SLO bocni levo
SLO bocni desno

Uvozimo kar 100.000 ton sadja

Slovenija

08.10.2014

Slovenija presežke v izvozu ustvarja s hmeljem, kravjim mlekom, svežimi jabolki ter perutninskim oziroma govejim mesom, a na drugi strani uvozimo kar 100 tisoč ton sadja.
 
Spletna stran Izvozniki.si navaja podatke o tem, da je Slovenija neto uvoznica hrane. Pokrijemo denimo manj kot 40 odstotkov potreb po zelenjavi. Največji del izvoza Slovenije odpade na mleko, jajca in med ter različna živila in pijače (skupaj približno 333 milijonov evrov oziroma 40 odstotkov vsega izvoza).
 
Slovenija kljub temu skupno ostaja uvoznica hrane; pokritost uvoza z izvozom je manj kot 50-odstotna, so povedali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
 
Regija (bivše skupne države) je še zmeraj pomemben partner, ki ustvarjajo 18 odstotkov izvoza in štiri odstotke uvoza, vendar pa se je ta presežek lani v primerjavi z letom 2012 zmanjšal.
 
Sadja večinoma ne moremo pridelati sami in tako ga skupno uvozimo za okoli 100 tisoč ton, zanimivo pa tudi krompirja sami pridelamo le med 37 in 45%, še deset let nazaj je bil ta delež 14%.
 
Presežke govejega mesa in mleka pridelovalci že več let brez težav izvažajo v Avstrijo oziroma Italijo, se pa pojavlja pritisk na zniževanje cen, opažajo na kmetijskem ministrstvu. 
 
Na omenjeni spletni strani so s pomočjo ministrstva naredili še majhno primerjavo s sosedi: Avstrija je z izvozom zelenjave lani zaslužila nekaj več kot 135 milijonov evrov, Slovenija 12,2 milijona evrov. Pri tem je Avstrija z izvozom zelenjave ustvarila skoraj 10 tisoč evrov na kvadratni kilometer razpoložljive obdelovalne površine v državi, Slovenija pa le nekaj več kot sedem tisoč evrov.