Po mnenju predsednika kmetijsko-gozdarske zbornice Jožeta Podgorška bi k zajezitvi rasti cen hrane lahko prispevalo zmanjšanje dodatnih stroškov na področju kmetijstva, kot so prispevek za dolgotrajno oskrbo ter pritiski za zmanjšanje okoljskega odtisa kmetijskega sektorja in za dobrobit živali. Vse to so stroški, ki se prelijejo v končne cene za potrošnike, je opozoril.
NSi predlaga znižanje DDV za 15 osnovnih živil NSi je v DZ vložila predlog dopolnitve zakona o davku na dodano vrednost (DDV). V njem predlagajo znižanje stopnje DDV z 9,5 odstotka na pet odstotkov za 15 osnovnih živil. Cilj predloga je ustvariti okoliščine, ki bodo omogočile znižanje ali vsaj omejitev rasti cen osnovnih življenjskih dobrin, so navedli. Nižjo stopnjo DDV predlagajo za pšenično belo moko, kruh, testenine, goveje, svinjsko in piščančje meso, mleko, jogurt, poltrdi polmastni sir, maslo, jajca, sveže sadje in zelenjavo, sončnično olje in beli sladkor. Spremembe bi po njihovih ocenah zmanjšale davčno obremenitev ter prihodke iz DDV za približno 100 milijonov evrov letno. |
Vir: KGZS & InStore