IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Ponedeljek, 23.09.2019 || Skupina Rewe ima največ supermarketov  |  Konec meseca v Sarajevu drugi sejem Halal (VIDEO)  |  Danes odprli 186. Oktoberfest  |  NA KRATKO: Novo pri trgovcih s celega sveta...  |  Aldi kupuje trgovine Leader Price (Casino)?  |  Continente preizkuša nove proizvode  |  Novi ljudje v Fortenovi Grupi  |  V slabem mesecu trije novi supermarketi Franca v Podgorici   |  Pivnico pri PU v Tivoliju bo od novembra upravljalo podjetje Jezeršek gostinstvo  |  ZANIMIVOST: Za 1 kg kaviarja iz polžev do 3000 evrov  |  Kampanja za potrošnike:"Imaš prav", se je predstavila   |  Rogljeva druga na regionalnem tekmovanju Barcaffè Barista Cup   |  Poročilo vlade o stanju kmetijstva, živilstva, gozdarstva in ribištva v letu 2018  |  Včeraj odprli nov Lidl v beograjskem (zemunskem) Tošinem bunaru   |  Za manjši Mipovi nepremičnini ni bilo zanimanja   |  Impossible Foods debitira na policah  |  Diskonterja Aldi in Lidl na Otoku še kar napredujeta  |  Po 9.kongresu kozmetike in velnesa v Ljubljani  |  Kioskom dovoljena prodaja živil do 300 gramov  |  V Ljubljani poteka Barcaffè Barista Cup finale  |   ||
   

Slovenija: UKC: "Sladke pijače bolj škodljive od čokolade"

29.07.2019
V zapisu na spletni strani Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana pojasnjuje, da bakterije, ki so v ustih predvsem v zobnih oblogah, prebavljajo sladkorje iz bonbonov, čokolad in različnih pijač v kisline, zaradi katerih se začne raztapljati zobna sklenina. 
 
 
"Sladkor v prevelikih količinah škoduje ustnemu zdravju, največja težava so enostavni sladkorji, ki jih dodamo v čaj in druge pijače, ali sladkorji v bonbonih, čokoladah... Bakterije, ki jih imamo v ustih predvsem v zobnih oblogah, te sladkorje prebavljajo v kisline, zaradi katerih se začne zobna sklenina raztapljat. Če ne odstranimo zobnih oblog in s tem bakterij, se proces nadaljuje in lahko pripelje do izgube zoba, hitreje mlečnega kot stalnega," so med drugim zapisali na uradni spletni strani UKC.
 
V zapisu, pod katerega se je podpisala dr. Tanja Tomaževič, je navedeno še naslednje: "Še bolj kot čokolade in druge sladkarije so nevarne sladke pijače, ker se ljudje premalo zavedajo dejstva, da je praktično v vsaki pijači sladkor. Otroci jih imajo večkrat na razpolago kot sladkarije, saj nas skrbi njihova dehidracija. V resnici te pijače stalno vplivajo na zobe, saj bakterije sladkor predelujejo in kisline so vedno prisotne. Ob tem nekatere pijače že same po sebi vsebujejo kisline, to so gazirane pijače, ki topijo zobe, tudi če ne vsebujejo sladkorja."

Nazaj
 


 
 
 
back to top