SLO bocni levo
SLO bocni desno

Loške mesnine v konkurenci gorenjskih "gazel"

Slovenija

03.10.2014

Podjetje Loške mesnine d. o. o. je sinoči v Škofji Loki sodelovalo kot Dnevnikov nominiranec za "gazelo" Gorenjske. Gazela Gorenjske je Domel holding, eden vodilnih razvojnih dobaviteljev električnih motorjev za sesalnike, enosmernih motorjev in elektronsko komutiranih motorjev.
 
Loške mesnine, ki so se v zadnjih letih iz klavnice preoblikovale tudi v vse pomembnejšega trgovca s svežim mesom, so svojo dejavnost razširile še s prevzemom Mesnin Bohinja. Že lani je podjetje zabeležilo velik porast prihodkov, v prihodnjih letih pa direktor Mitja Vodnjov načrtuje še dodatno rast obsega poslovanja.
 
Stalno rast podjetje beležijo vse od leta 2010, pravi preskok pa je pomenilo preimenovanje Klavnice Škofja Loka v Loške mesnine ter začetek trženja in prodaje mesa. Tako so lani zabeležili 17 milijonov evrov prihodkov.
 
Predlani je podjetje začelo z vzpostavljanjem lastne maloprodajne mreže in je odprlo šest samostojnih mesnic. Lani so odprli še dve prodajalni, poleg tega pa oskrbujejo šest zadružnih maloprodajnih enot, kjer KGZ Škofja Loka prodaja tudi izdelke iz svoje mlekarne in izdelke članov zadruge, v katero je združenih 560 kmetov.Več kot 95 odstotkov prometa v Loških mesninah ustvarijo s svežim mesom, predvsem z govedino, za katero so specialisti.
 
S postavitvijo novega koncepta jim je uspelo rasti hitreje kot konkurenci. Koncept vsebuje tri pravila, ki jih dosledno spoštujejo. Prvo pravilo je, da vse meso kupujejo izključno od zadrug, ker želijo imeti do vseh dobaviteljev enake pogoje in cene. Zato je nabava mesa zelo transparentna.
 
Drugo pravilo je, da vse stroške odkupa živine poravnajo v 30 dneh, kar v teh kriznih časih ni lahko, saj jim trgovci plačujejo v roku od 100 do 120 dni.
 
Tretje pravilo pa je, da kupujejo samo slovensko surovino in s tem na lokalnem področju pridobivajo zaupanje svojih strank in partnerjev. 
 
"Javni zavodi danes kupujejo nekvalitetno tuje meso po najnižji ceni, pri čemer preplačajo meso zaradi slabše kvalitete in uporabnosti. Na področju izdelkov proizvedenih v predelovalnem obratu v Bohinju bomo postali prepoznaven ponudnik izdelkov 'Najboljše iz Bohinja', na področju divjačinskih izdelkov pa bomo postali prepoznaven ponudnik v omejenih količinah, pri čemer je to edini program, ki ga skupaj z družbo Nimrod želimo tržiti tudi izven Slovenije, predvsem v Švici, Franciji in Nemčija. Leta 2020 bomo imeli nov objekt na novi lokaciji, saj je sedanja v centru Škofje Loke neprimerna," je za Dnevnik ob nominaciji dejal direktor Mitja Vodnjov.