IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Četrtek, 05.12.2019 || Fortenova Počivalška (zaradi Mercatorja) prijavila Evropski komisiji  |  Oktobra z največjim padcem trgovine na drobno  |  Turk:"Za sodelovanje prepričati tudi politiko"  |  OZS danes praznuje abrahama  |  Lidl odprl trgovini v Apatinu in Gornjem Milanovcu   |  Prenovljen zagrebški Branimir mingle mall  |   Podelitev certifikatov znamke Okusiti Laško  |  Podravka že kmalu z novim izdelkom - Čokolindo  |  Praznični Šumi spektakel z Dunking Devils  |  Plačilne transakcije z uporabo nosljive tehnologije naraščajo  |  Tesco širi (brezplačne) električne polnilne postaje  |  Foreo izgubil cca.11 milijonov dolarjev zaradi napake s ceno  |  Danes CEO Summit Beograd revije InStore in tednika Nin  |  Nihanja v preskrbljenosti odraslih prebivalcev z vitaminom D  |  Barry Callebaut gradi največje skladišče za čokolado na svetu  |  Blizu Banjaluke proizvajajo sladoled iz kozjega mleka  |  Odprli nov Interspar hipermarket v Zadru  |  Finska predlaga pogajalski okvir za večletni proračun EU   |  Sodišče EU o tožbi Slovenije proti Evropski komisiji glede terana  |  Okrogla 80. izdaja revije InStore tudi na spletu  |   ||
   

Slovenija/Češka: Znanstveniki odkrili način omejitve bolezni krompirja

19.07.2019
Raziskovalci treh odsekov Kemijskega inštituta so z raziskovalci z Nacionalnega inštituta za biologijo ter inštituta Central European Institute of Technology v Brnu na Češkem z uporabo krioelektronske mikroskopije prvi določili tridimenzionalno strukturo virusa Y pri krompirju ter virusu podobnega delca pri visoki ločljivosti, poroča MMC.
 
 
Strukturne in funkcijske raziskave regij plaščnega proteina virusa Y pri krompirju so pokazale njihovo ključno vlogo pri virusni okužbi, kar lahko v prihodnje omogoči učinkovitejše načrtovanje strategij za varstvo kulturnih rastlin.Virus Y pri krompirju spada med pet ekonomsko najpomembnejših in najbolj razširjenih rastlinskih virusov, saj lahko povzroči hudo škodo na pridelkih okuženih gojenih in tudi divjih rastlin.
 
Znanstveniki po vsem svetu že vrsto let poskušajo razumeti, kako virus Y okuži rastlino in se razširi po rastlini, kakšna je njegova interakcija z rastlino, pa tudi s prenašalci, listnimi ušmi.
 
V zadnjih letih je bil dosežen izjemen napredek v metodi, ki se imenuje krioelektronska mikroskopija. To je elektronska mikroskopija pri zelo nizkih temperaturah, pri približno -195 stopinjah Celzija. Dosežek so v sredo objavili v prestižni reviji Science Advances. Prva avtorica članka je Andreja Kežar z odseka za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo na Kemijskem inštitutu, ki je opravila največji del raziskav.
 
To je prva slovenska ekipa znanstvenikov, ki je raziskala in objavila strukturo bioloških kompleksov s pomočjo krioelektronske mikroskopije pri visoki ločljivosti, blizu atomske. Vsekakor pa je zaradi "biološke" vsebine dosežek pomemben na svetovni ravni, so poudarili na Kemijskem inštitutu.

Nazaj
 



 
 
 
back to top