Včeraj se je v Marezigah končal 42.Praznik refoška, kjer izberejo najboljše refoške in malvazije, ki se nato točijo ob kulinarični ponudbi tipičnih domačih jedi.Praznik v Marezigah je praznik vseh vinogradnikov iz celotnega okoliša. Na ocenjevanju vin se izbirajo najboljši refoški in malvazije, ki se vse tri dni točijo ob kulinarični ponudbi tipičnih domačih jedi. Strokovna komisija ocenjuje tudi ustekleničena vina, od muškata, sivega pinota in chardonnaja med belimi, do merlota, caberneta in shiraza med rdečimi sortami. Ta vina ponujajo in predstavljajo vinogradniki sami na vinskem sejmu v okviru praznika.
Sobota je bila še bolj pestra. Dogajanje se je pričelo že ob 9. uri in se nadaljevano ob 11. uri, z odprtimi kantinami, kmečko tržnico in pokušino nagrajenih vin. Ob 12. uri so se predstavili lokalni ponudniki slaščic, v popoldanskem času pa so sledile različne kuharske delavnice in degustacije vin. Ob 17. uri so nastopili pihalni orkestri iz Slovenije, Avstrije in Italije, ob 20. uri, pa je nastopil čas za zabavo s skupino Ne me jugat.
| Refošk... Refošk je avtohtona primorska sorta rdečega vina. Je temno vijoličasto rdeče barve s kiselkastim okusom in vrsto prijetnih sadnih okusov po ribezu, malinovcu. Prisoten je nekoliko travnat okus. Sčasoma se sadni okusi razvijejo v prijeten buket. Odlično se prilega k različnim mesnim jedem in pikantnim sirom. Če ni taninasto, ga serviramo pri temperaturi 16 °C, oziroma pri 18 °C, če jih vsebuje. Refoška ne staramo. |


