[1].jpg?crop=true)
Gostinci in turizem v skupno promocijo Kranja kot trajnostne gastronomske destinacije
Slovenija
06.09.2021
Zavod za turizem in kulturo Kranj ter Mestna občina Kranj danes pripravljata poseben kulinarični trajnostni dogodek Kranjska dolga miza. [1].jpg?crop=true)
[1].jpg?crop=true)
Na dogodku, ki je en izmed prvih rezultatov sodelovanja na področju razvoja trajnostnega gastronomskega turizma v Kranju, bodo kuharji kranjskih restavracij pred očmi gostov pripravljali jedi iz lokalnih sestavin.
"Ko smo videli, kakšno škodo je v turizmu in še posebej gostincem, naredila epidemija, smo vedeli, da je skrajni čas, da na tem področju začnemo pospešeno migati," je o krepitvi sodelovanja za oblikovanje kranjske kulinarične zgodbe povedal direktor Zavod za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh.
"Nabor gostinskih lokalov v kranjski občini je obsežen, a kvaliteta tistih, ki izstopajo, ni dovolj dobro prepoznana," so ocenili na Zavodu za turizem in kulturo Kranj. V letošnjem, za gostinske ponudnike negotovem letu, pa so se želje po povezovanju kuharskih mojstrov in njihovo skupno promocijo v Kranju okrepile.
"S tem pridobivamo na širini in kvaliteti ponudbe, s skupnimi močmi in promocijo pa pridemo tudi do boljše prepoznavnosti same destinacije," je izpostavil Malovrh in dodal, da želijo razviti tudi kolektivno gastronomsko blagovno znamko.
Do ideje o Kranjski dolgi mizi, ki bo potekala danes pozno popoldan v gradu Khislstein, so na zavodu prišli skupaj s priznanimi kranjskimi kuharji oziroma gostilnami, ki so pristopile k sodelovanju. Kot je prepričan Malovrh, gre za edinstven, butičen in trajnostno naravnan dogodek.
Udeleženci bodo z nakupom vstopnic podprli kranjske kuharske mojstre in lokalne pridelovalce, del sredstev pa bo namenjen obrokom za socialno ogrožene. Za celotno prireditev bodo izračunali tudi ogljični odtis. Zato udeležence prosijo, naj na dogodek pridejo na okolju prijazen način, odločijo pa se lahko tudi za veganske jedi iz lokalnim sestavin, katerih ogljični odtis je najnižji. Priporočljiva obleka ni slavnostna, temveč "ekosproščena".
V Kranju se že nekaj let trudijo, da bi bila destinacija čim bolj trajnostno naravnana. V letošnjem letu so postali zelena, z zlatom nagrajena destinacija. Ker trajnostne prakse poizkušajo uvesti tudi v kranjsko gastronomijo, so letos pristopili še k projektu Evropska gastronomska regija 2021.
Kot je prepričan Malovrh, je tudi kulinarika lahko trajnostno naravnana, in sicer s čim manj zavržene hrane, s postrežbo v materialih, ki ne onesnažujejo okolja, s kratkimi dobavnimi verigami ter z lokalnimi sestavinami, pridelovalci in predelovalci.


