IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Petek, 10.07.2020 || Med avtohtonimi izdelki s Paga poleg sira tudi konoplja?  |  Letno poročilo GZS za leto 2019  |  Nestlé "Incredible" spremenil v "Sensational" burger  |  Jeseni odprtje nakupovalnega centra Galerija Beograd  |  Kmetje podorali na desetine ton solate  |  Tedeschi in Stanković "iz oči v oči" na Weekend Media Festivalu v Rovinju  |  Stokomak odprl trgovino v Ohridu  |  Tönnies znova odprl obrat (vendar le za uradne osebe)  |  Mastercard: "Med karanteno močno narasla lokalna potrošnja"  |  Maske bodo obvezne v vseh zaprtih prostorih  |  Kmalu odprtje največjega Bingovega nakupovalnega središča v BiH  |  Amazon iz ponudbe umaknil vse artikle ekipe Washington Redskins  |  Amazon odpira (nove) brezgotovinske supermarkete (VIDEO)  |  Kmalu nova trgovinica na gradu Podsreda  |  Gomex povsem prenovil objekt v Vršcu   |  Jana 800 je nova (omejena) etiketa  |  Fama praznuje 30.rojstni dan v novih prostorih uprave  |  V Gorenju razvojni center za kuhalne in pomivalne aparate skupine Hisense  |  Nove (regijske) revije InStore tudi na spletu  |  Mlekarna Celeia v poletje s svežino Kraljičinega jogurta  |   ||
   

Slovenija: Srečkov Gozdni med iz Radelj ob Dravi najbolje ocenjen

12.08.2019
Znani so rezultati 17. Agrinega ocenjevanja medu z mednarodno udeležbo. Med z najvišjim številom doseženih točk izmed vseh ocenjenih vzorcev je bil Gozdni med, Srečka Mazgana, Radlje ob Dravi.

Ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo v okviru 57. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni je potekalo 6. avgusta na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni. Predsednica strokovne komisije je bila mag. Amalija Božnar, Čebelarstvo Božnar d.o.o., člani komisije pa: mag. Andreja Kandolf Borovšak, Čebelarska zveza Slovenije, prof. dr. Dragan Bubalo, Agronomski fakultet Zagreb, Zavod za ribarstvo, pčelarstvo i zoologiju, Franc Tratnjek, Biotehniška šola Rakičan, Primož Božnar, Čebelarstvo Božnar d.o.o. ter Jakob Madjar, Terenski svetovalec Čebelarske zveze Slovenije. 

Ocenjevalna komisija je vzorce medu ocenjevala po veljavnem pravilniku Čebelarske zveze Slovenije, kar pomeni, da so bile na vseh vzorcih predhodno opravljene tudi meritve vsebnosti vode in elektrolitske prevodnosti. Na ocenjevanju je sodelovalo 83 čebelarjev oz. podjetij iz Slovenije (72), Hrvaške (5), Slovaške (5) in Črne gore (1) s 111 vzorci medu.

"Letos smo na Pomurskem sejmu ocenili 111 vzorcev medu. Glede na letošnjo sezono lahko organizatorju čestitamo, da je uspel dobiti tako veliko število prijav. Vesela sem, da jim toliko čebelarjev zaupa med v ocenjevanje, saj smo prav v okviru Mednarodnega Kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni pred več kot dvajsetimi leti pričeli z vseslovenskim ocenjevanjem medu. Vzorce je letos poslalo na ocenjevanje 72 slovenskih čebelarjev in 11 čebelarjev iz tujine, čeprav je bila letošnja sezona slaba in številni čebelarji niso natočili nič medu ali pa zelo majhne količine.  Od 111 vzorcev je kar 101 vzorec prejel odličje in samo 10 jih je ostalo brez. Kar 50 zlatih medalj kaže na to, da čebelarji, ki pošiljajo med na analizo, znajo prepoznati sortni med. Poudariti moram namreč, da komisija na senzoričnem ocenjevanju prepoznava in ocenjuje tipične senzorične značilnosti posamezne vrste medu in tu ne gre za določanje kvalitete medu po sestavi. Tudi med brez odličja je lahko zelo kvaliteten, vendar brez izraženih senzoričnih lastnosti v kategoriji, kamor je bil prijavljen.  Letošnje ocenjevanje je bilo prav posebno, saj so člani ocenjevalne komisije prvič svoje ocene vpisovali neposredno v računalniški program. Delo je potekalo nemoteno in program je deloval brez napak.  Vsem prejemnikom odličij čestitam v imenu članov ocenjevalne komisije, kakor tudi v svojem imenu," je izjavila Malči Božnar, predsednica komisije.

Prvaki vrste 

Najvišje število točk v posamezni vrsti (najmanj 7 vzorcev v vrsti) so dosegli:Akacijev med, Peter Kolar, Ptujska Gora, Cvetlični med, Čebelarstvo Vidovič, Lovrenc na Dravskem Polju, Gozdni med, Srečko Mazgan, Radlje ob Dravi, Hojev med, Vinko Košir, Borovnica, Lipov med, Kristjan Kavčič, Ankaran – Ancarano, Kostanjev med, Čebelarstvo Kimovec, Šenčur.




Nazaj
 


 
 
 
back to top