IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Ponedeljek, 27.09.2021 || V Pomurju zaradi neugodnih vremenskih razmer spet manj koruze  |  Le še nekaj dni do težko pričakovanega Expa v Dubaju   |  Počivalšek optimističen glede okrevanja turizma  |  Podgoršek v Budimpešti izpostavil pomen biodiverzitete  |  Za omejitev čezmejnega nakupovalnega turizma  |  Poljski Mercury Market prevzema verigo Emmezeta na Hrvaškem in v Srbiji  |  6. FMCG Retail Summit, InStore, v Zagrebu!  |  Uporaba titanovega dioksida v živilih se zmanjšuje  |  Podgoršek: "Namesto kapice na neposredna plačila uvajamo degresijo"  |  Michelinove zvezdice pomembne na poti okrevanja po koronski krizi  |  Ifo:"Razpoloženje v nemškem gospodarstvu tretji zaporedni mesec navzdol"  |  Letni Mednarodni Predsedniški forum Poslovne šole Bled IEDC  |  Trgovinski verigi Plus in Coop sta se združili v eno - Plus  |  Septembra poslabšanje gospodarskega razpoloženja  |  Pernod Ricard prevzel Whisky Exchange  |  Carrefour kupcem dostavlja iz BIO prodajaln  |  Mesna industrija Braća Pivac z delnicami Podravke  |  Dodatnih izjem od prepovedi obratovanja trgovin ob nedeljah ne bo  |   Plastične vrečke od 1. decembra plačljive (15 denarjev), enkratna plastika prepovedana  |   Novembra podražitev tobačnih izdelkov  |   ||
   

Slovenija: Novost – središče za pridelavo rastlin, vina in prirejo mesa

06.07.2018
V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre odličnosti bi potrebovali še za vrtnarstvo in mleko ter inkubator za razvoj novih živil. 
 
 
 
Za center odličnosti SLO-ACE bo Kmetijski inštitut Slovenije (KIS) ob podpori danske univerze Aarhus in francoskega INRA, nacionalnega inštituta za raziskave v kmetijstvu, razvil poslovni model, ki bo prenosljiv tudi v države jugovzhodne Evrope.
 
Glavni cilj SLO-ACE, ki bo nastal z denarjem iz programa Teaming iz Obzorja 2020, pa bo razvoj novega znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa v Sloveniji. Poleg KIS kot koordinatorja projekta bodo pri nastanku centra odličnosti sodelovale še univerze v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici, Nacionalni inštitut za biologijo ter Institut Jožefa Stefana.
 
Podpirajo ga zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS (ZKŽP), kmetijsko-gozdarska zbornica KGZS, Zadružna zveza Slovenije in GIZ Mesne industrije."S centrom odličnosti bi radi povezali raziskovalce s področja kmetijstva in živilstva, nova znanja pa hitro prenesli na kmetije in v agroživilska podjetja.
 
Cilj je, da center odličnosti SLO-ACE, ki bo imel tri stebre: rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa, deluje dolgoročno.Od zagonskih sredstev bi radi prešli na vzdržno financiranje centra odličnosti za kmetijske znanosti, da bomo z novimi raziskavami zvišali raven znanja v kmetijstvu in živilstvu," pravi Andrej Simončič, direktor KIS.
 
 
Po letu 2020 kar deset milijard evrov za raziskave v kmetijstvu

Tudi Tanja Strniša, državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu, je zadovoljna, da bo po letu 2020 v EU kar deset milijard evrov na voljo za raziskave v kmetijstvu. Nova znanja in raziskave poudarja kot enega največjih izzivov kmetijstva, da bo z manj viri in manjšim onesnaževanjem okolja pridelalo več hrane.

"Nimamo naravnih pogojev za industrializirano nizkocenovno kmetijstvo, ostaneta nam do narave prijaznejše kmetijstvo in hrana z višjo dodano vrednostjo, s katerima ohranjamo vodo in druge naravne vire. Za oboje potrebujemo veliko znanja, tudi drugačne metode za varstvo rastlin …" dodaja Strniša.


Nazaj
 


 
 
 
back to top