IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Nedelja, 22.07.2018 || Potrjen projekt:" Modra frankinja - žametno vino Posavja!;  |  Št. 66. revije InStore že na poti k prejemnikom, kmalu tudi v elektronski obliki  |  Neugodno vreme lani oklestilo pridelek ekološkega sadja  |  Pridelovalci zelenjave želijo vstopiti v shemo izbrane kakovosti   |   Vodenje marketinga v podjetju Skaza prevzela Jasna Potisek  |  Gefco za svojo inovativno rešitev prejel nagrado "Innovation Leader"  |  Izmenjevalnica po petih letih zbrala 9 ton donacij  |  Walmart se povezuje z Microsoftom  |  Naziv "Evropska gastronomska regija" leta 2021 Sloveniji  |  Nova Korab Tirnica v skopski četrti Crniče  |  V Pekingu nakupe dostavi kar robotska kocka  |  Skupina mladih Slovakov iz vozičkov kradla torbice  |  Panvita odprla nov Ave mesni center v Mariboru  |  Priložnost slovenskih podjetij za preboj v trgovine skupine Rewe  |  Unilever v prvi polovici leta zmanjšal prihodke in dobiček  |  Domaćico uživala cela Rusija, prodaja se je doma podvojila  |  Cigarete večine proizvajalcev so se podražile  |  Prenovljena trgovina Tuš v Murski Soboti  |  Predlani nižja registrirana poraba alkohola  |  Lidl poskrbel za parkirna mesta nogometnih reprezentantov  |   ||
   

Slovenija: Zajtrk za več kot 260.000 otrok po vrtcih in šolah

17.11.2017
Vsako leto tretji petek v novembru – letos je to 17. novembra – na dan slovenske hrane poteka tradicionalni slovenski zajtrk.
 
Več kot 260.000 otrok je po vrtcih in šolah danes zagrizlo v tradicionalni slovenski zajtrk, ki je bil sestavljen iz medu, masla in jabolk. Številne šole so ta dan posvetile tematiki zdrave prehrane in tradicionalnim slovenskim jedem.
 
Sklep o razglasitvi dneva slovenske hrane je Vlada RS sprejela oktobra 2012. Z njim ozaveščamo javnost o pomenu domače pridelave oz. predelave hrane, uživanju le-te, želimo pa tudi poudariti pomen zajtrka kot pomembnega dnevnega obroka za zdrav način življenja in prehranjevanja.
 
Glavni cilj oziroma namen razglasitve takšnega dne je torej podpora kratkim lokalnim verigam - slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane ter spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.
 
Mladim je tako poklic pridelovalca in predelovalca prikazan kot nekaj pozitivnega in kot dejavnost za doseganje pomembnih strateških ciljev.  Ena izmed pomembnih aktivnosti dneva slovenske hrane je projekt tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga bomo s sodelovanjem vrtcev in osnovnih šol letos izvajali že  sedmo leto zapored. Vsako leto se k izvedbi zajtrka pridružijo tudi novi deležniki – tradicionalni slovenski zajtrk tako prerašča v vseslovensko gibanje.  
 
Pri obeleževanju dneva slovenske hrane in izvedbi projekta Tradicionalni slovenski zajtrk letos medresorsko sodeluje že 5 ministrstev – ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, za izobraževanje, znanost in šport, za zdravje ter za kulturo se je letos pridružilo še Ministrstvo za okolje in prostor.
 
Z ostalimi partnerji - Čebelarsko zvezo Slovenije, Zavodom RS za šolstvo, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, GZS-Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij, Zvezo sadjarskih društev Slovenije, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Zadružno zvezo Slovenije ter Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije sestavljamo "veliko družino”, ki pomembno prispeva k tako potrebnemu medsebojnemu sodelovanju različnih deležnikov.

Nazaj
 


 
 
 
back to top