IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Ponedeljek, 19.04.2021 || Jubilejni 30. SOF je prestavljen na jesen  |  Citypark praznuje 19. rojstni dan z novimi projekti  |  Strežba na terasah ob testiranju natakarjev in upoštevanju varnostnih ukrepov  |  ZANIMIVOST: Domino pico dostavlja vozilo Nuro, a brez voznika (VIDEO)  |  Vlada z akcijskim načrtom za izboljšanje prehranskih in gibalnih navad  |  ZANIMIVOST: Varteks izdelal moško obleko s protivirusnim premazom  |  Podgoršek razume protest in podpira ureditev odnosov v prehranski verigi  |  Raziskava: "Pogosti obiski restavracij s hitro prehrano lahko skrajšajo življenje"  |  Država za pomoč po škodi zaradi pozebe namenja milijardo evrov  |  Intermarché & Casino ustvarila novo zavezništvo  |  Donje Svetice bodo trajni sedež Kauflanda, nasproti gradijo trgovino  |  Spletna trgovina zabeležila rast za kar 58 odstotkov   |  Nova generalna direktorica Tetra Paka je Lyndsey Loyden-Edwards  |  Stanić Beverages z naložbo 1,35 milijona evrov v tovarno Juicy sokov   |  Anton Podlesnik:"Na kmetiji moraš delati s srcem in z veseljem"  |  Hrvaško ministrstvo zagnalo akcijo hrvaški otoki - območja brez covida-19  |  ZANIMIVOST: Slovenska vesoljska dišava za slovensko astronavtko   |  Sredi maja odprtje vseh lokalov?  |  Priprava pravnih podlag za pomoč po pozebi  |  Ave Grill izdelki v sveži, sodobnejši preobleki   |   ||
   

Slovenija: ZKŽP ob 6.marcu, svetovnem dnevu varčevanja z energijo

06.03.2021
Sporočilo ZKŽP (Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij) pri GZS ob svetovnem dnevu varčevanja z energijo, 6.marcu. V agroživilskih podjetjih do večje energetske učinkovitosti z obnovljivimi viri energije in ciljnim spremljanjem porabe.
 

 
Svetovni dan varčevanja z energijo je priložnost, da krepimo pomen učinkovite rabe energije in varovanja okolja. Iz nekaterih odpadkov je možno izdelati nove materiale in izdelke, druge pa je možno dodatno izkoristiti in jih predelati v energijo ter s tem prispevati k energetski učinkovitosti. 
 
Delež obnovljivih virov energije v slovenski bruto končni porabi energije je v letu 2019, po oceni Inštituta Jožef Stefan znašal 21,85 %. Zaradi zavedanja o pomenu krožnega gospodarstva za okolje so podjetja k temu strateško pristopila in v svoje procese vpeljujejo dobre prakse ravnanja z odpadki.

Vse več ljudi razume tudi pozitivno vlogo bioplinarn, ki pridelujejo bioplin iz organskih odpadkov iz gospodinjstev, javnih obratov, trgovin in odpadkov iz kmetijstva in živilske industrije. Pri tem je potrebno poudariti, da se na zbornici zavzemamo za korektno in strokovno vodenje procesov v bioplinarnah. Odpadki iz kmetijske pridelave so v njih izkoriščeni precej bolj trajnostno, kot bi bili sicer. 

Prav tako se v procesu bioplina koristno uporabi tudi gnojevka. Dodana vrednost uporabe gnojevke za pridelavo bioplina v zaprtih sistemih je tudi, da odstranimo smrad, ki se sicer širi po okolici. Ko enkrat mikrobi opravijo svoje delo in do konca izrabijo potencial vhodnega substrata, dobimo zelo hranljivo gnojilo, ki ga imenujemo digestat, ki je pod določenimi pogoji, odličen nadomestek mineralnim gnojilom. 

Pomemben proizvod bioplinarn pa je tudi toplota, ki se uporablja za zagotavljanje ustrezne temperature za delovanje bioplinarne in za ogrevanje bližnjih objektov. Razvoj evropskih bioplinarn gre tudi v smeri pridobivanja biometana, ki ga je možno uporabljati v transportu.

Poleg investicij za povečanje energije iz obnovljivih virov pa bo v prihodnje potrebno investicije usmeriti tudi v učinkovito rabo energije v kmetijskih in živilskih podjetjih.

Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS je poudarila: "Podjetja ciljno spremljajo rabo energije in s tem tudi izboljšujejo energetsko učinkovitost. Na zbornici smo nekaterim nudili podporo tudi v okviru evropskega projekta Sinergia, kjer smo iskali možnosti za izboljšanje celotne energetske učinkovitosti v vseh procesih. Da je energetska učinkovitost resnično pomembna tudi v našem sektorju, dokazuje tudi naziv evropski energetski manager leta 2014, ki ga je takrat dobil strokovnjak enega od večjih proizvajalcev pijač."

Da bomo tudi kmetijska in živilska podjetja še več prispevala  k pozitivnem učinku na podnebje, stabilnosti v dobavi energije ter dolgoročni gospodarski koristi, moramo biti razumljeni in slišani tudi pri pravi ukrepov Skupne kmetijske politike.
 

 


 


Nazaj
 


 
 
 
back to top