SLO bocni levo
SLO bocni desno

ZPS: Veste katera živila so najbolj "umazana"?

Slovenija

24.06.2014

ZPS (Združenje potrošnikov Slovenije) je tokrat vzel pod drobnogled podatke, katera živila so lahko najbolj obremenjena s fitofarmacevtskimi sredstvi oziroma pesticidi, zato so pregledali večletna, javno dostopna poročila, tako iz EU kot tudi slovenska, o rezultatih analiz o ostankih pesticidov v živilih.
 
Okoli 97,5 odstotkov vzorcev je bilo v EU sicer skladnih z zakonodajo. Poročila na ravni EU so zbir vseh poročil držav članic, objavlja pa jih EFSA, Evropska agencija za varnost hrane. V Sloveniji tovrstna poročila na svojem portalu objavlja Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.
 
V Sloveniji so bili najboljši rezultati pri živilih iz ekološke pridelave, žitih, živilih živalskega izvora ter pri hrani za dojenčke in male otroke, saj vzorci niso vsebovali zaznavnih količin ostankov pesticidov.
 
V EU pa so bili najboljši rezultati pri živilih živalskega izvora (mleko, meso, med, jajca), ekološko pridelanih živilih ter hrani za dojenčke in majhne otroke, saj so v manj kot 1 odstotku teh vzorcev našli ostanke pesticidov in še to pod MRL (maximum residue limit).
 
"Pregledali smo rezultate opravljenih analiz za leti 2009 in 2010, ki so tudi zadnji dostopni, objavljeni v lanskem letu. V tem obdobju so države, članice EU, pa tudi Islandija in Liechtenstein, analizirale skupaj preko 140.000 vzorcev, podrobno so pregledali okoli 300 različnih vrst živil oziroma hrane in analizirali več kot 14 milijonov posameznih snovi,"  je izpostavila Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Okoli 97,5 % vzorcev (povprečje dveh let) je vsebovalo manj ostankov pesticidov, kot je zakonsko določena najvišja mejna vrednost v živilu (MRL- maximum residue limit). Največ pa so jih našli v citrusih in jagodah, po podatkih zbranih v letu 2009 izstopajo še grozdje in paprike, v letu 2010 pa jetrih. Vendar, da ne bo pomote, vsebnost ostankov pesticidov je bila pod MRL."

Med živili, pri katerih je bila vsebnost ostankov pesticidov večja od dovoljene MRL, pa so bili leta 2009 namizno grozdje, paprika, jajčevci, grah, žito, maslo, cvetača, banane, kokošja jajca, leta 2010 pa oves, solata, jagode, breskve, jabolka, hruške, paradižnik, por, glavnato zelje in rž.
 
SLOVENIJA: rezultati se izboljšujejo, število vzorcev pa se zmanjšuje

V štirih letih je bilo analiziranih največ vzorcev sadja in zelenjave, sledijo žita, okoli 60 je bilo vzorcev živil živalskega izvora in hrane za dojenčke in male otroke. Le dvajset (20) odstotkov vseh vzorcev so bila predelana živila. Med živili, ki so vsebovala ostanke pesticidov nad dovoljeno MRL najdemo: 2009: hruške, jagode, solata, maline, češnje, namizno grozdje, breskve, peteršilj, jajčevec, brokoli, marelice. 2010: hruške, špinača, gomoljčna zelena, solata, redkvice, breskve, kitajsko zelje, kumare, peteršilj, lubenice, pomaranče. 2011: hruške, špinača, stročji fižol, endivija, blitva, repa, namizno grozdje, pomaranče. 2012: breskve, kitajsko zelje, solata, koleraba, pomaranče, paprika, pomelo.