IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Petek, 25.09.2020 || Oblasti v Parizu in Marseillu jezne zaradi novih omejitev  |  InStore Srbija 29. oktobra organizira "FMCG Brand Forum ONLINE"   |   WEBSI Spletni prvaki: "Digitalna agencija leta (ponovno) Agencija 101   |  Spar Slovenija ponosen na "Mlečne pravljice" in nagrado SOF-a za "Znamko leta"  |  Podjetje Plevnik d.o.o. s tehnološkimi novostmi za sirarstvo in mlekarstvo  |  DZ danes (ponovno) o nedeljskem zaprtju trgovin  |  Nov Univerexport na Bulevarju partijarha Pavla v Novem Sadu  |  Žabka na domačem trgu odprla prodajni objekt št. 6500   |  Prekinitev širjenja v Avstralijo je Kaufland drago stala  |  Lidl v Zaječarju in Zrenjaninu odpira trgovini 1. oktobra  |  Danes razglasitev "Naj mladinskega startupa"  |  Corriere della Sera za najboljšega tujega vinarja izbrala Simčiča  |  Mars "pokopal" strica Bena - riž se odslej imenuje Ben's Original  |  Skupina Mercator tudi v prvem polletju z rastjo prihodkov in EBITDA  |  Amazon Prime Day letos 13. oktobra  |  Lastnik Violete Ćorluka vlaga 10 milijonov evrov v Lasto  |  Tudi Heineken se podaja v kategorijo Hard Seltzerjev  |  V Hišo vin Emino prihaja grozdje letnika 2020  |  Vlada liberalizirala še ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva  |  Svet za razvoj v KGP (še vedno) pod vodstvom Aleksandre Pivec o strategijah razvoja  |   ||
   

Slovenija: NIJZ: “V vrtcih in šolah preveč pekovskih izdelkov”

27.11.2018
NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje) je lani v 92 šolah in vrtcih opravil raziskavo spremljanja skladnosti šolske in vrtčevske prehrane s smernicami. Ugotovili so, da obroki otrok in dijakov vsebujejo dovolj sadja in zelenjave, premalo paje rib in belega mesa. Preveč je pekovskih in slaščičarskih izdelkov. Otroci najpogosteje zavračajo zelenjavo in juhe, najredkeje pa sadje in meso.
 

Za belo meso in izdelke z vidno strukturo je smernica, da se pojavljajo pri 40 odstotkih dnevnih obrokov, podatki pa kažejo, da so prisotni pri 28 odstotkih kosil, v 10 odstotkih dopoldanskih malic in v le treh odstotkih popoldanskih malic, so izpostavili na NIJZ.
Polnozrnate izdelke naj bi  otroci in učenci uživali pri polovici vseh obrokov, rezultati pregleda pa kažejo, da so vključeni v 42 odstotkov dopoldanskih malic, 28 odstotkov popoldanskih malic in 26 odstotkov kosil.

Na splošno pa na NIJZ ugotavljajo, da sta šolska in vrtčevska prehrana v slovenskem šolskem sistemu organizacijsko in zakonodajno dobro urejeni, primerno pozornost pa jima posvečajo tudi nacionalni strateški dokumenti.

Na drugi strani se nekatera živali na mizah v vrtcih in šolah pojavljajo v večji meri, kot je priporočeno. Slednje velja za pekovske in slaščičarske izdelke z višjo vsebnostjo sladkorja in maščob, vključno z industrijskimi deserti in sladkarijami, ter za mlečne izdelke z dodanimi sladkorji in večjo vsebnostjo aditivov. Strokovnjaki NIJZ tudi ugotavljajo, da so "mesni izdelki s homogeno strukturo" ali večjo vsebnostjo maščob prepogosto vključeni v dopoldanske malice in kosila.
Pri strokovnem spremljanju 92 zavodov so na NIJZ preverjali tudi, katero hrano otroci in učenci najpogosteje zavračajo. Ugotovili so, da najpogosteje zavračajo zelenjavo in zelenjavne jedi ter različne vrste juh, najredkeje pa sadje in sadne jedi ter meso in mesne jedi. Ugotovili so tudi, da večina zavodov nabavi do 12 odstotkov ekoloških živil ter od 10 do 40 odstotkov lokalnih živil.


Nazaj
 


 
 
 
back to top