IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Petek, 25.05.2018 || Kmalu nogometno EP vinarjev   |  Predstavitev govornikov na FMCG Summitu Ljubljana  |  Konec tedna festival vrtnic in rozeja v Portorožu  |  Odštevamo: Še en dan do veljave (nove) zaščite osebnih podatkov - GDPR  |  Salus prevzema Sanolabor  |  Letalski prevoznik KLM združil moči z družbo Jacobs Douwe Egberts   |   Aldi odprl 25 trgovin in načrtuje še (prvi) distribucijski center  |  Rast prodaje sira, padec prometa z mlečnimi izdelki  |  Židan: "Hvaležen sem za vsako nabavo, ki jo boste naredili na lokalnem trgu"  |  Amazonov ključ za dostavo v vaše vozilo (VIDEO)  |  Odprt Tommy št. 200   |  Vlada za odprave lanske suše v kmetijstvu namenja sedem milijonov evrov  |  McDonald's v Ljubljani odslej z dostavo  |  Slovenski gin med osmimi najboljšimi žganimi pijačami sveta!  |  Hisense doslej pridobil več kot 22 odstotkov Gorenja  |  Jeronimo Martins bo vso elektriko pridobival iz obnovljivih virov  |  Program FMCG Summit Ljubljana, 7. junij 2018  |  V Beogradu zaključen 5."Marketing Summit" revije InStore in Akademije Financ  |  Skupina Mercator v prvem četrtletju z 9-milijonskim dobičkom iz poslovanja  |  M&S zapira več kot 100 trgovin  |   ||
   

Danska: ZANIMIVOST: Krompir, ki je drag kot žafran

16.05.2018
Danski krompir je zelo cenjen čeprav naj Danska ne bi bila ravno geografsko najbolj primerna država za gojenje tega pridelka, a očitno je.
 
Kot je znano so krompir v Evropo uvozili iz Andov Južne Amerike.Danes je četrta najpomembnejša kulturna rastlina po količini pridelane hrane na svetu in bistven del kuhinje številnih kultur.
 
Tudi danske, kjer pa imajo prav posebno sorto krompirja, ki stane neverjetnih 130 evrov za kilogram.
 
Ta danski krompir z otoka Samso velja za najboljšega, kmetje ki ga pridelujejo pa za pametne in ne neumne kot pravi stari slovenski pregovor, češ da ima neumen kmet dober (beri drag) krompir.
 
Obdelujejo ga izključno ročno, k odličnemu okusu pa veliko prispeva ravno geografska lega t.i. "terroir".
 
Zemljepisni in podnebni parametri, ki  vplivajo tudi na okus krompirja so se v tem primeru očitno "poklopili".
 
Najprestižnejše danske restavracije seveda z lahkoto plačajo "zasoljene" krompirjeve cene, saj dobijo vse povrnjeno na svojih jedilnikih od njihovih petičnih gostov.
 

Nazaj
 


 
 
 
back to top