IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Ponedeljek, 10.12.2018 || Lidl trgovino št. 55 odpira ta četrtek v Ilirski Bistrici  |  Tesco začel z velikimi cenovnimi akcijami (beri znižanji)   |  Znani finalisti za nagrade Effie Slovenija  |  Trgovci zaradi protestov izgubili že milijardo evrov  |   Prodaja se Žitkova lastnina mlina   |  V prazničnem decembru se povprečno zredimo za dva kilograma  |  Unilever investira v razvoj pralne kapsule brez plastike  |  Kosovo namerava manjkajoče blago iz Srbije in BiH nadomestiti s proizvodi iz regije  |  Colruyt z novim letom uvaja nočne izmene  |  Iz Agrokorja neuradno sporočajo, da zaenkrat ne razmišljajo o prodaji Konzuma  |  NA KRATKO: Veliki svetovni trgovci...  |  Podjetnik leta Peter Pišek direktor podjetja Pišek & HSF Logistics   |  Edeka: "Lastne blagovne znamke pred A znamkami!“  |  Domače vpliva na izbiro pri spletnem nakupovanju  |  Pohorska kavarna kot prvi gostinski lokal znotraj (največje) Lidlove trgovine  |  Plodine se zanimajo za prevzem Konzuma  |  Predsednik upravnega odbora Coca-Cole postaja James Quincey  |  Zlatna džezva odslej tudi v trgovinah E.Leclerc  |  Euromonitor: "Domači izdelki pridobivajo na račun tujih"  |  Despar predstavil nove izdelke iz kategorije Free From  |   ||
   

Slovenija: V soboto praznik kranjske klobase na Zbiljskem jezeru (VIDEO)

20.09.2018
GIZ proizvajalcev kranjske klobase in Javni zavod Sotočje organizirata v soboto Festival kranjske klobase, ki je namenjen promociji tega tradicionalnega slovenskega izdelka, ki je na EU trgu zaščiten z geografsko označbo in označen z EU simbolom kakovosti.
 
To soboto bo na Zbiljskem jezeru med 11.in 20.uro dišalo po kranjski klobasi.  Za posebno vzdušje bo poskrbel znan obraz kuharskega šova MasterChef, Sara Rutar.
 
Obiskovalci bodo lahko svoje znanje preizkusili v nagradni igri.
 
Srečnež bo lahko podobno kot cesar Jožef nekoč v Naklem (glej video) dobil polno košaro kranjskih klobas.
 
Prireditev bo v vsakem primeru, saj je v primeru dežja predviden šotor.
 
 
O zgodovini kranjske klobase
 
Kranjska klobasa je avtohtoni kranjski, torej slovenski izdelek iz 15. stoletja. Prvič se jo omenja v dnevniku Paola Santoninija (latinsko Paulus Santoninus), italijanskega humanista, laičnega kanclerja oglejske kurije v Vidmu, popotnika in pisatelja, rojenega okoli 1440, ki je v službi beneškega nadškofa prepotoval Avstrijo, Štajersko in Kranjsko ter v dnevniku zapisal številne jedi, s katerimi so mu postregli. Na nekaj mestih omenja tudi klobaso, ki jo je jedel v velikaških jedilnicah na Kranjskem. Santonini takrat ne dodaja pridevnika kranjska, ampak ker je po Kranjskem vedno jedel enake, ni težko ugotoviti, da gre za kranjsko klobaso. V Međimurju, Prigorju, Zagorju, ki so bili takrat v avstro-ogrski monarhiji, je bila ta klobasa popularna v 17. in 18. stoletju, v 19. pa se kot kranjska klobasa pojavlja v gastronomiji. Avstrijsko upiranje, da bi bila kranjska slovenski izdelek, je brez osnov, saj v njihovo klobaso Kaesekrainer dodajajo tudi sir.
 


Nazaj
 


 
 
 
back to top