IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sobota, 08.08.2020 || OZS predlaga znižanje stopnje DDV  |  Pivovarji ob mednarodnem dnevu piva predlagajo znižano stopnjo davka  |  Al Dahra načrtuje gradnjo tovarne za predelavo hrane za živino   |  Začenjajo odkup breskev, cena enaka lanski  |  Trgovci zagotavljajo, da so razkužila ob vhodih v trgovine ustrezna  |   ZDA napovedale umik kitajskih aplikacij iz ameriških trgovin  |  29.SOF 10 in 11. septembra v skladišču soli Monfort  |  Dm pred kratkim odprl trgovino v Hrastniku  |  Danes obeležujemo svetovni dan piva  |  ZANIMIVOST: Na naslednjih volitvah bo kandidirala Veganska stranka  |  V Konzumu več kot polovica ponudbe od domačih proizvajalcev  |  Prepoved Tiktoka in Wechata  |  Barcaffè Affogato med "hiti" letošnjega poletja  |  Tudi makedonski InStore natisnil "trgovinski zemljevid"   |  Chanel je lansiral svoj rose  |  Za ukrepa destilacije in skladiščenja vina doslej 81 vlog  |  Odprli novo Ideo Organic na beograjskem Senjaku  |  Wolt zavil tudi v Nemčijo  |  Nov Gomexov objekt v Rumi  |  Uber Eats v partnerstva s Carrefourjem in Asdo  |   ||
   

Slovenija: V Hiši penin Istenič svoje izdelke predstavilo 18 vinarjev

12.12.2019
Pretekli konec tedna so se slovenski ljubitelji penin zgrnili na Bizeljsko, saj je v Hiši penin Istenič potekala razprodana delavnica, na kateri je 18 vinarjev predstavilo 28 različnih penin.
 
 
 
 
Bogastvo mehurčkov so v pokušino ponudili slovenski vinarji Albiana, Berkovič, Bjana, Guerila, Istenič, Kerin, Kobal, Kozinc, Kunej, Marič, Mastnak, Pinterič, Silveri, Slapšak, Ščurek, Štokel in Zagmajster ter hrvaški Tomac ter se soočili s precej strogo presojo strokovne žirije in zanimanjem obiskovalcev.  
 
 
"Letos smo se odločili za nov format promocije penin, ki se je izkazal kot prava odločitev. Vsak vinar je lahko predstavil dva vzorca svojih penečih vin ter svoj način pridelave, k sodelovanju pa smo povabili tudi strokovno žirijo. Vsak vzorec je komentiral po en član strokovne žirije, ostali člani pa so nato lahko podali repliko," je pojasnil organizator Miha Istenič in dodal, da so na ta način vinarji dobili neposreden strokovni odziv in recenzijo svoje penine.
 
Za strokovno noto dogodka, ki ga je vodil sommelierValentin Bufolin, so skrbeli kulinarični novinar, avtor in sommelier Tomaž Sršen, francosko-dolenjski peničar Francois Botton, legenda slovenskega peničarstva Janez Istenič, briški mojster Miran Sirk, kuharski mojster Jure Tomič iz Oštarije Debeluh, ki ga je kulinarični vodnik Gault&Millau pred kratkim razglasil za slovenskega chefa prihodnosti, starosta hrvaškega vinskega novinarstva Željko Suhadolnik ter ugledni tržaški sommelier in predavatelj Sergej Cesar
 
"To ni bila navadna pokušnja, pri kateri bi obiskovalci krožili med razstavnimi prostori ponudnikov, temveč dogodek, kakršnega lahko le pozdravimo. Ob takšnem naboru predstavljenih vzorcev se je tudi lepo pokazalo, kdo sodi v vrh slovenskih peničarjev in kje bo treba vložiti več dela in znanja. Menim, da je to predvsem na področju pridelave osnovnega vina," je komentiral kuharski mojster Jure Tomič in napovedal, da gre trend v vedno bolj suhe, extra brut in celo zero dosage penine izčiščenih okusov in poudarjenega terroirja.
 
 
 
 
Tudi Miha Istenič se strinja, da je avtentičnost vedno pomembnejša: "Trend gre zagotovo v vedno več ekološko pridelanih vin in penin s poudarkom na lokalnih sortah. Opazen je tudi močan globalni trend povpraševanja po nizko alkoholnih pijačah, zato poraba in prodaja penin, ki so sveža, lahka in elegantna pijača, v globalnem pogledu narašča."
 
 Izbira je velika, ne posegajmo vedno po istihMožnost primerjanja lastnega mnenja z mnenjem strokovne žirije se je izkazala tudi kot dobrodošla popestritev za obiskovalce. Koncept dogodka je prepričal tudi Tino Žurbi, eno od obiskovalk delavnice in ljubiteljico penin.
 
"Velika prednost delavnice za obiskovalce je bila, da smo lahko na enem mestu poskusili toliko različnih vzorcev penin ter hkrati dobili informacije z dveh strani – od vinarja in od strokovnjakov. Po obisku lahko s še večjo gotovostjo trdim, da imamo v Sloveniji odlične in raznolike penine, zato ni nobene potrebe, da posegamo po vedno enih in istih. Le zavedanje o tem mora še bolj prodreti do ljudi in tudi zato so takšni dogodki res dobrodošli," je vtise strnila Žurbijeva in zaključila, da bi si v prihodnje želela še dodatnega izobraževalnega dela dogodka, pa tudi na splošno več osnovnega izobraževanja potrošnikov z namenom dviga pivske kulture in uživanja v vrhunskih slovenskih peninah.
 

Nazaj
 


 
 
 
back to top