IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Petek, 25.09.2020 || Oblasti v Parizu in Marseillu jezne zaradi novih omejitev  |  InStore Srbija 29. oktobra organizira "FMCG Brand Forum ONLINE"   |   WEBSI Spletni prvaki: "Digitalna agencija leta (ponovno) Agencija 101   |  Spar Slovenija ponosen na "Mlečne pravljice" in nagrado SOF-a za "Znamko leta"  |  Podjetje Plevnik d.o.o. s tehnološkimi novostmi za sirarstvo in mlekarstvo  |  DZ danes (ponovno) o nedeljskem zaprtju trgovin  |  Nov Univerexport na Bulevarju partijarha Pavla v Novem Sadu  |  Žabka na domačem trgu odprla prodajni objekt št. 6500   |  Prekinitev širjenja v Avstralijo je Kaufland drago stala  |  Lidl v Zaječarju in Zrenjaninu odpira trgovini 1. oktobra  |  Poročilo JTI opozarja, da se na črnem trgu "pripravlja k nevihti"  |  Danes razglasitev "Naj mladinskega startupa"  |  Corriere della Sera za najboljšega tujega vinarja izbrala Simčiča  |  Mars "pokopal" strica Bena - riž se odslej imenuje Ben's Original  |  Skupina Mercator tudi v prvem polletju z rastjo prihodkov in EBITDA  |  Amazon Prime Day letos 13. oktobra  |  Lastnik Violete Ćorluka vlaga 10 milijonov evrov v Lasto  |  Tudi Heineken se podaja v kategorijo Hard Seltzerjev  |  V Hišo vin Emino prihaja grozdje letnika 2020  |  Vlada liberalizirala še ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva  |   ||
   

Slovenija: Novost – središče za pridelavo rastlin, vina in prirejo mesa

06.07.2018
V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre odličnosti bi potrebovali še za vrtnarstvo in mleko ter inkubator za razvoj novih živil. 
 
 
 
Za center odličnosti SLO-ACE bo Kmetijski inštitut Slovenije (KIS) ob podpori danske univerze Aarhus in francoskega INRA, nacionalnega inštituta za raziskave v kmetijstvu, razvil poslovni model, ki bo prenosljiv tudi v države jugovzhodne Evrope.
 
Glavni cilj SLO-ACE, ki bo nastal z denarjem iz programa Teaming iz Obzorja 2020, pa bo razvoj novega znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa v Sloveniji. Poleg KIS kot koordinatorja projekta bodo pri nastanku centra odličnosti sodelovale še univerze v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici, Nacionalni inštitut za biologijo ter Institut Jožefa Stefana.
 
Podpirajo ga zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS (ZKŽP), kmetijsko-gozdarska zbornica KGZS, Zadružna zveza Slovenije in GIZ Mesne industrije."S centrom odličnosti bi radi povezali raziskovalce s področja kmetijstva in živilstva, nova znanja pa hitro prenesli na kmetije in v agroživilska podjetja.
 
Cilj je, da center odličnosti SLO-ACE, ki bo imel tri stebre: rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa, deluje dolgoročno.Od zagonskih sredstev bi radi prešli na vzdržno financiranje centra odličnosti za kmetijske znanosti, da bomo z novimi raziskavami zvišali raven znanja v kmetijstvu in živilstvu," pravi Andrej Simončič, direktor KIS.
 
 
Po letu 2020 kar deset milijard evrov za raziskave v kmetijstvu

Tudi Tanja Strniša, državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu, je zadovoljna, da bo po letu 2020 v EU kar deset milijard evrov na voljo za raziskave v kmetijstvu. Nova znanja in raziskave poudarja kot enega največjih izzivov kmetijstva, da bo z manj viri in manjšim onesnaževanjem okolja pridelalo več hrane.

"Nimamo naravnih pogojev za industrializirano nizkocenovno kmetijstvo, ostaneta nam do narave prijaznejše kmetijstvo in hrana z višjo dodano vrednostjo, s katerima ohranjamo vodo in druge naravne vire. Za oboje potrebujemo veliko znanja, tudi drugačne metode za varstvo rastlin …" dodaja Strniša.


Nazaj
 


 
 
 
back to top