IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Ponedeljek, 25.01.2021 || Od danes obvezne zaščitne maske FFP2 v trgovinah in javnem prometu  |  EU bi začasno uporabo sporazuma z ZK podaljšala do konca aprila  |  Od danes odprti servisi in nekatere vrste trgovin  |  Grški Coral s Shellovimi bencinskimi črpalkami   |  Dejan Verčič, drugi najbolj citirani raziskovalec globalnih odnosov z javnostmi  |  Javni poziv za družbeno odgovorne delodajalce  |  Rusi gradijo največjo evropsko klavnico  |  Povečan izvoz italijanske testenine v Nemčijo  |  V letu 2020 močno upadla proizvodnja piva  |  RAZISKAVA: Populacija bo vedno številčnejša in "težja"  |  Začenja se virtualno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma  |  Godiva se umika iz Severne Amerike  |  Prve pošiljke medu na italijanski trg  |  Tobačna Ljubljana – Imperial Brands tretjič prejemnik prestižnega naziva "Top Employer"  |  Kuhar:"Epidemija in nizke odkupne cene kmetijskih izdelkov"  |  Podgoršek na avdiovizualnem 13. berlinskem sejmu Zeleni teden  |  Kroger uvaja pametne nakupovalne vozičke (VIDEO)  |  Počivalšek v Dubaju o krepitvi vezi in sodelovanju Slovenije na Expu  |  V Wuhanu pričakujejo, da bodo turistična znamenitost  |  Izredne razmere do 14. februarja, protestno odprtje restavracij  |   ||
   

Slovenija: V Istri kmalu do zaščite mesa boškarina

03.12.2020
V kmetijski zadrugi Agraria iz Kopra so skupaj s hrvaškimi rejci sprožili postopek za pridobitev naziva zaščitene označbe porekla za meso istrskega goveda boškarina. 
 
 
Kot je ocenila Patricija Pirnat, bi s tem ohranili istrsko identiteto ter tudi pomagali rejcem. Priznanje zaščitene označbe porekla bi lahko pridobili že v začetku prihodnjega leta.
 
Pobudo za pridobitev zaščitene označbe porekla za boškarinovo meso je dala agencija za ruralni razvoj Istre iz sosednje Hrvaške, s katero v Agrariji že več let uspešno sodelujejo, je za STA navedla vodja proizvodnje v koprski kmetijski zadrugi Patricija Pirnat.
 
Boškarin je bil v slovenski Istri prisoten že v času Avstro-Ogrske in je služil kot delovna žival, poleg tega pa je skrbel, da ni prihajalo do zaraščanja kmetijskih površin in najvišjih legah istrskega zaledja, je spomnila. Kot glavno pomanjkljivost te živali je Pirnatova navedla, da je potrebno bistveno daljše obdobje reje, da pridemo do mesa, saj je boškarina treba imeti na kmetiji nekje štiri leta, da pridemo do klavnega goveda.
 
Težavo predstavlja tudi dejstvo, da boškarin ni vpisan v register pasem, zaradi česar so rejci prikrajšani, saj za rejo teh živali ne dobijo ustrezne subvencije oz. podpore države. "Tudi zato si prizadevamo, da bi čim prej prišlo do te zaščite," je pojasnila sogovornica. Gre za meso vrhunske kakovosti, po besedah Pirnatove pa je cilj zaščitene oznake pomoč pri preživetju kmetom v zaledju Istre, kjer opravljanje drugih dejavnosti ni več možno.
 
V Agrariji poleg tega vidijo pomen teh aktivnosti v ohranjanju skupne istrske identitete in kulinarike. Z ministrstvom za kmetijsko dobro sodelujejo, vendar je stanje zaradi novega koronavirusa upočasnilo proces pridobitve zaščite. Pirnatova sicer upa, da bi lahko že v začetku prihodnjega leta pridobili priznanje zaščitenega porekla oziroma vsaj začasno odločbo, na podlagi katere bodo tudi rejci upravičeni do določene podpore.

Nazaj
 


 
 
 
back to top