IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 18.06.2019 || Nevarnost pesticida klorpirifos za zatiranje škodljivcev na pridelkih  |  Tretjina Evropejcev dnevno uživa prehranska dopolnila  |  Effie Slovenija 2020 z novim vodstvom  |  Pingo Doce za pakiranja uporablja plastiko iz oceanov  |  Sainsbury's uvaja "otoke" za natakanje vode  |  Coop odprl prvo "non-stop" trgovino brez blagajn  |  Hercegovska jabolka uživajo tudi na Maldivih  |  Prvi Gomex v beograjski Borči  |  Violeta prevzela čapljinsko podjetje Lasta  |  Prihodki trgovine v prvem četrtletju letos navzgor za 10 %  |  Mesarji lahko gostincem prodajo le četrtino blaga  |  Ob lansiranju nove embalaže Žitovega Zlatega polja o ogljikovih hidratih  |  Gorivo od polnoči precej cenejše  |  Budimke (še vedno) noče nihče  |  Zaključen stečaj Klasja  |  Jagros 28. junija odpira nov center v Šentjurju  |  Študija: Jadransko morje med najbolj onesnaženimi s plastiko  |  Nestlé se še naprej usmerja (tudi) h konditorjem  |  Zelena luč za povečanje uvoza govedine iz ZDA  |  Bayer v iskanje zamenjave za glifosat namenja 5 milijard evrov  |   ||
   

Slovenija: Mlekarna Celeia lani odkupila skoraj 100 milijonov litrov mleka

22.03.2019
V Mlekarni Celeia, ki je največja mlekarna v slovenski lasti in prvi slovenski proizvajalec s certifikatom Pridelano/proizvedeno brez GSO, so kljub padcu trga sadnih jogurtov v zadnjem letu povečali svoj tržni delež v tem segmentu. 
 
 
Mlekarna Celeia je lani ustvarila 61 milijonov evrov prihodkov, kar je dva odstotka več kot leto prej. Lanska izguba je znašala okrog 270.000 evrov, medtem ko je imela mlekarna leta 2017 dobiček v višini pol milijona evrov. Kot je povedal direktor mlekarne Marjan Jakob, je vzrok za izgubo slabša prodaja sirotke na evropskem trgu in nižja cena sira.
 
Trgu so predstavili tudi uspešno inovacijo, probiotični jogurt LCA brez dodanega sladkorja in sladil Zelene Doline, za katerega so s strani Inštituta za nutricionistiko prejeli certifikat "Inovativno živilo 2019". Kmalu se bodo potrošnikom predstavili s prenovljeno podobo sirov Zelene Doline, razvijajo pa tudi nove vrste sira.  
 
Probiotični jogurti LCA brez dodanega sladkorja in sladil Zelene Doline so dobitniki certifikata "Inovativno živilo 2019", ki ga podeljuje Inštitut za nutricionistiko. "Produkt bomo razvijali tudi v prihodnje, delamo na ponudbi novih okusov, tako, da je poleg borovnice od sredine marca na voljo tudi okus maline," pojasnjuje direktor mlekarne Marjan Jakob
 
V Mlekarni Celeia razvoj poteka tudi na področju novih sirov Zelene Doline. Potrošnike kmalu čaka razširjena ponudba ter prenovljena podoba sirov, katerih začetki segajo v sirarno, ki izhaja iz Šmarja pri Jelšah. Leta 1996 so sirarno preselili v Arjo vas, zdaj pa njihovi poltrdi siri nosijo oznako "Izbrana kakovost Slovenija" in so brez GSO.
 
Dodatno noto kakovosti pa jim daje znak "Višja kakovost", kar pomeni, da so proizvedeni brez konzervansov, tudi tistih, ki so sicer po zakonu dovoljeni. Zaščitni znak "Izbrana kakovost – Slovenija" je izdan s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, potrošnikom pa zagotavlja, da gre za proizvod s posebnimi lastnostmi, in jasno sporoča, da je proizvod redno kontroliran ter v celoti pridelan in predelan v Sloveniji.
 
 
 
Gre za spodbudo potrošnikom k nakupu domačih mlečnih izdelkov, kjer so zagotovljene kratke dobavne poti, svežina izdelkov in njihova kakovost. Za proizvajalce pa pomeni predanost skrbi za potrošnika ter razvoju slovenskega podeželja in mlekarstva. Doseganje višje kakovosti poltrdih sirov Zelene Doline omogoča poseben postopek predelave mleka.
 
Mlekarna Celeia je prvi slovenski proizvajalec s certifikatom Pridelano/proizvedeno brez GSO, kar zagotavljajo že kmetje s skrbjo za krmo svoje živine. "S certifikatom zagotavljamo torej, da živali za oddajo mleka niso bile krmljene z gensko spremenjenimi rastlinami ali krmnimi mešanicami, ki bi bile proizvedene iz gensko spremenjenih rastlin. Prav tako so dodatki v proizvodnji živil brez gensko spremenjenih organizmov. Gre za nadzorovan sistem certificiranja od proizvodnje osnovne surovine do končnega živila. In temu ostajamo predani tudi v prihodnje," pojasnjuje Jakob.  
 
Njihov fokus je na razvoju in ponudbi kakovostnih slovenskih proizvodov ter sledenju trendom, ki so v mlečni industriji na zmanjševanju sladkorjev in večanju maščob v izdelkih. Iz Mlekarne Celeia poročajo o tem, da največ izdelkov, 77 %, prodajo v Sloveniji, 6 % prodaje gre v Bosno in Hercegovino, prav toliko tudi na Hrvaško, 4 % prodaje predstavlja italijanski trg in 4 % makedonski. 
 
V mlekarni poudarjajo, da zgodbo o blagovni znamki Zelene Doline piše več kot 1000 parov pridnih podeželskih rok, 17 kmetijskih zadrug in več kot 200 zaposlenih v Mlekarni Celeia. Mleko odkupujejo le od slovenskih kmetov in v lanskem letu so ga odkupili skoraj 100 milijonov litrov.
 
Podelili nagrade in okronali Mlečno kraljico

Z leti beležijo padec števila proizvajalcev mleka, raste pa količina prodanega mleka na proizvajalca. Sodelujočim kmetom so se danes (22. marca) za njihovo predanost in trud zahvalili s 37. podelitvijo priznanja zvestim proizvajalcem mleka. Med prvimi tremi kmetijskimi zadrugami so: Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga, Slovenj Gradec, z.b.o., Kmetijska zadruga Šaleška Dolina, z.o.o. in Kmetijska zadruga Šmarje, z.o.o.
 
Prvi trije proizvajalci mleka, ki so prejeli priznanje s strani Mlekarne Celeia, so Harald in Nina Konečnik iz Selovca, kmetija Hedl iz Spodnje Vižinge ter Marko Šuper s Ponikve. Že dvanajstič zapored pa so kronali tudi Mlečno Kraljico Zelene Doline Slovenije. Naziv je osvojila 21. letna Julija Knez iz Laškega, ki bo za eno leto predstavnica slovenskih proizvajalcev mleka in slovenskega mlekarstva. "Skrbela bo za promocijo slovenske proizvodnje mleka in zdravega načina prehranjevanja, poznati pa mora tudi proizvodnjo, predelavo mleka in mlečnih izdelkov ter državne ureditve Slovenije," pravijo v Mlekarni Celeia.  


Nazaj
 


 
 
 
back to top