IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sreda, 24.10.2018 || Jutri 4. FMCG Summit revije InStore v Zagrebu   |  Lidl jutri odpira trgovino št.53 v Hočah   |  Do četrtka poteka v Ljubljani svetovni seminar o črtnih kodah na izdelkih   |  Opolnoči podražitev dizla in pocenitev bencina   |  Paloma z naložbo novega stroja in vložkom za cca.50 milijonov evrov  |  Ankaran kot prvi brez plastičnih vrečk  |  Barcaffe na 9. TriestEspresso Expu v Trstu   |  EK objavila osnutek uredbe za omejititev trans maščob v živilih  |  Monsantu krepko znižali odškodnino za bolnika z rakom  |  Razpoloženje potrošnikov oktobra boljše  |  Mark Croonen zapušča Ahold Delhaize   |  Nemec, ki je v trgovinah zastrupljal otroško hrano, obsojen na 12 let in pol zapora  |  Novi logistični center verige X5 v Petrozavodsku  |  In Your Pocket razglasil najboljše lokale s hrano v Ljubljani  |  Dogovor o zmanjšanem pakiranju sladkorja, soli, masti  |  Simončič je novi predsednik Sveta RS za kmetijstvo in podeželje  |  Praznik kave "TriestEspresso Expo" od 25. do 27.oktobra  |  Kompetentni kadri za večjo konkurenčnost živilstva  |  Spremembe v vodstvu Coca Cole  |  Študentje s top inovacijo pod imenom "MOUSSE-HAVE" danes na sejmu Sial v Parizu  |   ||
   

Slovenija: Tradicionalni slovenski zajtrk že s pozitivnimi rezultati na zdravje otrok

14.11.2017
Dan slovenske hrane je Vlada RS razglasila leta 2012. Vsako leto je ta dan tretji petek v novembru, letos torej 17. novembra.
 
Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo v petek ob medu, maslu in jabolkih združil več kot 260.000 otrok v vrtcih in šolah, že kaže prve pozitivne rezultate. Vse več otrok in odraslih zajtrkuje, pomembno je upadlo uživanje sladkih gaziranih pijač, več pojemo sadja in tudi zelenjave.

S tem projektom želimo, tako kmetijski minister Dejan Židan, ponovno obuditi kulturo zajtrka, ki se ga preveč opušča, in dati poudarek na lokalni ponudbi hrane.

Mojca Gobec z direktorata za javno zdravje je ob tem izpostavila, da se že dogajajo pozitivni premiki v navadah. Vedno več otrok zajtrkuje, manj zaužijemo sladkih pijač, več pa sadja in zelenjave. 

Že v tradicionalnem slovenskem pregovoru "Zajtrkuj kot kralj, kosi kot meščan in večerjaj kot berač" je zajtrk predstavljen kot najpomembnejši dnevni obrok. Za zdravo prehranjevanje moramo namreč poskrbeti že zjutraj ter v telo vnesti zadostno količino vitaminov in hranilnih snovi.
 
Po podatkih iz raziskave kar 76-odstotkov Slovencev zajtrkuje vsak dan, 10-odstotkov med njimi pa nikoli. Med jedmi, ki si jih za zajtrk najraje privoščimo, prevladuje kruh (67 %), sledita mu maslo in margarina (29 %), nato pa še marmelada (26 %), kava (25 %), delikatese (19 %) in sadje (15 %).
 
Kot najpogostejši razlog na vprašanje, zakaj ne zajtrkujete vsak dan, je več kot polovica (62 %) sodelujočih v raziskavi navedla pomanjkanje časa.
 
vir: Episcenter/siol.net 2015 

Nazaj
 


 
 
 
back to top