SLO bocni levo
SLO bocni desno

Praznik refoška v Marezigah

Slovenija

02.06.2014

Včeraj se je v Marezigah končal 42.Praznik refoška, kjer izberejo najboljše refoške in malvazije, ki se nato točijo ob kulinarični ponudbi tipičnih domačih jedi.
 
Praznik refoška se v Marezigah neprekinjeno odvija že od leta 1972. V štirih desetletjih je ta dogodek prerasel iz Razstave refoška, na kateri so vinogradniki iz slovenske Istre pričeli promovirati ta svoj žlahtni pridelek, ki je bil v večjem delu Slovenije takrat le malo poznan, v velik praznik vinogradnikov in vseh ljubiteljev te žlahtne kapljice, na katerem se promovira kvaliteta vin, vinska kultura, etnološka in kulturna dediščina istrskega podeželja, ki vsako leto privabi več tisoč obiskovalcev.

Praznik v Marezigah je praznik vseh vinogradnikov iz celotnega okoliša. Na ocenjevanju vin se izbirajo najboljši refoški in malvazije, ki se vse tri dni točijo ob kulinarični ponudbi tipičnih domačih jedi. Strokovna komisija ocenjuje tudi ustekleničena vina, od muškata, sivega pinota in chardonnaja med belimi, do merlota, caberneta in shiraza med rdečimi sortami. Ta vina ponujajo in predstavljajo vinogradniki sami na vinskem sejmu v okviru praznika.
 
Tudi na letošnjem, tokrat že 42. prazniku, je bilo živahno vse tri dni. V petek je bilo srečanje vinogradnikov društva slovenske Istre, nastopil je Pihalni orkester Marezige, nastopili so učenci tamkajšnje osnove šole, Moški pevski zbor Lopar ter vinska kraljica Slovenije in vinska kraljica slovenske Istre. Vse obiskovalce nasmejala Bruno in Giordano, od 20.30 pa so za veselo vzdušje poskrbeli skupina Platana in Mladen Grdović.

Sobota je bila še bolj pestra. Dogajanje se je pričelo že ob 9. uri in se nadaljevano ob 11. uri, z odprtimi kantinami, kmečko tržnico in pokušino nagrajenih vin. Ob 12. uri so se predstavili lokalni ponudniki slaščic, v popoldanskem času pa so sledile različne kuharske delavnice in degustacije vin. Ob 17. uri so nastopili pihalni orkestri iz Slovenije, Avstrije in Italije, ob 20. uri, pa je nastopil čas za zabavo s skupino Ne me jugat.
Včeraj so se v dopoldanskem času obiskovalci lahko udeležili rekreativnega kolesarjenja po okoliških vaseh in različnih degustacij oz. predstavitve domačih izdelkov na osrednjem prizorišču v Marezigah. Ob 13. uri so na delavnici pripravljali cocktaile iz refoška, ob 14. uri  je dogajanje popestrila dirka z osli, uro kasneje pa bodo nastopili harmonikaši. Zanimiva je bila tudi  tudi povorka z motivi iz kmečkega življenja, ob 16.30, ki ji je, ob 19. uri, sledil razrez torte velikanke. Praznik refoška je letos sklenila skupina Orange Juice Band.
 
 
Refošk...
 
Refošk je avtohtona primorska sorta rdečega vina. Je temno vijoličasto rdeče barve s kiselkastim okusom in vrsto prijetnih sadnih okusov po ribezu, malinovcu. Prisoten je nekoliko travnat okus. Sčasoma se sadni okusi razvijejo v prijeten buket. Odlično se prilega k različnim mesnim jedem in pikantnim sirom. Če ni taninasto, ga serviramo pri temperaturi 16 °C, oziroma pri 18 °C, če jih vsebuje. Refoška ne staramo.