IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Četrtek, 17.01.2019 || David Morris v Agrokorju kot svetovalec  |  Medex znanstveno dokazal blagodejni učinek matičnega mlečka  |  Ahold Delhaize "zaposlil" 500 robotov (VIDEO)  |  Embalaža oljčnega olja Chiavalon med najboljšimi na svetu  |  Kmetje z gensko nespremenjeno sojo zaslužili 1,5 milijona evrov  |  Indija do leta 2030 gospodarsko močnejša od ZDA?  |  Mastercard in Garmin omogočila plačevanje z nosljivo tehnologijo  |  Hofer lani zbral preko 53 ton izdelkov za pomoč ljudem v stiski  |  Delo o ideji o odkupu Mercatorja   |  ZANIMIVOST: Trump nogometaše Clemsona pogostil s hitro prehrano  |  Močno zastopstvo pivovarjev na "Zelenem tednu" v Berlinu  |  Pri Sparu usmerjeni k varstvu okolja  |  Prepoved dodanega sladkorja v sokovih  |  Amazon uničuje na milijone ton neprodanega blaga  |  Lindt prodajo povečal za dobrih 5 odstotkov  |  Direktorica družbe METSPA odslej Anita Belak Bradač  |  Proizvajalci prek Spara izvozili za 68 mio. evrov blaga  |  Na Gorenjskem zagnali projekt Od pridelka do izdelka  |  Kmetje še ta mesec do prvih neposrednih plačil za 2018  |  Projekt Tuševa zvezdica 2019 išče najboljše ekipe mladih kulinaričnih zvezd  |   ||
   

Slovenija: Židan: "Hvaležen sem za vsako nabavo, ki jo boste naredili na lokalnem trgu"

24.05.2018
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano  Dejan Židan se je VČERAJ udeležil predstavitve Uredbe o zelenem javnem naročanju, s poudarkom na javnem naročanju živil. V svojem uvodnem nagovoru je opozoril na pomen lokalne hrane v javnih zavodih, kjer so premiki že vidni, vedno več javnih zavodov pa se pri nabavi poslužuje Kataloga živil za javno naročanje.
Minister Židan (na fotografiji) je v nagovoru opozoril na podnebne spremembe. "Klima se spreminja in tudi kvarno delovanje nas ljudi je evidentno; zato je pomembno, da lahko pomagamo kjer lahko – v zadnjih osmih letih smo ob sistematičnem delu vseh nas, ki smo vključeni v prehranski sektor prišli iz popolnega nezavedanja o pomenu lokalne hrane do tega, da se približujemo številki 70% vseh, ki so pozorni pri nakupu, ali je na voljo lokalna hrana."
 
Zato je ozaveščanje po mnenju ministra zelo pomembno. Poleg tega pa je zelo pomembno tudi organiziranje. 

"Na eni strani slišimo lokalne pridelovalce, da si želijo prodajati še več v javne zavode, medtem, ko se na drugi strani javni zavodi soočate s tem, da ni dovolj ponudbe lokalne hrane na trgu in je razdrobljena. Jaz vas ob tem samo pozivam: ne obupati. Vztrajajte, vztrajajte in vztrajajte; namreč tudi sektor potrebuje določen čas in se mora organizirati in temu prilagoditi."

Židan je omenil tudi porast javnih zavodov, ki so že uspešno uporabili in koristili Katalog živil za javno naročanje. Spletna aplikacija tudi omogoča sprotno spremljanje doseganje deleža ekološke hrane ter deleža hrane iz različnih drugih shem kakovosti.
 
V zvezi s shemami je minister posebej izpostavilkorak naprej" pri iskanju lokalnega porekla oziroma shemo Izbrana kakovost Slovenija. "Ta znak meni kot potrošniku daje garancijo, da je produkt slovenski, zaradi strožjih kriterijev je produkt tudi nadstandarden in ne smemo pozabiti, da je pri tej shemi poleg rednih nadzorov vključen še dodatni mehanizem nadzora, akreditacijski organ."

Ob koncu svojega nagovora je minister izpostavil tudi pomen ekološkega, kjer država javne zavode tudi usmerja tudi k nakupu ekoloških proizvodov. "Največji razkorak je pri iskanju ekoloških proizvodov, saj so le ti del ekološkega razmišljanja in načina življenja, najpomembnejši del tega pa je varovanje okolja v katerem živimo. Transport je največji onesnaževalec, zato je po tej logiki ekološki produkt tisti, ki ni vezan na transport oz. je le ta minimalen."

Na dogodku, ki se ga je v imenu organizatorja udeležil tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, so bile sicer predstavljene novosti ureditve zelenega javnega naročanja v Sloveniji. Poudarek je bil na javnem naročanju živil ter v povezavi s Katalogom živil za javno naročanje – spletne aplikacije, ki jo je razvila GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij v sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije in Zadružno zvezo Slovenije. 

S 1. januarjem 2018 je v veljavo stopila nova Uredba o zelenem javnem naročanju, nova ureditev zelenega javnega naročanja pa prinaša precej sprememb in novosti v sistem zelenega javnega naročanja v Sloveniji. Uredba o zelem javnem naročanju je zasnovana tako, da je zeleno javno naročanje še vedno obvezno, uredba pa ne določa več konkretnih obveznih okoljskih zahtev. V 4. členu določa predmete za katere je zeleno javno naročanje obvezno. Skupaj jih je 20, npr. električna energija, živila in gostinske storitve, tekstilni izdelki… V 6. členu pa, katere okoljske vidike in cilje mora naročnik upoštevati. Zeleno javno naročanje je obvezno za:
1.    Živila in gostinske storitve;
2.    Projektiranje oziroma izvedba gradnje stavb (področje lesarstva – pri gradnji se vključuje les);
3.    Vrtnarske storitve, kmetijski in drugi proizvodi ter oprema in stroji za vrtnarjenje (področje hortikulture – pri javnem naročanju urejanja parkov se upošteva načela zelenega javnega naročanja).



Nazaj
 


 
 
 
back to top