IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 17.09.2019 || Konec meseca v Sarajevu drugi sejem Halal (VIDEO)  |  Podgoršek: "Orač s plugom že od nekdaj simbolizira pridelavo hrane"  |  V četrtek Barcaffè Barista Cup finale  |  BAT bo odpustil 2.300 delavcev  |  Arabska trgovina Hasan supermarket v Ljubljani  |  Maja Vidmar, nova vodilna marketinga v ljubljanskem Cityparku   |  Zelenjava, sadje in mleko za šolarje  |  Nadomestilo zaradi oviranega ribolova  |  ZANIMIVOST: Brezalkoholni pub je "vroč"  |  Tikveš si od prodaje vina letos obeta 28,8 milijona evrov  |  Dve tretjini trgovcev še zmeraj brez spletne prodaje  |  Nova nagrada za oblikovanje Skazinega Bokashi Organka 2  |  Lidl od četrtka prisoten tudi v Zemunu  |  RAZISKAVA: Googlovo sporno zdravljenje (raka) na youtube  |  Mercator ponudil na prodaj TC v Novem Sadu (in še ostalih 10...)  |  V New Yorku dovoljena le še dva okusa e-cigaret  |  Novi izdelki projekta "Štartaj Slovenija" že na Sparovih policah   |  Walmart z neomejeno dostavo živil  |  V Bohinju tradicionalni 62. Kravji bal  |  13. izvedba Pivo & Burger Festa  |   ||
   

Slovenija: V Dornavi Lükarski praznik

19.08.2019
Na prireditvenem prostoru ob Večnamenskem centru v Dornavi je bil včeraj 26. Lükarski praznik, s katerim se ohranja tradicija pridelave čebule na tem območju.
 
Ptujski lük, avtohtona sorta čebule, ki je danes še vedno premalo cenjena in prepoznavna, a jo na Ptujskem polju pridelujejo že več kot 200 let. Ptujski lük je staro ime za čebulo, ki je posebnega izgleda in okusa, zato je leta 2011 pridobil oznako zaščitene geografske označbe. 
 
Območje pridelovanja ptujske čebule je zgodovinsko pogojeno in obsega ravninski del ptujskega polja, ki se razteza med reko Dravo, reko Pesnico, mestoma Ptuj in Ormož ter obronki Slovenskih goric.
 
Na dogodku je bilo po navedbah organizatorjev mogoče izvedeti vse o lüku, ki je vrsta ptujskega lüka oziroma slovenske avtohtone sorte čebule, ki jo na Ptujskem polju pridelujejo že več kot 200 let.

Na dornavskem polju je bilo nekoč veliko pridelovalcev lüka, po katerem so prebivalci dobili ime Lükari. Kot je za STA pojasnila predsednica turistično etnografskega društva Lükari Maja Bezjak, so najprej odprli etnografsko in kulinarično razstavo, sledil je etnografski prikaz različnih del, od priprav do trženja lüka. Lük in jedi iz njega je bilo mogoče tudi kupiti.

Dogodek je imel tudi tekmovalni pridih. Nagradili so namreč tri obiskovalce, ki so s seboj prinesli najdebelejši rdeči lük.

Nazaj
 


 
 
 
back to top