SLO bocni levo
SLO bocni desno

Letos bo teden slovenske hrane (od 17. do 23. novembra) potekal tudi na vlakih

Slovenija

03.11.2025

Drugič zapored bo tretji teden novembra v Sloveniji potekal teden slovenske hrane, ki poudarja pomen izbiranja lokalne hrane ter povečuje zavedanje o prednostih uživanja slovenskih živil. Organizirajo ga stanovske organizacije ob podpori kmetijskega ministrstva, letošnja novost je deljenje slovenskega medu in jabolk potnikom na vlakih.

Sklep o razglasitvi tedna slovenske hrane je vlada na predlog 11 stanovskih organizacij s prvopodpisano Čebelarsko zvezo Slovenije in spodbudo ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sprejela decembra 2023 in prvič smo ga zaznamovali lani.

Letos bo teden slovenske hrane potekal od ponedeljka, 17. novembra, do nedelje, 23. novembra. "Želimo ozaveščati slovenske potrošnike o pomenu kupovanja hrane lokalnega izvora," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Jože Podgoršek. Hrana slovenskega porekla je kakovostna in vredna zaupanja, nenazadnje pa preko slovenskih kmetov skrbi tudi za to, da je Slovenija lepa in obdelana, je dodal.

Da bi potrošnike nagovorili k nakupu hrane lokalnega izvora, bodo v tednu slovenske hrane na izbranih rednih potniških linijah Slovenskih železnic potnikom simbolno delili slovenski med in jabolka. Ekipe čebelarjev, kmetov in kmetijskih svetovalcev v prepoznavnih oblačilih bodo od ponedeljka do četrtka z vlaki prepotovale Slovenijo ter razdelile 10.000 porcijskih zavojčkov medu in 10.000 jabolk. Seznam vlakov bo objavljen na spletnih straneh Slovenskih železnic in v medijih.

Direktor potniškega prometa na Slovenskih železnicah Miha Butara je povedal, da so se z veseljem odzvali povabilu za sodelovanje v tednu slovenske hrane.

"Vsako leto prepeljemo približno 17 milijonov potnikov, med njimi je veliko mladih, in verjamem, da bo akcija imela velik učinek," je dejal.

Pri razdeljevanju medu in jabolk bodo sodelovali tudi člani Zveze slovenske podeželske mladine, katere predsednica Eva Golob je poudarila, da z nakupom lokalno pridelane hrane vlagamo v svoje zdravje. "Slovenska hrana ima krajšo pot od pot od njive do krožnika in prispeva tudi k varovanju okolja," je spomnila.

Osrednji dogodek tedna slovenske hrane ostaja že dobro uveljavljeni tradicionalni slovenski zajtrk, katerega namen je izobraževati, obveščati in osveščati otroke v vrtcih in šolah ter v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka. Ta bo kot običajno v petek, torej 21. novembra, letos pa bo potekal pod geslom: "Moja izbira je slovenska hrana!".

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč si želi, da bi tradicionalni slovenski zajtrk razširili tudi na druge organizacije. "Naslednje leto bo projekt praznoval 20-letnico in radi bi, da z njim pridemo tudi na univerze," je dejal. Želje so sicer še veliko večje - ob malce več drznosti države bi predlagal, da se v celem tednu slovenske hrane v javnih zavodih streže le lokalno pridelana hrana.

Predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič je opomnil, da je več kot 95 odstotkov kmetijskih površin v Sloveniji v lasti družinskih kmetij. Vso hrano v Sloveniji večinoma pridelajo družinske kmetije, je dejal in povedal, da so zasnovali komunikacijsko kampanjo, s katero želijo poudariti pomen povezanosti slovenskega podeželja, kmetov in zadrug. Kampanja je zastavljena za daljše časovno obdobje in po njegovih besedah krepi zavedanje, da brez kakovostne hrane ni zdrave prihodnosti, zato moramo čuvati svoje korenine in ostati dežela dobre domače hrane.

Vir: sta

Foto: InStore