IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sreda, 14.11.2018 || Danes v Ljubljani Ceneje.si razglaša spletne trgovce leta (VIDEO)  |  Coles pripravlja avtomatizirane distribucijske centre  |  Nemški Tönnies prelaga prihod  |  ZANIMIVOST: Azijec za tartuf odštel 85.000 evrov!  |  MHP kooperantom Perutnine Ptuj obljublja nadaljnji razvoj  |  Lidl učinkoviteje z (ne)uporabo plastike  |  Evropski teden zmanjševanja odpadkov   |  Za 5. beograjsko FMCG konferenco revije InStore, ki bo 22. novembra, že 380 rezervacij  |  Amazonov drugi dom bo razpet med New Yorkom in Arlingtonom  |   21. Slovenski festival vin v četrtek in petek  |  Skupina Kofola v devetih mesecih povečala prihodke in dobiček  |  Bayer (po prevzemu Monstanta) s stabilnim poslovanjem  |  Mlekarna Mihajlović lansirala novo blagovno znamko   |  Tradicionalni slovenski zajtrk kot priložnost za osveščanje  |  Francozi kot prvi prepovedali vseh pet pesticidov, zaradi katerih umirajo čebele  |  Agrokorjeva podjetja odkupujejo kar 40% skupnega "CRO" nasada mandarin  |  Odprli novi trgovino Žabac Food Outlet v zagrebškem Importanne Centru  |  Letošnji dan slovenske hrane poudarja pomen kakovosti tal  |  Medex tokrat z manjšim dobičkom  |  Rekordna žetev soje   |   ||
   

Slovenija/Francija: Študentje s top inovacijo pod imenom "MOUSSE-HAVE" danes na sejmu Sial v Parizu

22.10.2018
Na Gospodarski zbornici Slovenije je v okviru Kadrovske konference potekala otvoritev razstave ob jubilejni 10. obletnici tekmovanja za študente s področja inovativnosti Ecotrophelia Slovenija. Na otvoritvi razstave se je tik pred odhodom na evropsko tekmovanje Ecotrophelia Europe 2018 v Pariz, kjer nastopajo danes, predstavila tudi ekipa študentov – avtorjev top inovacije pod imenom "MOUSSE-HAVE".

Ecotrophelia Slovenija obeležuje 10. obletnico. V tem desetletju se je pri razvoju novih živilskih izdelkov preizkusilo že 157 študentov, pri čemer je bilo predstavljenih že 40 inovacij. Razstava izdelkov več kot dokazuje, da mlad kader v Sloveniji razmišlja inovativno, dve zmagovalni ekipi pa sta Slovenijo v tem obdobju uvrstili tudi že med tri najboljše inovacije evropskega prostora. 

Ecotrophelia je veliko več kot le projekt – je sinonim za nove živilske izdelke. To dokazuje tudi letošnji zmagovalec nacionalnega tekmovanja, izdelek z imenom MOUSSE-HAVE, čokoladni mousse, narejen iz odpadne vode čičerike (aquafaba). Aquafaba predstavlja nadomestek jajčnega beljaka, zato je izdelek primeren tudi za vegane in ljudi, ki imajo alergije na jajčne beljakovine. Mousse je na voljo v dveh okusih: Mr. Mousse, ki poleg aquafabe in čokolade vsebuje še plast borovničeve omake z dodatkom fino mletih zemeljskih mandljev in Miss Mousse z malinino plastjo, kjer so zemeljski mandlji grobo mleti in vmešani v mousse. Uporabljene sestavine za proizvodnjo moussa so pridobljene od slovenskih podjetij. Študentje so pri razvoju izdelka razmišljali zelo napredno in upoštevali principe krožnega gospodarstva, ki deluje po načelu "odpadek" je lahko surovina. Ponovna uporaba stranskih produktov se po pomembnosti uvršča pred recikliranje, kar daje še pomembnejšo vlogo tovrstnim dejavnostim.  

Pripravljenost za sodelovanje in proces razvoja živilskega izdelka do mere, ko je ta primeren za trg, zahteva od študentov velik vložek in trdo delo, ki pa je za tiste, ki ga znajo izkoristiti sebi v prid, dragocena priložnost za tlakovaje karierne poti. Ecotrophelia je tekmovanje, ki spodbuja podjetništvo in konkurenčnost znotraj živilskopredelovalne industrije. Združuje študente, profesorje, raziskovalce in industrijo k razmišljanju o eko-inovativnih rešitvah, kar je pomembno tudi iz vidika uresničevanja ciljev  strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva SRIP HRANA.  

Z izdelkom "MOUSSE-HAVE" bo ekipa študentov v sestavi Pia Čepič (vodja ekipe), Urška Hiter, Nino Marčetić in Katjuša Mežek, pod mentorstvom doc. dr. Mojce Jevšnik z Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani zastopala Slovenijo na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe 2018, ki poteka včeraj in danes v času enega največjih mednarodnih živilskih sejmov SIAL v Parizu. Tokat se bo ekipa pomerila s kar 16 drugimi tekmovalci, ki prihajajo iz Belgije, Danske, Francije, Grčije, Hrvaške, Islandije, Italije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Portugalske, Romunije, Srbije, Španije in Velike Britanije.  

Vodja ekipe Pia Čepič je poudarila: "Nastopa na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe 2018 se zelo veselimo in nestrpno pričakujemo. Priprave so nam vzele kar neka časa in trdega dela, vendar verjamemo, da imamo izdelek, ki lahko prepriča še tako zahtevno evropsko ocenjevalno komisijo."
 


Nazaj
 


 
 
 
back to top