IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sobota, 20.10.2018 || Še 5 dni do 4. FMCG Summit-a revije InStore v Zagrebu   |  Novo poslovalnico Lidla v Hočah odpirajo v četrtek, nato še eno v Melju  |   Ljubljanske mlekarne pripravile akcijo za blagovno znamko Alpsko (VIDEO)  |  Ministrica s predstavniki živilsko-predelovalne industrije o stanju v panogi  |  Opel in Vauxhall obnavljata 4PL partnerstvo z Gefcom  |  Lidl zaključil preventivno-izobraževalne delavnice o prometu  |  Walmart uvaja vozičke z merilcem srčnega utripa?  |  Hofer o pomenu pravilne uporabe defibrilatorja  |  Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk letos 16. novembra  |  E. Leclerc se pogaja za prevzem hipermarketov Géant Casino   |  Trgovci na 12. Strateški konferenci o trajnostnem krožnem poslovnem modelu v trgovini  |  Na Brdu poteka 12. Strateška konferenca o trgovini  |  Fundacija Coca-Cola s posebnim mejnikom  |  Skupini Špica in IBCS sta napovedali strateško "Alianso treh morij"  |  Začel se je 25. Zlati boben v Portotožu  |  Na tekmovanju najboljših pic zmagala veganska  |  Pivac v Ravči gradi nove proizvodne hale za pršutarno  |  Nestlé zapira tovarno sladoleda v predmestju Pariza  |  Continente letos predstavil že 300 trgovskih znamk  |  Ruski diskonter Torgservis vstopa v Nemčijo  |   ||
   

Slovenija: Židan: "Hvaležen sem za vsako nabavo, ki jo boste naredili na lokalnem trgu"

24.05.2018
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano  Dejan Židan se je VČERAJ udeležil predstavitve Uredbe o zelenem javnem naročanju, s poudarkom na javnem naročanju živil. V svojem uvodnem nagovoru je opozoril na pomen lokalne hrane v javnih zavodih, kjer so premiki že vidni, vedno več javnih zavodov pa se pri nabavi poslužuje Kataloga živil za javno naročanje.
Minister Židan (na fotografiji) je v nagovoru opozoril na podnebne spremembe. "Klima se spreminja in tudi kvarno delovanje nas ljudi je evidentno; zato je pomembno, da lahko pomagamo kjer lahko – v zadnjih osmih letih smo ob sistematičnem delu vseh nas, ki smo vključeni v prehranski sektor prišli iz popolnega nezavedanja o pomenu lokalne hrane do tega, da se približujemo številki 70% vseh, ki so pozorni pri nakupu, ali je na voljo lokalna hrana."
 
Zato je ozaveščanje po mnenju ministra zelo pomembno. Poleg tega pa je zelo pomembno tudi organiziranje. 

"Na eni strani slišimo lokalne pridelovalce, da si želijo prodajati še več v javne zavode, medtem, ko se na drugi strani javni zavodi soočate s tem, da ni dovolj ponudbe lokalne hrane na trgu in je razdrobljena. Jaz vas ob tem samo pozivam: ne obupati. Vztrajajte, vztrajajte in vztrajajte; namreč tudi sektor potrebuje določen čas in se mora organizirati in temu prilagoditi."

Židan je omenil tudi porast javnih zavodov, ki so že uspešno uporabili in koristili Katalog živil za javno naročanje. Spletna aplikacija tudi omogoča sprotno spremljanje doseganje deleža ekološke hrane ter deleža hrane iz različnih drugih shem kakovosti.
 
V zvezi s shemami je minister posebej izpostavilkorak naprej" pri iskanju lokalnega porekla oziroma shemo Izbrana kakovost Slovenija. "Ta znak meni kot potrošniku daje garancijo, da je produkt slovenski, zaradi strožjih kriterijev je produkt tudi nadstandarden in ne smemo pozabiti, da je pri tej shemi poleg rednih nadzorov vključen še dodatni mehanizem nadzora, akreditacijski organ."

Ob koncu svojega nagovora je minister izpostavil tudi pomen ekološkega, kjer država javne zavode tudi usmerja tudi k nakupu ekoloških proizvodov. "Največji razkorak je pri iskanju ekoloških proizvodov, saj so le ti del ekološkega razmišljanja in načina življenja, najpomembnejši del tega pa je varovanje okolja v katerem živimo. Transport je največji onesnaževalec, zato je po tej logiki ekološki produkt tisti, ki ni vezan na transport oz. je le ta minimalen."

Na dogodku, ki se ga je v imenu organizatorja udeležil tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, so bile sicer predstavljene novosti ureditve zelenega javnega naročanja v Sloveniji. Poudarek je bil na javnem naročanju živil ter v povezavi s Katalogom živil za javno naročanje – spletne aplikacije, ki jo je razvila GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij v sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije in Zadružno zvezo Slovenije. 

S 1. januarjem 2018 je v veljavo stopila nova Uredba o zelenem javnem naročanju, nova ureditev zelenega javnega naročanja pa prinaša precej sprememb in novosti v sistem zelenega javnega naročanja v Sloveniji. Uredba o zelem javnem naročanju je zasnovana tako, da je zeleno javno naročanje še vedno obvezno, uredba pa ne določa več konkretnih obveznih okoljskih zahtev. V 4. členu določa predmete za katere je zeleno javno naročanje obvezno. Skupaj jih je 20, npr. električna energija, živila in gostinske storitve, tekstilni izdelki… V 6. členu pa, katere okoljske vidike in cilje mora naročnik upoštevati. Zeleno javno naročanje je obvezno za:
1.    Živila in gostinske storitve;
2.    Projektiranje oziroma izvedba gradnje stavb (področje lesarstva – pri gradnji se vključuje les);
3.    Vrtnarske storitve, kmetijski in drugi proizvodi ter oprema in stroji za vrtnarjenje (področje hortikulture – pri javnem naročanju urejanja parkov se upošteva načela zelenega javnega naročanja).



Nazaj
 


 
 
 
back to top