IN Store - Novice
IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 14.08.2018 || V soboto bo slovesno odprt prenovljeni Interspar Vič   |  Največ sladoleda lani proizvedla Nemčija  |  Dizel in 95-oktanski bencin sta se opolnoči podražila  |  Mariborski Europark praznuje polnoletnost  |  Skupina Kofola v prvi polovici leta uspešno  |  Sadjarji naj bi letos pridelali približno 65.000 ton jabolk  |  Peta beograjska FMCG konferenca revije InStore bo 22.novembra  |  Položili temeljni kamen za poslovno-logistični center Komunale Trebnje  |  S trgatvijo bodo začeli že avgusta  |  Istrski zajtrk je možno naročiti tudi prek spleta  |  Prenovljena Kraš Bonbonnièra tudi v Dubrovniku (VIDEO)  |  Vinogradniki pričakujejo nadpovprečen letnik  |  Letos po pričakovanjih rekordna letina jabolk  |  ZANIMIVOST: Na lovu za rekordom travo kosilo 570 koscev  |  Spar bo do konca leta odprl še 80 objektov  |  Odprta prva Ideina prodajalna v Plavu  |  Rakuten v prvem polletju zabeležil 60-odstotno rast dobička  |  Nov način pakiranja banan v E-martu  |  Mladi kmetje - osrednja tema letošnjih okroglih miz MKGP na sejmu Agra  |  Medena zmaga na Agri Petru Kolarju s Ptujske Gore  |   ||
   

Danska: ZANIMIVOST: Krompir, ki je drag kot žafran

16.05.2018
Danski krompir je zelo cenjen čeprav naj Danska ne bi bila ravno geografsko najbolj primerna država za gojenje tega pridelka, a očitno je.
 
Kot je znano so krompir v Evropo uvozili iz Andov Južne Amerike.Danes je četrta najpomembnejša kulturna rastlina po količini pridelane hrane na svetu in bistven del kuhinje številnih kultur.
 
Tudi danske, kjer pa imajo prav posebno sorto krompirja, ki stane neverjetnih 130 evrov za kilogram.
 
Ta danski krompir z otoka Samso velja za najboljšega, kmetje ki ga pridelujejo pa za pametne in ne neumne kot pravi stari slovenski pregovor, češ da ima neumen kmet dober (beri drag) krompir.
 
Obdelujejo ga izključno ročno, k odličnemu okusu pa veliko prispeva ravno geografska lega t.i. "terroir".
 
Zemljepisni in podnebni parametri, ki  vplivajo tudi na okus krompirja so se v tem primeru očitno "poklopili".
 
Najprestižnejše danske restavracije seveda z lahkoto plačajo "zasoljene" krompirjeve cene, saj dobijo vse povrnjeno na svojih jedilnikih od njihovih petičnih gostov.
 

Nazaj
 


 
 
 
back to top