SLO bocni levo
SLO bocni desno

Danes tretji Salon penečih vin v Ljubljani

Slovenija

19.02.2016

Salon penečih vin bo potekal med 16. in 22. uro, v Veliki dvorani GH Union, a se je uradno začel že v ponedeljek z ocenjevanjem penečih vin za Unionov izbor.
 

Tretji Salon penečih vin se je uradno začel. Dve sedemčlanski komisiji sta pod vodstvom dr.Franca Čuša, iz Kmetijskega inštituta Slovenije, in enologa Bojana Kobala ocenili 76 vzorcev penečih vin, kar je pomeni verjetno največje ocenjevanje penečih vin v Sloveniji.
 
Najvišja ocenjena peneča vina po ocenah strokovne komisije (v treh kategorijah) so razglasili na novinarski konferenci
 
Zgodovina penečih vin in zasluge Doma Perignona
Zgodovina prve pridelave penečega vina sega v 17.stoletje za čas življenja benedektinca Domenica Perignona v Šampaniji. Nekateri francoski zgodovinarji sicer zagotavljajo, da naj bi peneča vina obstajala že 50 let pred Perignonom, a da so bila neobstojna zaradi slabše kvalitete steklenic, ki da so jih zapirali z govejim lojem in konopljo. In ravno Dom Perignon naj bi bil prvi, ki je uporabljal plutovinasti zamašek. Mu pa naj bi vseeno zaradi prevelike količine sladkorja večina steklenic popokala pod pritiskom tlaka.  Angleži imajo seveda svojo različico zgodovine nastanka penečih vin in sicer naj bi oni kupovali v Šampaniji mlada še nepovreta vina in jih zamašili s plutovinastim zamaškom. In to naj bi se zgodilo že leta 1663, kar naj bi pomenilo, da so po tej inačici oni prvi pridelali peeče vino. Dom Perignon je za nastanek penečih vin vsekakor zelo zaslužen, saj je med prvimi ugotovil, da grozdje za šampanjec ne sme biti poškodovano in mora biti zdravo  ter ga zato upravičeno predstavljajo za očeta penečega se vina.