Po prodaji italijansko-slovenskemu podjetju Ekolat bi morala vipavska mlekarna začeti ponovno delovati že lansko pomlad, a se je obnovitev zavlekla in v Vipavi naj bi Italijani začeli proizvajati mozzarelo ta mesec, marca. Proizvajali bodo tudi Nanoški sir.

Prenova vipavske mlekarne, ki jo je iz rok vipavskih zadružnikov prevzela družba Ekolat, bo po temeljiti prenovi začela kmalu obratovati. To je že pred časom napovedal prokurist družbe
Peter Selčan.
Poleg temeljite prenove stavbe so razširili tudi prvotno načrtovane kapacitete predelanega mleka s 100.000 na 200.000 litrov dnevno. Poleg notranjosti mlekarne je bilo potrebno odstraniti tudi vse prejšnje proizvodne linije, saj jih sami ne bi potrebovali, pač pa so montirali nove linije za izdelavo mozzarele. Pri obnovi stavbe so ostali samo zunanji zidovi, saj so morali prenoviti tudi vse napeljave, kanalizacijo in celotno streho.
Do tako velike količine predelanega mleka bo sicer prišlo postopoma, ob zagonu proizvodnje bodo dnevno predelali le eno cisterno mleka. Tudi število zaposlenih bo v začetku skromno. Zaposlili bodo 20 ljudi.
V začetku bodo izključno slovensko mleko predelovali le v mozzarelo, večino proizvodnje pa prodali italijanskim kupcem. Kasneje jo bodo ponudili tudi slovenskim kupcem ter iskali trge tudi v sosednjih državah. Selčan je povedal še, da na nanoški sir niso pozabili. Želijo si, da bi ga znova proizvajali, vendar bo treba prej obnoviti proizvodnjo, za to pa je potreben denar, ki ga morajo po tako obsežni prenovi celotne mlekarne najprej zaslužiti.
Ekolat iz Trevisa je kot nov lastnik poskrbel, da so vsa gradbena dela v Vipavski mlekarni zaključena, nameščena je tudi že strojna oprema, postavili so cevovode ter uredili elektro in druge instalacije. V vipavski mlekarni bodo predelovali mleko slovenskih pridelovalcev, za liter mleka pa naj bi od njih lokalni kmetje dobili po Selčanovih besedah več kot drugod, kjer je povprečna cena 30 centov za liter.
Gorenjsko mleko namesto vipavskega Mlekarno so kupili za dva milijona evrov. V obnovo so vložili precej dodatnih milijonov, koliko, lastniki ne povedo. Znano pa je, da bodo za izdelavo mocarele potrebovali okoli 200.000 litrov mleka na dan. Z njim naj bi mlekarno oskrboval Mlekop, združene kmetijske zadruge Gorenjske, ki je tudi med lastniki Ekolata. Šele pozneje naj bi za proizvodnjo uporabljali vipavsko mleko, ki ga sedaj kot gorenjske zadruge izvažajo v Italijo. David Slejko iz Lokavca je eden tistih kmetov, ki mleko prodajajo italijanskemu kupcu, ta današnji Dnevnik pa je povedal. "Pogodbe imamo podpisane za leto dni vnaprej. Za liter mleka nam plačajo okoli 30 centov. Pred letom so plačevali celo več. Vse je odvisno od ponudbe in povpraševanja. Cena ni najboljša, vendar je plačilo redno."Zagotovo pa bodo odkupovali vipavsko mleko z višinskih predelov, ki ga bodo potrebovali za izdelavo geografsko zaščitenega nanoškega sira. |