IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sreda, 18.07.2018 || Gorivo se je opolnoči (malce) podražilo  |  Plače v trgovini z januarjem 2019 višje  |  Nestlé spet član skupine za trajnostno pridobivanje palmovega olja  |  Stavka v Amazonu tudi pri Nemcih  |  V Ljubljani uradno (ponovno) odprt slovensko-srbski poslovni klub  |  Costcutter zavrnil prevzemno ponudbo trgovca Co-op  |  Naložba novih črpalk verige KTC vredna 27 milijonov kun  |  Walmart se umika še iz japonskega trga  |  Svetoslav Atanasov na čelu Coca-Cola HBC  |  EU in Japonska podpisali trgovinski sporazum  |  V letu 2016 je vsak zavrgel 0,2 kg hrane na dan  |  Današnji Amazonov "prime day" je precej daljši   |  Podravkina Facebook stran Coolinarika ima več kot 500.000 "fanov"  |  Uspešno zaključen projekt FerFud BBQ Tour  |  Waitrose v ponudbo za poletje dodal sladoled z alkoholom  |  V trgovini so danes predstavili novo kolektivno pogodbo  |  Pričetek ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona  |  BiH največ piva uvozi iz Srbije  |  Fructal začel z odkupom breskev  |  Carrefour bo izločil enkratno embalažo  |   ||
   

Slovenija: Tradicionalni slovenski zajtrk že s pozitivnimi rezultati na zdravje otrok

14.11.2017
Dan slovenske hrane je Vlada RS razglasila leta 2012. Vsako leto je ta dan tretji petek v novembru, letos torej 17. novembra.
 
Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo v petek ob medu, maslu in jabolkih združil več kot 260.000 otrok v vrtcih in šolah, že kaže prve pozitivne rezultate. Vse več otrok in odraslih zajtrkuje, pomembno je upadlo uživanje sladkih gaziranih pijač, več pojemo sadja in tudi zelenjave.

S tem projektom želimo, tako kmetijski minister Dejan Židan, ponovno obuditi kulturo zajtrka, ki se ga preveč opušča, in dati poudarek na lokalni ponudbi hrane.

Mojca Gobec z direktorata za javno zdravje je ob tem izpostavila, da se že dogajajo pozitivni premiki v navadah. Vedno več otrok zajtrkuje, manj zaužijemo sladkih pijač, več pa sadja in zelenjave. 

Že v tradicionalnem slovenskem pregovoru "Zajtrkuj kot kralj, kosi kot meščan in večerjaj kot berač" je zajtrk predstavljen kot najpomembnejši dnevni obrok. Za zdravo prehranjevanje moramo namreč poskrbeti že zjutraj ter v telo vnesti zadostno količino vitaminov in hranilnih snovi.
 
Po podatkih iz raziskave kar 76-odstotkov Slovencev zajtrkuje vsak dan, 10-odstotkov med njimi pa nikoli. Med jedmi, ki si jih za zajtrk najraje privoščimo, prevladuje kruh (67 %), sledita mu maslo in margarina (29 %), nato pa še marmelada (26 %), kava (25 %), delikatese (19 %) in sadje (15 %).
 
Kot najpogostejši razlog na vprašanje, zakaj ne zajtrkujete vsak dan, je več kot polovica (62 %) sodelujočih v raziskavi navedla pomanjkanje časa.
 
vir: Episcenter/siol.net 2015 

Nazaj
 


 
 
 
back to top