IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 17.09.2019 || Podgoršek: "Orač s plugom že od nekdaj simbolizira pridelavo hrane"  |  V četrtek Barcaffè Barista Cup finale  |  BAT bo odpustil 2.300 delavcev  |  Konec meseca v Sarajevu drugi sejem Halal (VIDEO)  |  Arabska trgovina Hasan supermarket v Ljubljani  |  Maja Vidmar, nova vodilna marketinga v ljubljanskem Cityparku   |  Zelenjava, sadje in mleko za šolarje  |  Nadomestilo zaradi oviranega ribolova  |  ZANIMIVOST: Brezalkoholni pub je "vroč"  |  Tikveš si od prodaje vina letos obeta 28,8 milijona evrov  |  Dve tretjini trgovcev še zmeraj brez spletne prodaje  |  Nova nagrada za oblikovanje Skazinega Bokashi Organka 2  |  Lidl od četrtka prisoten tudi v Zemunu  |  RAZISKAVA: Googlovo sporno zdravljenje (raka) na youtube  |  Mercator ponudil na prodaj TC v Novem Sadu (in še ostalih 10...)  |  V New Yorku dovoljena le še dva okusa e-cigaret  |  Novi izdelki projekta "Štartaj Slovenija" že na Sparovih policah   |  Walmart z neomejeno dostavo živil  |  V Bohinju tradicionalni 62. Kravji bal  |  13. izvedba Pivo & Burger Festa  |   ||
   

Svet: Visoke cene zdravih živil prispevajo k globalni podhranjenosti

12.09.2019
Raziskovalci ugotavljajo, da visoke cene zdravih živil skupaj z izobiljem cenenih nezdravih živil ostajajo eden glavnih faktorjev podhranjenosti s hranili v svetu.
 
 
 

V raziskavi, objavjeni v Journal of nutrition ugotavljajo, da so cene živil po svetu zelo različne, kar pomaga pojasniti tudi razlike v vzorcih prehranjevanja in pojavom debelosti širom sveta. Raziskovalci ugotavljajo, da so cene živil z bolj ugodno hranilno sestavo višje prav v manj razvitih državah, za katere bi bile nižje cene takšnih izdelkov še posebej dobrodošle.

Čeprav je povezava med načinom prehranjevanja in zdravjem posameznika precej kompleksna, dokazi kažejo, da je dostopnost bolj zdravih živil pomemben faktor vpliva.Študija kaže, da so vzporedno z ekonomskim razvojem bolj zdrava živila dostopnejša, obenem razvoj pomeni tudi še cenejša živila z manj ugodno hranilno sestavo.

Snovalci prehranskih politik imajo, kot navajajo avtorji, sicer številne možnosti, da bi naredili živila, bogata s hranilnimi snovmi bolj dostopna - od vlaganja v kmetijstvo do regulacije davkov na tovrstna živila in zakonodaje na tem področju.

Nazaj
 


 
 
 
back to top