Letošnja mednarodna konferenca in letna skupščina Evropske mreže kmečkih in obrtnih sirarjev FACE se je dotaknila različnih tem, od tehnoloških do zgodovinskih, končni cilj pa je ohranjanje tradicionalnih sirov.
Udeležila se je je tudi državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tatjana Buzeti, ki je izpostavila pomen sirarstva v Bohinju.
Državna sekretarka Buzeti je glede na sporočilo kmetijskega ministrstva v uvodnem nagovoru na konferenci v Bohinjski Bistrici spomnila, da ima sirarstvo v Bohinju dolgoletno tradicijo. Prva sirarska družba je bila namreč ustanovljena že v 19. stoletju.
"Sir je bil najpomembnejši mlečni izdelek v vseh obdobjih slovenskega zgodovinskega razvoja. Že od nekdaj so na slovenskih planinah sirili sire in jih v večjih mestih tudi prodajali. Znanje in mojstrstvo ljudi je omogočilo, da so njihovi siri postali znani preko lokalnih meja," je dejala.
Poudarila je tudi, da pomen sirarstva v Sloveniji dokazujejo številni siri z zaščiteno označbo porekla. Trenutno v te spadajo Mohant, Tolminc, Nanoški sir in Bovški ovčji sir, ki se lahko še dodatno označujejo z označbo "narejeno na planini".
Buzeti se je dotaknila tudi vpliva epidemije covida-19 na kmetijstvo. Ta je po njenih besedah pokazala ranljivost slovenskega kmetijstva, zato bo v prihodnje treba okrepiti odpornost družbe na grožnje, kot so vplivi podnebnih sprememb, gozdni požari, neustrezna prehranska varnost ali izbruhi bolezni.
"Prehod na trajnostni prehranski sistem, kar planšarstvo zagotovo je, lahko prinese okoljske, zdravstvene, socialne in gospodarske koristi ter zagotovi, da bomo z okrevanjem po krizi stopili na trajnostno pot. Za uspešno okrevanje in prehod je bistvena zagotovitev trajnostnega preživetja primarnih proizvajalcev, ki še vedno zaostajajo po prihodkih," je prepričana.
Udeležencem konference je predstavila tudi strateški načrt skupne kmetijske politike za obdobje 2023-2027. Sirarji lahko pridobijo sredstva za ustanovitev in začetno delovanje priznane skupine proizvajalcev ter podporo dejavnostim informiranja in promociji proizvodov iz shem kakovosti. Te spodbude naj bi pomagale ohraniti slovenske tradicionalne sire.
| V okviru konference danes na Brdu pri Kranju poteka tudi tretji Festival slovenskih sirov. Pričakuje se visoko udeležbo sirarjev iz Slovenije in iz tujine. Dogodka se bo udeležila tudi ministrica za kmetijstvo Irena Šinko. |