SLO bocni levo
SLO bocni desno

Tudi Fama bo verjetno prodajala mocarelo iz Vipave

Slovenija

09.10.2014

Za prodajo mocarele, ki jo bodo po recepturi italijanskih mlekarjev Trevisanalat kmalu začeli prodajati v obnovljenem objektu vipavske mlekarne Ekolata, se pogovarjajo tudi z vipavskim trgovskim podjetjem Famo.
 
Peter Selčan, prokurist Ekolata, ki je v večinski lasti družbe Trevisanalat, je to novico povedal za Primorske Novice. Mleko naj bi prihajalo iz Gorenjske.
 
"Za razliko od trevižanske mlekarne, ki prideluje mocarelo s postopkom fermentacije, bodo v Vipavi mocarelo izdelovali z manj zahtevnim in cenejšim postopkom in mocarelo za picerije. Prek Trevisanalate, ki svoje izdelke prodaja predvsem velikim trgovskim verigam, jo bodo prodajali tudi na italijansko tržišče."
 
Po enem letu od nakupa obrata naj bi v vipavski mlekarni Ekolat novembra začeli pridelovati prve kroglice mocarele po receptu italijanskega mlekarja Trevisanalat. Nekajmesečni zamudi so botrovala nepredvidena dela pri obnovi ter razširitev tehnološkega dela.
 
Dnevno bodo obdelali približno 200.000 litrov slovenskega mleka, novi lastniki pa so objekt obnovili do temeljev. "Zamenjati so morali streho, na novo so morali postaviti vse napeljave, odtoke in obnoviti tlake v nadstropjih. Šele nato so lahko začeli postavljati strojno opremo za proizvodnjo mocarele," poročajo PN.
 
Selčan je pojasnil, da bodo namesto sprva predvidenih dveh v prostore postavili štiri proizvodne linije. Strojno opremo so pripeljali iz Italije, linije bodo sčasoma skoraj v celoti avtomatizirane, v mlekarni pa naj bi delo dobilo približno 30 delavcev. V Vipavi bodo po njegovih napovedih dnevno predelali približno 200.000 litrov mleka, vsaj v začetku pa v Ekolatu ne bodo predelovali mleka iz Vipavske doline, ki gre zdaj, tudi prek nekaterih gorenjskih zadrug, v sosednjo Italijo.
 
A Selčan je dodal, da je dogovor s kmeti na Vipavskem vedno mogoč in zaželen, saj bodo za izdelavo nanoškega sira, ki bo sicer količinsko predstavljal manjši del proizvodnje, potrebovali najboljše mleko iz hribovskih območij.