IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Petek, 15.12.2017 || Združenje Agrokorjevih dobaviteljev bo vodil prvi mož Podravke  |   Kostić že nadzira Gorenjsko banko  |  Mlinotest prevzel trgovino v Sv. Antonu  |  Odprli 51. trgovino Lidl v Grosuplju  |  ZANIMIVOST: Med iz Porscheja  |  Barcaffe z novim trening centrom v Ljubljani  |  Med najboljšimi pivi na svetu tudi ajdovski Quantum  |  Rast prodaje Metro Cash & Carry   |  V Grosuplju svečano ob otvoritvi Lidla   |  Mercator danes odprl prenovljeno trgovino v Idriji   |  Zlatna džezva, Tops, Oaza, Tajna in Zlatni puder na policah v Katarju   |  Atlantic Grupa prevzela distribucijo Red Bulla v Srbiji  |  Pet Agrokorjevih podjetij z dobičkom, tri z izgubo  |  Propadel poskus prepovedi kebaba s fosfati v EU-ju  |  Vlada sprejela predlog Zakona o kmetijstvu o nedovoljenih praksah v agroživilski verigi  |  Veriga Eataly se bo prihodnje leto uvrstila na milansko borzo  |   Coca-Cola HBC se pogaja z MB Impexom  |   Heineken z naložbo v tovarno v Jaenu  |   Odprt nov Tommy supermarket v Šibeniku  |  Vrhunski kuharji prisegajo na meso izbrane kakovosti  |   ||
   

Slovenija: Zajtrk za več kot 260.000 otrok po vrtcih in šolah

17.11.2017
Vsako leto tretji petek v novembru – letos je to 17. novembra – na dan slovenske hrane poteka tradicionalni slovenski zajtrk.
 
Več kot 260.000 otrok je po vrtcih in šolah danes zagrizlo v tradicionalni slovenski zajtrk, ki je bil sestavljen iz medu, masla in jabolk. Številne šole so ta dan posvetile tematiki zdrave prehrane in tradicionalnim slovenskim jedem.
 
Sklep o razglasitvi dneva slovenske hrane je Vlada RS sprejela oktobra 2012. Z njim ozaveščamo javnost o pomenu domače pridelave oz. predelave hrane, uživanju le-te, želimo pa tudi poudariti pomen zajtrka kot pomembnega dnevnega obroka za zdrav način življenja in prehranjevanja.
 
Glavni cilj oziroma namen razglasitve takšnega dne je torej podpora kratkim lokalnim verigam - slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane ter spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.
 
Mladim je tako poklic pridelovalca in predelovalca prikazan kot nekaj pozitivnega in kot dejavnost za doseganje pomembnih strateških ciljev.  Ena izmed pomembnih aktivnosti dneva slovenske hrane je projekt tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga bomo s sodelovanjem vrtcev in osnovnih šol letos izvajali že  sedmo leto zapored. Vsako leto se k izvedbi zajtrka pridružijo tudi novi deležniki – tradicionalni slovenski zajtrk tako prerašča v vseslovensko gibanje.  
 
Pri obeleževanju dneva slovenske hrane in izvedbi projekta Tradicionalni slovenski zajtrk letos medresorsko sodeluje že 5 ministrstev – ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, za izobraževanje, znanost in šport, za zdravje ter za kulturo se je letos pridružilo še Ministrstvo za okolje in prostor.
 
Z ostalimi partnerji - Čebelarsko zvezo Slovenije, Zavodom RS za šolstvo, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, GZS-Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij, Zvezo sadjarskih društev Slovenije, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Zadružno zvezo Slovenije ter Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije sestavljamo "veliko družino”, ki pomembno prispeva k tako potrebnemu medsebojnemu sodelovanju različnih deležnikov.

Nazaj
 


 
 
 
back to top