SLO bocni levo
SLO bocni desno

Število ekoloških kmetij se povečuje

Slovenija

14.07.2014

Število kmetij z ekološkim obdelovanjem se je lani povečalo za 14 odstotkov. Za ekološko pridelavo je bilo namenjenih nekaj več kot 38.600 hektarjev ali osem odstotkov površine vseh kmetijskih zemljišč v uporabi. Zaradi pomanjkanja ekoloških klavnic se velike količine mesa živali iz ekološke reje še vedno prodajajo kot meso iz konvencionalne reje.
 
Lani je bilo v sistem kontrole ekološkega kmetovanja vključenih 3049 kmetijskih gospodarstev, od tega jih je 2232 že pridobilo ekološki status, druga pa so bila še v postopku preusmeritve. Število prvih se je glede na leto 2012 povečalo za šest odstotkov, število drugih pa za odstotkov.
 
Površina kmetijskih zemljišč v uporabi v sistemu kontrole ekološkega kmetovanja je lani obsegala 38.664 hektarjev ali osem odstotkov vseh kmetijskih zemljišč v uporabi. Glede na leto 2012 se je najizraziteje povečala površina zemljišč, namenjenih za ekološko pridelavo zelenjadnic, melon in jagod (za 27 odstotkov) ter za ekološke vinograde (za 24 odstotkov).
 
Na vseh kmetijskih zemljiščih v uporabi z ekološkim statusom je bilo skupaj pridelanih 78.846 ton pridelkov ali v povprečju za 15 odstotkov več kot v letu 2012. Najizraziteje se je povečal pridelek oljk (za 110 odstotkov), potem zelenjadnic, melon in jagod (za 73 odstotkov), sadja (51 odstotkov) in grozdja (43 odstotkov).
 
Količina ekološko pridelanih oljk je tako pomenila 14,2 odstotka vseh lani v Sloveniji pridelanih oljk, količina ekološko pridelanih zelenjadnic, melon in jagod 1,7 odstotka, količina ekološkega sadja 2,2 odstotka in količina ekološkega grozdja 0,8 odstotka celotnega pridelka teh skupin pridelkov, pridelanih v tem letu v Sloveniji.
 
Tudi število živali v ekološki reji je bilo lani v vseh kategorijah večje kot v prejšnjem letu, razen pri ovcah; teh so redili ekološko za tri odstotke manj kot v letu 2012. Najbolj se je povečalo število prašičev (za 13 odstotkov), najmanj pa število kuncev (za dva odstotka).
 
V letu 2012 je bilo vzrejenih 1150 rib, v letu 2013 pa 18.850 rib in 90.000 školjk. Masa mesa živali iz ekološke reje, zaklanih v ekoloških klavnicah, je bila v letu 2013 v povprečju za 40 odstotkov manjša kot v letu 2012. Manjša kot v prejšnjem letu je bila predvsem količina govejega, ovčjega in perutninskega mesa - govejega za 42 odstotkov, ovčjega za 30 odstotkov, perutninskega pa za 94 odstotkov (vendar gre tu za majhne količine).
 
Zaradi pomanjkanja ekoloških klavnic se velike količine mesa živali iz ekološke reje še vedno prodajajo kot meso iz konvencionalne reje. Občutno večja kot v prejšnjem letu je bila masa prašičjega in kozjega mesa ter mesa kopitarjev, vendar so bile to še vedno majhne količine.
 
Količina namolzenega mleka živali v ekološki reji je bila za sedem odstotkov večja kot v prejšnjem letu. Zelo se je povečala ekološka proizvodnja konzumnih jajc - rejci so pridelali čez 12 milijonov jajc, kar je več kot trikrat več kot v letu 2012.