IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Ponedeljek, 17.02.2020 || V Merkurju višje osnovne plače ob podpisani Podjetniški kolektivni pogodbi   |  Direktor Ahold Delhaize Frans Mulller: "V Belgiji je trgovin preveč"  |  Letna proizvodnja Sarajevskega kiseljaka lani presegla 120 milijonov litrov  |  Luksemburg se pridružuje državam z oznako Nutri-Score  |  Vrata odprl prenovljen Tuš supermarket Planet Kranj  |  Uporabo plastičnih vrečk prepoveduje tudi Črna gora  |  Salon penečih vin odprl novo ljubljansko vinsko sezono   |  Sladka Mannerjeva podpora projektu Skoči z nami  |  Koprski košarkarji tretjič zapored osvojili pokal Spar  |  Preurejena trgovina Ribola v Kaštel Starom  |  Ocado prihodke lani dvignil za 10,3 odstotka  |  Teta Violeta z novo embalažo (podobno kot za smeti)  |  Organski izdelki vse bolj popularni  |  Tesco konkurenci preprečeval gradnjo trgovin v svoji bližini  |  EKSKLUZIVNO: InStore na EuroShopu 2020 V Düsseldorfu  |  Finance:Rastoder bo partnerju iz ZAE prodal 51-odstotni delež projekta Stožice  |  Otvoritev Lidla št.60 tudi s predajo donacije Spominčici   |  Kadri med ključnimi izzivi za razvoj pekarstva  |  Potrošniški centri opozarjajo na pasti na družbenih omrežjih  |  Steklarna Hrastnik bo okrepila embalažni program  |   ||
   

Slovenija: UKC: "Sladke pijače bolj škodljive od čokolade"

29.07.2019
V zapisu na spletni strani Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana pojasnjuje, da bakterije, ki so v ustih predvsem v zobnih oblogah, prebavljajo sladkorje iz bonbonov, čokolad in različnih pijač v kisline, zaradi katerih se začne raztapljati zobna sklenina. 
 
 
"Sladkor v prevelikih količinah škoduje ustnemu zdravju, največja težava so enostavni sladkorji, ki jih dodamo v čaj in druge pijače, ali sladkorji v bonbonih, čokoladah... Bakterije, ki jih imamo v ustih predvsem v zobnih oblogah, te sladkorje prebavljajo v kisline, zaradi katerih se začne zobna sklenina raztapljat. Če ne odstranimo zobnih oblog in s tem bakterij, se proces nadaljuje in lahko pripelje do izgube zoba, hitreje mlečnega kot stalnega," so med drugim zapisali na uradni spletni strani UKC.
 
V zapisu, pod katerega se je podpisala dr. Tanja Tomaževič, je navedeno še naslednje: "Še bolj kot čokolade in druge sladkarije so nevarne sladke pijače, ker se ljudje premalo zavedajo dejstva, da je praktično v vsaki pijači sladkor. Otroci jih imajo večkrat na razpolago kot sladkarije, saj nas skrbi njihova dehidracija. V resnici te pijače stalno vplivajo na zobe, saj bakterije sladkor predelujejo in kisline so vedno prisotne. Ob tem nekatere pijače že same po sebi vsebujejo kisline, to so gazirane pijače, ki topijo zobe, tudi če ne vsebujejo sladkorja."

Nazaj
 


 
 
 
back to top