IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Nedelja, 07.03.2021 || Po šestih mesecih odprli šole, univerze in restavracije  |  Borza ITB Berlin med 9. in 12. marcem v digitalni obliki  |  Jutri v posavski in jugovzhodni statistični regiji odpirajo terase gostinskih lokalov  |  Poraba čokolade v Švici se je "stopila" na najnižjo raven iz l. 1982  |  Sosedje zaostrujejo protikoronske ukrepe  |  ZKŽP ob 6.marcu, svetovnem dnevu varčevanja z energijo  |  V EU vse več ukrepov zaradi nevarnih potrošniških proizvodov  |  Američani naj bi bolj umirali za covidom-19 zaradi prevelike telesne teže  |  Za hrano najbolj ogroženim 8,9 milijona dodatnih evropskih sredstev  |  Italija glede balzamičnega kisa Slovenijo "zatožila" Evropski komisiji  |  Aleš Irgolič novi državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo  |  Amazon odprl prvo trgovino brez osebja izven meja ZDA  |  Luka Dončić postal ambasador pijače BioSteel  |  Občina Krško namenja 135.000 evrov za kmetijstvo in podeželje  |  Sodelovanje Orea in Lady Gaga   |  Odprli sedmo dm prodajalno v Banjaluki  |  Stokomak odprl trgovino v Radovišu  |  Povprečen Hrvat letno zavrže 75 kilogramov hrane  |  InStore BiH uspešno zaključil sedmi FMCG summit  |  Mediji:"Marino Portorož naj bi kupili Japonci"  |   ||
   

Slovenija: Novost – središče za pridelavo rastlin, vina in prirejo mesa

06.07.2018
V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre odličnosti bi potrebovali še za vrtnarstvo in mleko ter inkubator za razvoj novih živil. 
 
 
 
Za center odličnosti SLO-ACE bo Kmetijski inštitut Slovenije (KIS) ob podpori danske univerze Aarhus in francoskega INRA, nacionalnega inštituta za raziskave v kmetijstvu, razvil poslovni model, ki bo prenosljiv tudi v države jugovzhodne Evrope.
 
Glavni cilj SLO-ACE, ki bo nastal z denarjem iz programa Teaming iz Obzorja 2020, pa bo razvoj novega znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa v Sloveniji. Poleg KIS kot koordinatorja projekta bodo pri nastanku centra odličnosti sodelovale še univerze v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici, Nacionalni inštitut za biologijo ter Institut Jožefa Stefana.
 
Podpirajo ga zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS (ZKŽP), kmetijsko-gozdarska zbornica KGZS, Zadružna zveza Slovenije in GIZ Mesne industrije."S centrom odličnosti bi radi povezali raziskovalce s področja kmetijstva in živilstva, nova znanja pa hitro prenesli na kmetije in v agroživilska podjetja.
 
Cilj je, da center odličnosti SLO-ACE, ki bo imel tri stebre: rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa, deluje dolgoročno.Od zagonskih sredstev bi radi prešli na vzdržno financiranje centra odličnosti za kmetijske znanosti, da bomo z novimi raziskavami zvišali raven znanja v kmetijstvu in živilstvu," pravi Andrej Simončič, direktor KIS.
 
 
Po letu 2020 kar deset milijard evrov za raziskave v kmetijstvu

Tudi Tanja Strniša, državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu, je zadovoljna, da bo po letu 2020 v EU kar deset milijard evrov na voljo za raziskave v kmetijstvu. Nova znanja in raziskave poudarja kot enega največjih izzivov kmetijstva, da bo z manj viri in manjšim onesnaževanjem okolja pridelalo več hrane.

"Nimamo naravnih pogojev za industrializirano nizkocenovno kmetijstvo, ostaneta nam do narave prijaznejše kmetijstvo in hrana z višjo dodano vrednostjo, s katerima ohranjamo vodo in druge naravne vire. Za oboje potrebujemo veliko znanja, tudi drugačne metode za varstvo rastlin …" dodaja Strniša.


Nazaj
 


 
 
 
back to top