IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sreda, 26.02.2020 || InStore št. 82 na poti k prejemnikom  |  Najslajši Mannerjev dunajski ples - BonbonBall  |  Izdelki 4. generacije Lojtr'ce domačih kmalu v trgovinah Lidl  |  Koronavirus tudi pri nas opustošil (nekatere) police  |  MMC: "Vsak dvajseti Slovenec se drži veganske diete"  |  P&G predstavil novo linijo čistil  |  Se Biedronka širi v Romunijo?  |  Vrata odprl prvi supermarket brez blagajn Amazon Go Grocery  |  Olajšano trgovanje s sadjem in zelenjavo v regiji CEFTA  |  Aldi kupuje Casinove trgovine Leader Price   |  V trgovini zaposlenih skoraj 40.000 ljudi  |  Plodinam kazen v višini milijona kun  |  Lani je Mlijekoprodukt poslal na trg 90 mil. litrov mleka in mlečnih proizvodov  |  Lidl ponuja novo "hrano za s seboj"  |  Zaradi koronavirusa že trpi (tudi) gospodarstvo  |  V boj proti koronavirusu tudi z razkuževanjem bankovcev  |  Gorivo od polnoči dražje za en cent  |  Zlatiborac odslej tudi v slovenskih Mercatorjih  |  Družba Delo prodaja zaprla več kot 50 trafik  |  Tesco se dokončno poslavlja od kitajskega trga  |   ||
   

Slovenija: V Dornavi Lükarski praznik

19.08.2019
Na prireditvenem prostoru ob Večnamenskem centru v Dornavi je bil včeraj 26. Lükarski praznik, s katerim se ohranja tradicija pridelave čebule na tem območju.
 
Ptujski lük, avtohtona sorta čebule, ki je danes še vedno premalo cenjena in prepoznavna, a jo na Ptujskem polju pridelujejo že več kot 200 let. Ptujski lük je staro ime za čebulo, ki je posebnega izgleda in okusa, zato je leta 2011 pridobil oznako zaščitene geografske označbe. 
 
Območje pridelovanja ptujske čebule je zgodovinsko pogojeno in obsega ravninski del ptujskega polja, ki se razteza med reko Dravo, reko Pesnico, mestoma Ptuj in Ormož ter obronki Slovenskih goric.
 
Na dogodku je bilo po navedbah organizatorjev mogoče izvedeti vse o lüku, ki je vrsta ptujskega lüka oziroma slovenske avtohtone sorte čebule, ki jo na Ptujskem polju pridelujejo že več kot 200 let.

Na dornavskem polju je bilo nekoč veliko pridelovalcev lüka, po katerem so prebivalci dobili ime Lükari. Kot je za STA pojasnila predsednica turistično etnografskega društva Lükari Maja Bezjak, so najprej odprli etnografsko in kulinarično razstavo, sledil je etnografski prikaz različnih del, od priprav do trženja lüka. Lük in jedi iz njega je bilo mogoče tudi kupiti.

Dogodek je imel tudi tekmovalni pridih. Nagradili so namreč tri obiskovalce, ki so s seboj prinesli najdebelejši rdeči lük.

Nazaj
 


 
 
 
back to top