SLO bocni levo
SLO bocni desno

Fructalu glavna priznanja za brezalkoholne pijače na sejmu Agra

Slovenija

10.07.2014

Pod okriljem 52. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA je v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni 3. julija 2014 potekalo 18. mednarodno ocenjevanje sadnih sokov, pijač in vod. 
 
 
Pod predsedstvom prof. dr. Janeza Hribarja iz Biotehniške fakultete Ljubljana so ocenjevali še dr. Majda Bagar Povše, Murska Sobota, univ. dipl. ing. živ. teh. Marija Krištof, Dana d.d., Mirna, doc. dr. Andrej Plestenjak, Biotehniška fakulteta Ljubljana, doc. dr. Tomaž Požrl, Biotehniška fakulteta Ljubljana ter mag. Anton Žvokelj, Fructal d.d. Ajdovščina.
 
Sodelovalo je 12 podjetij z 71-timi izdelki iz Slovenije ter iz Hrvaške 2 proizvajalca s 5 izdelki.
 
Sodelovalo je 12 podjetij z 71 izdelki iz Slovenije in 2 proizvajalca s 5 izdelki iz Hrvaške. Izkazal se je Fructal, posebna priznanja "Šampion kakovosti" - izdelki s trikratno zaporedno veliko zlato medaljo - so prejeli izdelki:
 
- Fructal negazirana brezalkoholna pijača iz breskev, Fructal d.d.
- Fructal nektar iz hrušk, Fructal d.d.
- Fructal nektar iz breskev in jabolk, Fructal d.d.
- Fructal nektar iz višenj, Fructal d.d.
- Fructal nektar iz banan, Fructal d.d.
- Fructal Smoothie sok iz jabolk, breskev, banan, grozdja in zlatega kivija, Fructal d.d.
 
Prof. dr. Janez Hribar, predsednik ocenjevalne komisije, je po končanem ocenjevanju najprej izrazil zadovoljstvo nad tem, da je imela komisija letos priložnost okušati veliko vrhunskih vod. Sodelovali so praktično vsi slovenski polnilci mineralnih i izvirskih vod, komisija pa ni naletela na vzorec, ki bi si zaslužil manj kot srebrno medaljo.
 
Kot je dejal, to potrjuje tako vrhunsko kakovost slovenske vode kot tudi tehnologije, ki jo uporabljajo slovenska podjetja za stekleničenje. Glede ocenjevalne bere med sokovi je poudaril, da so proizvajalci letos ponujali številne zanimive nove okuse in kombinacije okusov.
 
Poudarek je bil na mešanju različnih sadnih vrst, na zmanjšanih vrednostih sladkorja in celo sokovih brez dodanega sladkorja. Zanimivi so bili tudi zelenjavni sokovi in sokovi, pri katerih so proizvajalci uporabili recepture mešanja zelenjave in sadja, kar se je v večini primerov izkazalo za zelo kakovostno kombinacijo.
 
Glede drugih brezalkoholnih pijač je pohvalil dejstvo, da se je predstavilo manj vzorcev z vsebnostjo CO2. V nasprotju z dodajanjem ogljikovega dioksida, proizvajalci raje pripravljajo mirne pijače z različnim sadnim deležem, pri čemer te vsebujejo le nekaj pa do 25% sadnega deleža.
 
S tem želijo ustreči različnim okusom bolj zdravstveno ozaveščenih potrošnikov. Zanimiv je bil tudi izbor sirupov, ki so sodelovali na ocenjevanju. Proizvajalci so iz pozabe obudili nekaj starih okusov, kot so bezeg, malina, limonada, ponudili pa tudi posrečene kombinacije sadnih vrst, s katerimi so včasih z mešanjem s tropskimi sadeži uspeli ustvariti zanimive, nove okuse.
 
Hribar je sklenil z mislijo, da so bili vzorci na letošnjem ocenjevanju izredno visoke kakovosti, kar pomeni tudi to, da proizvajalci uporabljajo zelo kakovostne surovine, saj je mogoče le iz teh pripraviti tako kakovostne izdelke. V imenu komisije je čestital vsem sodelujočim za izredno kakovost, ki so jo objektivno dokazali na ocenjevanju.
 
Več o ocenjevanju si lahko preberete tukaj.