IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Nedelja, 05.12.2021 || Ivančna Gorica je čebelam najbolj prijazna občina  |  Poziv rejcem perutnine k ukrepanju zaradi širjenja ptičje gripe  |   Vlada prepovedala strežbo hrane in pijače na stojnicah   |  Perutnina Ptuj s prenovljeno, Poli z novo spletno stranjo  |   Pet glavnih trendov, ki naj bi jih poznali lastniki spletnih trgovin (promocijsko sporočilo)  |  Mlinotest odprl prenovljeno trgovino v Sv.Antonu  |   Kljub preložitvi ministrske konference WTO zaključek pogajanj o domači zakonodaji  |  Na Pošti Slovenije dosegli dogovor o novi kolektivni pogodbi  |  Nova trgovina Spar v Lescah  |  Prva nagrada jubilejne Effie® Slovenija 2020 kampanji za znamko Donat  |  Na čelo STO kot vršilka dolžnosti Ilona Stermecki  |  Z donacijami E-Branjevke zbrali 10 ton sadja za zdravstvene delavce  |  Fabris Peruško (Fortenova): "Začetek proizvodnje umetnega mesa in investicije v 2022"  |  PLU in OKS s skupno kampanjo:" Misija Triglavski ledenik v Peking"  |  Karmen Pangos za Delo: "Želimo biti največji tudi v regiji"  |   Tri prestižne nagrade Effie projektu Štartaj Slovenija  |  V razpravi oglaševalske zbornice tudi o vlogi podjetij in medijev pri premagovanju epidemije  |  Finance:"Agrokor-Zug prodaja Costello"  |  Zasebni sektor novembra odprl 534.000 neto novih delovnih mest  |  Odbor za kmetijstvo bo pretresal predlog strateškega načrta skupne kmetijske politike  |   ||
   

Slovenija: Sadje bo v ospredju letošnjega tradicionalnega slovenskega zajtrka

25.10.2021
Tradicionalni slovenski zajtrk, ki poteka v okviru dneva slovenske hrane, bomo letos obeležili 19. novembra. Tokrat ima slogan Zajtrk s sadjem - super dan, navezujoč se na mednarodno leto sadja in zelenjave, ki ga je za letos razglasila Generalna skupščina Združenih narodov.
 
Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo sadje slovenskega porekla. Cilj projekta je poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

"Ljudje ki redno zajtrkujejo, imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnesejo več prehranskih vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu," so pojasnili.

S tradicionalnim slovenskim zajtrkom želijo organizatorji obenem poskrbeti, da že najmlajši spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja.
 
Tako so v projekt vključeni slovenski vrtci, osnovne šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter druge institucije oz. javni zavodi. Za sodelovanje pri projektu pa se odloča tudi vedno več posameznikov in gostinskih obratov, so poudarili.

Ministrstvo skupaj s partnerji tako zainteresirano javnost tudi letos vabi k izvedbi tradicionalnega slovenskega zajtrka, pri čemer priporočajo nakup živil pri lokalnih ponudnikih.

Dan slovenske hrane in posledično tradicionalni slovenski zajtrk poteka vsak tretji petek v novembru. Pobudo zanj je leta 2011 dala Čebelarska zveza Slovenije, ko se je projekt tudi prvič izvedel, so še sporočili z ministrstva.

Lani tradicionalnega slovenskega zajtrka ustanove zaradi epidemije covida-19 niso mogle izvesti, zato je nadomestni potekal 11. junija letos.



Nazaj
 


 
 
 
back to top