IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Petek, 05.03.2021 || Merkur naslednji četrtek odpira prenovljen center na Ptuju  |  Parkirna hiša Supernova Ljubljana Rudnik dobiva podobo  |  Lidl odprl svojo 62. trgovino v Sloveniji  |  Novi generalni direktor uprave za varno hrano Matjaž Guček  |  InStore BiH organizira 7. FMCG Retail Summit Sarajevo (VIDEO)  |  Lidl bo najprej odpiral v Skopju, Štipu, Tetovu in Ohridu?  |  Lani izvozili 123.000 ton odpadne plastike  |  Državni zbor sprejel zakon o nagradi zlata čebela  |  Nov Spar od danes v Novem mestu  |  Ustavni sodniki zavrnili Mercatorjevo zahtevo za začasno zadržanje nedeljskega zaprtja  |  Teksas in Mississippi se povsem odpirata  |  "Čokoholiki" pozor, prihaja lešnikov namaz Baci!  |  DZ na izredni seji o nastajajočem nacionalnem načrtu za okrevanje   |  Faber pri Danoneju (le še) v vlogi predsednika uprave  |  S ponedeljkom se v posavski in jugovzhodni statistični regiji odpirajo terase gostinskih lokalov  |  Ruski diskonter Mere kmalu tudi v Španiji  |  Mercator tik pred prenosom na Fortenovo  |  Zavezo spletnih trgovcev o varnosti podpisalo 11 velikih   |  Prepoved potovanj med deželami do velike noči  |  V strahu pred tretjim valom epidemije razmišljajo o omejitvi števila kupcev v trgovinah  |   ||
   

Slovenija: Pod zemljepisno zaščitena živila tudi istrski ovčji sir

23.02.2021
Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so prejeli vlogo za zaščito istrskega ovčjega sira z zaščiteno označbo porekla v EU. Vlogo so skupaj pripravili slovenski in hrvaški proizvajalci tega sira, ki bo v hrvaščini zaščiten pod imenom istarski ovčji sir, so sporočili z ministrstva.
 
 
. Istrski ovčji sir se lahko izdeluje le na območju slovenske in hrvaške Istre, vključno s kvarnerskimi otoki. Za izdelavo se uporablja surovo ali pasterizirano mleko ovc, ki so bile vzrejene izključno na tem predpisanem zemljepisnem območju. Ovce se morajo za pridobitev zaščite krmiti s pašo na pašnikih, z možnostjo dokrmljevanja s posušeno lucerno, senom in žiti, kot so grobo mleta zrna koruze, ječmen, oves.
 
Posebnosti, lastnosti in kakovosti istrskega ovčjega sira so rezultat napol ekstenzivnega načina vzreje ovc, sestave mleka avtohtone pasme istrska pramenka/istarska ovca ter dolge tradicije in umetnosti proizvodnje ovčjega sira na omenjenem obmorskem območju Slovenije in Hrvaške.
 
Istrski ovčji sir/istarski ovčji sir bo tako po potrditvi eden od več zaščitenih izdelkov v EU, za katerega zaščito sta skupaj zaprosili Slovenija in Hrvaška. Sosedi sta do zdaj pri Evropski komisiji zaščitili dva skupna izdelka. To sta istrski pršut/istarski pršut in oljčno olje Istra, oba z zaščiteno označbo porekla. Obenem bosta Slovenija in Hrvaška v Bruselj poslali vlogo za skupno zaščito istrskega medu/istarskog meda.

Nazaj
 


 
 
 
back to top