IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Petek, 24.01.2020 || Ali Tesco odhaja (tudi) iz Azije?  |  V Gorenju manj delavcev v proizvodnji  |  Rastoder kupil letalska dovoljenja Adrie Airways  |  Izvršni direktor Coupe zapušča Sainsbury's  |  Aldi in Lidl na Nizozemskem izgubila (!) tržni delež  |  Badel 1862 prevzema žgane pijače od Dalmacijavina  |  Uspešen zaključek Acronove dobrodelne akcije: "Darilo za prijatelja"  |   V znamenju podgane in pljučnice neznane  |  Banjaluška pivovarna odpira podjetje v Srbiji  |  V Velenju po zaprtju trgovin dobrodelno zbirajo živila  |  Kartelno dogovarjanje za odpadno embalažo?  |  "Park Wine Stars" v Novi Gorici 31.januarja  |  Intermarche je umaknil 140 aditivov, predstavili so "Franco-score"  |   Ocado sodeluje z japonskim Aeonom  |  Kmetijstvo in gastronomija z roko v roki pri promociji  |  Đuro zvezda nove kampanje za Barcaffè Black'n'Easy (VIDEO)  |  Carrefour na nakupovalnem pohodu - prevzel še Potager city  |  Conad prodajo PL kategorije lani povečal za 8 odstotkov  |  V kratkem možnost plačila s QR kodo  |  Slovesna otvoritev tovarne Sarajevskega kiseljaka v Kreševu  |   ||
   

Slovenija: V petek Dan slovenske hrane in tradicionalnega slovenskega zajtrka

13.11.2019
Tretji petek v novembru, letos 15. novembra, bomo osmič obeleževali dan slovenske hrane. Na ta dan poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ko imajo otroci v osnovnih šolah in vrtcih zajtrk z živili iz lokalnega okolja.

Letos se želijo še posebej zahvaliti vsem udeležencem v prehranski verigi s sporočilom: "Hvala za naš super zajtrk!".

S tem sporočilom se želijo zahvaliti vsem našim kmetijam, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam, ne samo za zajtrk, ampak za vso lokalno hrano, ki jo vsak dan lahko uživamo. S svojim zavzetim delom in vztrajanjem v poklicu kmeta in v živilski industriji nam bogatijo mize, zagotavljajo poseljenost ter izjemno raznolikost podeželja. Poleg ozaveščanja otrok in mladine o pomenu hrane iz bližine in njenih prednostih pred hrano, ki ima za seboj na stotine kilometrov je prav, da ob dnevu slovenske hrane vsi skupaj pomislimo na naš način prehranjevanja, kakšno hrano izbiramo ali pripravljamo ter kaj jemo.

Ob tem je potrebno poudariti tudi, da je zaradi močnih konkurenčnih pritiskov zaščita lokalnih kmetijskih pridelkov in živil na nivoju Evropske unije prioriteta, saj se tako zagotavlja njihovo kakovost in krepi zaupanje potrošnikov. Na enotnem evropskem trgu so zato v veljavi skupne evropske sheme kakovosti. Med njimi so tudi zaščitena označba porekla, zaščitena geografska označba, zajamčena tradicionalna posebnost in ekološka pridelava. Nacionalne sheme kakovosti so višja kakovost, integrirana pridelava ter izbrana kakovost. Proizvod, ki je proizveden po načelih določene sheme kakovosti, ima poseben značaj. Ta je določen na podlagi podrobnih pravil glede načina proizvodnje, vpliva geografskega območja, kjer se proizvod pridela oziroma predela, ali tradicionalnih postopkov proizvodnje.

Ne nazadnje pa so ključne predvsem odločitve nas posameznikov v vlogi potrošnikov. Kot ozaveščeni in informirani potrošniki namreč z izbiro kakovostnih, lokalno in tradicionalno pridelanih živil vplivamo na celotno živilsko verigo. Tu velja izpostaviti proizvajalce hrane, ki se bodo našim željam prilagodili. Na ta način posamezniki s spreminjanjem prehranjevalnih navad lahko izboljšamo svoje zdravje in kakovost življenja ter hkrati poskrbimo za ohranitev planeta.

Država prebivalstvo k zdravim prehranskim odločitvam spodbuja z različnimi ukrepi:

s spodbujanjem trajnostnega kmetijstva in biotske raznolikosti v kmetijstvu ter promocijo lokalno pridelane, kakovostne hrane;
s pripravo nacionalnih strategij in smernic za zdravo prehranjevanje, ki se uporabljajo pri javnem naročanju in pripravi jedilnikov za vrtce, šole, domove za ostarele, bolnišnice in druge javne ustanove;
z zakonodajo zagotavlja standarde kakovosti ter označevanje živil in informiranje potrošnikov;
s krepitvijo povezovanja in sodelovanja med sektorji (kmetijstvo, zdravstvo, izobraževanje, okolje, socialne zadeve idr.);
z nadzorom nad označevanjem in oglaševanjem živil;
z mednarodnim sodelovanjem in prenosom znanj ter dobrih praks iz tujine.
Več informacij na spletnem mestu Tradicionalni slovenski zajtrk ter na Facebook strani Tradicionalni slovenski zajtrk.

Pri obeleževanju dneva slovenske hrane ter izvedbi tradicionalnega slovenskega zajtrka sodelujemo: ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, za izobraževanje, znanost in šport, za kulturo, za zdravje, za okolje in prostor, Čebelarska zveza Slovenije – pobudnica projekta, Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, Zavod RS za šolstvo, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zadružna zveza Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ter Zveza sadjarskih društev Slovenije.

Plakat Tradicionalni slovenski zajtrk 2019


Nazaj
 


 
 
 
back to top