IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sobota, 20.10.2018 || Še 5 dni do 4. FMCG Summit-a revije InStore v Zagrebu   |  Novo poslovalnico Lidla v Hočah odpirajo v četrtek, nato še eno v Melju  |   Ljubljanske mlekarne pripravile akcijo za blagovno znamko Alpsko (VIDEO)  |  Ministrica s predstavniki živilsko-predelovalne industrije o stanju v panogi  |  Opel in Vauxhall obnavljata 4PL partnerstvo z Gefcom  |  Lidl zaključil preventivno-izobraževalne delavnice o prometu  |  Walmart uvaja vozičke z merilcem srčnega utripa?  |  Hofer o pomenu pravilne uporabe defibrilatorja  |  Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk letos 16. novembra  |  E. Leclerc se pogaja za prevzem hipermarketov Géant Casino   |  Trgovci na 12. Strateški konferenci o trajnostnem krožnem poslovnem modelu v trgovini  |  Na Brdu poteka 12. Strateška konferenca o trgovini  |  Fundacija Coca-Cola s posebnim mejnikom  |  Skupini Špica in IBCS sta napovedali strateško "Alianso treh morij"  |  Začel se je 25. Zlati boben v Portotožu  |  Na tekmovanju najboljših pic zmagala veganska  |  Pivac v Ravči gradi nove proizvodne hale za pršutarno  |  Nestlé zapira tovarno sladoleda v predmestju Pariza  |  Continente letos predstavil že 300 trgovskih znamk  |  Ruski diskonter Torgservis vstopa v Nemčijo  |   ||
   

Danska: ZANIMIVOST: Krompir, ki je drag kot žafran

16.05.2018
Danski krompir je zelo cenjen čeprav naj Danska ne bi bila ravno geografsko najbolj primerna država za gojenje tega pridelka, a očitno je.
 
Kot je znano so krompir v Evropo uvozili iz Andov Južne Amerike.Danes je četrta najpomembnejša kulturna rastlina po količini pridelane hrane na svetu in bistven del kuhinje številnih kultur.
 
Tudi danske, kjer pa imajo prav posebno sorto krompirja, ki stane neverjetnih 130 evrov za kilogram.
 
Ta danski krompir z otoka Samso velja za najboljšega, kmetje ki ga pridelujejo pa za pametne in ne neumne kot pravi stari slovenski pregovor, češ da ima neumen kmet dober (beri drag) krompir.
 
Obdelujejo ga izključno ročno, k odličnemu okusu pa veliko prispeva ravno geografska lega t.i. "terroir".
 
Zemljepisni in podnebni parametri, ki  vplivajo tudi na okus krompirja so se v tem primeru očitno "poklopili".
 
Najprestižnejše danske restavracije seveda z lahkoto plačajo "zasoljene" krompirjeve cene, saj dobijo vse povrnjeno na svojih jedilnikih od njihovih petičnih gostov.
 

Nazaj
 


 
 
 
back to top