SLO bocni levo
SLO bocni desno

Dan slovenskega zajtrka in hrane

Slovenija

21.11.2014

Vlada RS je oktobra 2012 sprejela sklep, da vsak tretji petek v mesecu novembru razglasi za dan slovenske hrane. 
 
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo skupaj z ministrstvoma za zdravje ter za izobraževanje, znanost in šport tudi letos z ostalimi institucijami, ki sodelujejo v tem projektu, ta dan obeležilo z aktivnostmi, ki bodo spodbujale razmišljanje in delovanje državljanov v smeri večjega poseganja po lokalni hrani, zdravemu načinu prehranjevanja in nasploh zavedanja najširše javnosti o pomenu lokalno pridelane hrane.
 
Med te aktivnosti sodi tudi projekt tradicionalni slovenski zajtrk, ki je bil že tri leta zapored uspešno izveden. Organizirali so tudi novinarsko konferenco ob izvedbi projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, s katerim bomo tudi letos obeležili dan slovenske hrane.
 
Na konferenci so nastopili: predsednik vlade Miro Cerar, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije Tatjana Zagorc.

 
Tradicionalni zajtrk priložnost tudi za kmetije
 
V šolah in vrtcih bo v petek, 21. novembra, tradicionalni slovenski zajtrk, s katerim naj bi otroke (in posredno tudi odrasle) ozaveščali o prednostih domače pridelave in predelave, pomenu zajtrka v prehranskih navadah in pravilnem ravnanju z ostanki hrane in embalažo. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo na podlagi odredbe financiralo nabavo živil za zajtrk, pri tem pa je na podlagi prehranskih normativov določilo znesek 0,43 evra (brez DDV) na otroka. Iz te postavke izhajajo tudi priporočene cene za ponudnike živil, torej tudi za kmete. Za liter mleka je priporočena cena 60 centov (brez DDV), za kilogram jabolk 70 centov, za kilogram kruha en evro, za kilogram masla 6 evrov in za kilogram medu 8,27 evra. V gorenjski kmetijski svetovalni službi pozivajo kmete, da se s pridelki in izdelki vključijo v ponudbo živil za zajtrk in da se tudi sami aktivno vključijo v dogajanje v šolah in vrtcih.
 
 
Na novinarski konferenci so bili prisotni tudi predstavnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Matej Gregorič, in predstavnika Zavoda RS za šolstvo, direktor Vinko Logaj in Irena Simčič. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk bo letos potekal že četrto leto zapored.
 
Namen projekta je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja, navezovanje neposrednih stikov med vzgojno-izobraževalnimi in drugimi javni zavodi in potrošniki ter lokalnimi pridelovalci in predelovalci ter ozaveščanje ljudi o racionalnem ravnanju s hrano ter pravilnem ravnanju z odpadki. Tradicionalni slovenski zajtrk je sestavljen iz mleka, masla, kruha, medu in jabolka, ki morajo biti pridelani oziroma predelani v Sloveniji.