Iz podjetja navajajo, da je ta poteza namenjena krepitvi zmogljivosti za proizvodnjo sestavin, hkrati pa zmanjšanju vpliva na okolje, poroča FoodBev.
Naložba sledi Arlini odločitvi iz avgusta 2024, da obrat v Videbæku preusmerijo izključno na proizvodnjo sestavin in se odmaknejo od prejšnje osredotočenosti na otroško hrano.
Poudarjajo Arlino zavezanost odzivanju na naraščajoče svetovno povpraševanje po specialnih mlečnih sestavinah, zlasti na trgih, kjer sta zdravje in prehrana najpomembnejša.
Pričakujejo, da bo nadgradnja razpršilnega stolpa omogočila proizvodnjo širše palete specializiranih sestavin, ki bodo zadovoljile raznolike potrebe strank v različnih sektorjih.
Poleg izboljšanja proizvodnih zmogljivosti projekt vključuje tudi sistem za "rekuperacijo" toplote, ki je zasnovan za izboljšanje energetske učinkovitosti. Z uporabo odpadne toplote izpušnega zraka za predgrevanje dovodnega zraka načrtujejo obratovanje z znatno zmanjšano odvisnostjo od parnega ogrevanja.
Pričakujejo, da se bo s tem poraba zemeljskega plina zmanjšala za približno 4.441 MWh na leto, kar bo zmanjšalo emisije CO2 podjetja za približno 900 ton na leto.
S tehničnimi deli na rekonstrukciji razpršilnega stolpa bodo predvidoma začeli julija 2026, začetna poskusna proizvodnja pa bo januarja 2027.
"Naložba je strateško pomembna tako za Arla Foods kot za Arla Foods Ingredients. Podpira naše načrte rasti in omogoča komercializacijo še bolj rafiniranih izdelkov. Opažamo močno in nenehno povpraševanje po naših sestavinah, s to naložbo pa zagotavljamo, da bomo imeli zadostne zmogljivosti tudi v prihodnje," je dejal Luis Cubel, izvršni direktor Arla Foods Ingredients.
Vir: InStore
Foto: Arla


