IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Ponedeljek, 17.02.2020 || V Merkurju višje osnovne plače ob podpisani Podjetniški kolektivni pogodbi   |  Direktor Ahold Delhaize Frans Mulller: "V Belgiji je trgovin preveč"  |  Letna proizvodnja Sarajevskega kiseljaka lani presegla 120 milijonov litrov  |  Luksemburg se pridružuje državam z oznako Nutri-Score  |  Vrata odprl prenovljen Tuš supermarket Planet Kranj  |  Uporabo plastičnih vrečk prepoveduje tudi Črna gora  |  Salon penečih vin odprl novo ljubljansko vinsko sezono   |  Sladka Mannerjeva podpora projektu Skoči z nami  |  Koprski košarkarji tretjič zapored osvojili pokal Spar  |  Preurejena trgovina Ribola v Kaštel Starom  |  Ocado prihodke lani dvignil za 10,3 odstotka  |  Teta Violeta z novo embalažo (podobno kot za smeti)  |  Organski izdelki vse bolj popularni  |  Tesco konkurenci preprečeval gradnjo trgovin v svoji bližini  |  EKSKLUZIVNO: InStore na EuroShopu 2020 V Düsseldorfu  |  Finance:Rastoder bo partnerju iz ZAE prodal 51-odstotni delež projekta Stožice  |  Otvoritev Lidla št.60 tudi s predajo donacije Spominčici   |  Kadri med ključnimi izzivi za razvoj pekarstva  |  Potrošniški centri opozarjajo na pasti na družbenih omrežjih  |  Steklarna Hrastnik bo okrepila embalažni program  |   ||
   

Svet: Visoke cene zdravih živil prispevajo k globalni podhranjenosti

12.09.2019
Raziskovalci ugotavljajo, da visoke cene zdravih živil skupaj z izobiljem cenenih nezdravih živil ostajajo eden glavnih faktorjev podhranjenosti s hranili v svetu.
 
 
 

V raziskavi, objavjeni v Journal of nutrition ugotavljajo, da so cene živil po svetu zelo različne, kar pomaga pojasniti tudi razlike v vzorcih prehranjevanja in pojavom debelosti širom sveta. Raziskovalci ugotavljajo, da so cene živil z bolj ugodno hranilno sestavo višje prav v manj razvitih državah, za katere bi bile nižje cene takšnih izdelkov še posebej dobrodošle.

Čeprav je povezava med načinom prehranjevanja in zdravjem posameznika precej kompleksna, dokazi kažejo, da je dostopnost bolj zdravih živil pomemben faktor vpliva.Študija kaže, da so vzporedno z ekonomskim razvojem bolj zdrava živila dostopnejša, obenem razvoj pomeni tudi še cenejša živila z manj ugodno hranilno sestavo.

Snovalci prehranskih politik imajo, kot navajajo avtorji, sicer številne možnosti, da bi naredili živila, bogata s hranilnimi snovmi bolj dostopna - od vlaganja v kmetijstvo do regulacije davkov na tovrstna živila in zakonodaje na tem področju.

Nazaj
 


 
 
 
back to top