IN STORE in your country:
|
|
![]() |
SLOVENIJA | Petek, 05.03.2021 | || | || |
Slovenija: Pod zemljepisno zaščitena živila tudi istrski ovčji sir23.02.2021
Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so prejeli vlogo za
zaščito istrskega ovčjega sira z zaščiteno označbo porekla v EU. Vlogo so
skupaj pripravili slovenski in hrvaški proizvajalci tega sira, ki bo v
hrvaščini zaščiten pod imenom istarski ovčji sir, so sporočili z ministrstva.
![]() . Istrski ovčji sir se
lahko izdeluje le na območju slovenske in hrvaške Istre, vključno s
kvarnerskimi otoki. Za izdelavo se uporablja surovo ali pasterizirano mleko
ovc, ki so bile vzrejene izključno na tem predpisanem zemljepisnem območju. Ovce
se morajo za pridobitev zaščite krmiti s pašo na pašnikih, z možnostjo
dokrmljevanja s posušeno lucerno, senom in žiti, kot so grobo mleta zrna
koruze, ječmen, oves.
Posebnosti, lastnosti in kakovosti istrskega ovčjega sira
so rezultat napol ekstenzivnega načina vzreje ovc, sestave mleka avtohtone
pasme istrska pramenka/istarska ovca ter dolge tradicije in umetnosti
proizvodnje ovčjega sira na omenjenem obmorskem območju Slovenije in Hrvaške.
Istrski
ovčji sir/istarski ovčji sir bo tako po potrditvi eden od več zaščitenih
izdelkov v EU, za katerega zaščito sta skupaj zaprosili Slovenija in Hrvaška.
Sosedi sta do zdaj pri Evropski komisiji zaščitili dva skupna izdelka. To sta
istrski pršut/istarski pršut in oljčno olje Istra, oba z zaščiteno označbo
porekla. Obenem bosta Slovenija in Hrvaška v Bruselj poslali vlogo za skupno
zaščito istrskega medu/istarskog meda. Nazaj
|
|
|