V letu 2012 so slovenska gospodinjstva porabila za hrano povprečno 13 odstotkov vseh potrošenih sredstev ali 2472 evrov oz. 985 evrov na člana gospodinjstva, kažejo podatki, ki jih je statistični urad objavil pred svetovnim dnevom hrane. Največji delež izdatkov za nakup hrane potrošijo gospodinjstva z najnižjim dohodkom.

Podatki
Nacionalnega inštituta za javno zdravje o načinu prehranjevanja v Sloveniji kažejo, da je v naši prehrani premalo sadja, predvsem pa zelenjave in prehranskih vlaknin, ki so pomembni prehranski varovalni dejavniki pred kroničnimi nalezljivimi boleznimi. V povprečju zaužijemo še vedno preveč soli in maščob, sadja in predvsem zelenjave pa premalo; priporočena količina je od 400 do 650 gramov sadja in zelenjave na dan.
Količina domače proizvodnje izbranih kmetijskih proizvodov, in sicer mesa, jajc, žit, krompirja, zelenjave in sladkorja je v letih od 2009 do 2013 nihala - delno zaradi spreminjajočega se obsega kmetijskih površin, namenjenih pridelavi posameznih kmetijskih pridelkov, deloma tudi zaradi čedalje bolj nezanesljivih vremenskih razmer in s tem povezanim vse bolj nezanesljivim hektarskim donosom.
V tem obdobju se je količina domače proizvodnje omenjenih kmetijskih proizvodov zmanjšala za skoraj 17 odstotkov. Od posameznih kmetijskih proizvodov se je najhitreje zmanjševala domača proizvodnja žit, ki se je v opazovanem obdobju zmanjšala za 14 odstotkov.Tudi domača potrošnja omenjenih izbranih kmetijskih proizvodov, namenjena za različne namene - za prehrano, za industrijsko potrošnjo, za nadaljnjo predelavo ali za krmo - se je v opazovanem obdobju 2009-2013 zmanjševala podobno kot domača proizvodnja.
"Nahranimo svet, skrbimo za planet" Organizacija Združenih narodov (OZN) je 16. oktober leta 1976 razglasila za svetovni dan hrane. Letos poteka pod geslom Družinsko kmetovanje: Nahranimo svet, skrbimo za planet. Glavni namen svetovnega dneva hrane je osveščanje globalne in lokalne javnosti, da po svetu še vedno živi veliko ljudi v pomanjkanju te osnovne dobrine. V skladu s podatki Organizacije za hrano in kmetijstvo (FAO) je na svetu skoraj 570 milijonov kmetij, od teh je več kot 500 milijonov družinskih kmetij, 475 milijonov pa takih, ki obsegajo nekaj manj kot dva hektarja. Družinske kmetije so odgovorne za proizvodnjo večine svetovne hrane in so zato izjemnega pomena za trajnosten ekonomski, okoljski in socialni razvoj. |