IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 16.01.2018 || Gorivo se je podražilo  |  Izvoz iz evroskupine - prva ZDA, druga Kitajska  |  Mlekarna Krepko odprla mini mlekarno za otroke  |  Lenta lani odprla 89 novih trgovin  |  Tudi francoska štruca na seznam Unesca?  |   Gomex načrtuje odprtje 30 novih prodajaln  |  Pão de Açucar uvaja nov model trgovin  |  Kaufland vstopa v Moldavijo  |  Trgovina prehitela avtomobilizem z največ prikazanimi oglasi v digitalnih medijih  |  Prepoved provizij za plačila s karticami "v zamudi"  |  Med ponudniki za gradnjo v Emoniki oz. Kolizeju (spet) tudi Spar?  |  Vinska kraljica za leto 2018 je Katarina Pungračič iz Zavrča  |  Lactalis odpoklical 12 milijonov škatel mleka v prahu  |   Kolid S Team ekskluzivni distributer Belja  |  V Agrokorju demantirali prodajo Konzumovih trgovin v BiH  |   DIA v Madridu preizkuša koncept trgovin v sklopu bencinskih črpalk  |  Dietna Coca Cola s štirimi novimi okusi in oblikami pločevink  |  Rožič: "Ob nedeljah bodo plače vsaj 9 evrov bruto na uro oz. lahko višje!"  |  ZANIMIVOST: Prepovedali kuhanje živih jastogov  |  Cene proizvajalcev decembra navzdol   |   ||
   

Slovenija: Tradicionalni slovenski zajtrk že s pozitivnimi rezultati na zdravje otrok

14.11.2017
Dan slovenske hrane je Vlada RS razglasila leta 2012. Vsako leto je ta dan tretji petek v novembru, letos torej 17. novembra.
 
Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo v petek ob medu, maslu in jabolkih združil več kot 260.000 otrok v vrtcih in šolah, že kaže prve pozitivne rezultate. Vse več otrok in odraslih zajtrkuje, pomembno je upadlo uživanje sladkih gaziranih pijač, več pojemo sadja in tudi zelenjave.

S tem projektom želimo, tako kmetijski minister Dejan Židan, ponovno obuditi kulturo zajtrka, ki se ga preveč opušča, in dati poudarek na lokalni ponudbi hrane.

Mojca Gobec z direktorata za javno zdravje je ob tem izpostavila, da se že dogajajo pozitivni premiki v navadah. Vedno več otrok zajtrkuje, manj zaužijemo sladkih pijač, več pa sadja in zelenjave. 

Že v tradicionalnem slovenskem pregovoru "Zajtrkuj kot kralj, kosi kot meščan in večerjaj kot berač" je zajtrk predstavljen kot najpomembnejši dnevni obrok. Za zdravo prehranjevanje moramo namreč poskrbeti že zjutraj ter v telo vnesti zadostno količino vitaminov in hranilnih snovi.
 
Po podatkih iz raziskave kar 76-odstotkov Slovencev zajtrkuje vsak dan, 10-odstotkov med njimi pa nikoli. Med jedmi, ki si jih za zajtrk najraje privoščimo, prevladuje kruh (67 %), sledita mu maslo in margarina (29 %), nato pa še marmelada (26 %), kava (25 %), delikatese (19 %) in sadje (15 %).
 
Kot najpogostejši razlog na vprašanje, zakaj ne zajtrkujete vsak dan, je več kot polovica (62 %) sodelujočih v raziskavi navedla pomanjkanje časa.
 
vir: Episcenter/siol.net 2015 

Nazaj
 


 
 
 
back to top