
V vipavski mlekarni (končno) stekla proizvodnja
Slovenija
23.06.2015
Iz proizvodnega obrata so odstranili nepotrebne stroje za predelavo mleka, nove pripeljali iz Italije in čeprav so napovedali začetek proizvodnje že marca lani, se je to zgodilo šele sedaj.Gre za poskusno proizvodnjo na eni od predvidoma skupaj treh ali štirih proizvodnih linij, mocarele pa je tudi že mogoče kupiti v trgovinah vipavske Fame.

Direktor italijansko-slovenske družbe Ekolat, ki je prevzela vipavsko mlekarno, je Albino Dal Bello, ki je tudi izvršni direktor Trevisanalat. Ekolat, katerega 20-odstotni lastnik so tudi Združene kmetijske zadruge Mlekop z območja Gorenjske, sedež pa imajo v Vipavi.
Proizvedeno mocarelo bodo najprej prodajali v Italiji, kasneje pa jo bodo ponudili tudi slovenskemu trgu in trgom sosednjih držav. Italijanska družba Trevisanalat izhaja iz kraja Resana med Padovo in Trevisom in je drugi največji proizvajalec mocarele v Italiji. V družbi je zaposlenih 80 delavcev. Kot zagotavljajo, so samostojno podjetje z dolgoletno tradicijo in kljub zatrjevanju nekaterih virov niso lastniško ali kako drugače povezano s Parmaletom ali kakšno drugim večjim proizvajalcem mlečnih izdelkov.
V poskusni proizvodnji zdaj dnevno izdelajo približno dve toni mocarele, kasneje, ko bo linija delovala brezhibno in bodo zagnali še dodatno, bo količina predvidoma štirikrat, petkrat večja. Za zdaj mocarelo iz Vipave prodajajo svojim kupcem predvsem v Italiji, naprodaj pa je tudi pri nas, v trgovinah Fame.
Večinski delež v družbi Ekolat ima italijanska mlekarna, manjšinski pa je v rokah slovenske družbe Mlekop, ki združuje kmetijske družbe in zadruge z območja Gorenjske ter z mlekom oskrbuje Ekolat. Ta se je ob nakupu mlekarne zavezal, da bo tudi vnaprej kupoval slovensko mleko, ki ga bo predeloval v Vipavi. Za zdaj tam (še) ne predelujejo mleka iz Vipavske doline, ki gre zdaj, tudi prek nekaterih gorenjskih zadrug, v sosednjo Italijo


