IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Nedelja, 22.07.2018 || Potrjen projekt:" Modra frankinja - žametno vino Posavja!;  |  Št. 66. revije InStore že na poti k prejemnikom, kmalu tudi v elektronski obliki  |  Neugodno vreme lani oklestilo pridelek ekološkega sadja  |  Pridelovalci zelenjave želijo vstopiti v shemo izbrane kakovosti   |   Vodenje marketinga v podjetju Skaza prevzela Jasna Potisek  |  Gefco za svojo inovativno rešitev prejel nagrado "Innovation Leader"  |  Izmenjevalnica po petih letih zbrala 9 ton donacij  |  Walmart se povezuje z Microsoftom  |  Naziv "Evropska gastronomska regija" leta 2021 Sloveniji  |  Nova Korab Tirnica v skopski četrti Crniče  |  V Pekingu nakupe dostavi kar robotska kocka  |  Skupina mladih Slovakov iz vozičkov kradla torbice  |  Panvita odprla nov Ave mesni center v Mariboru  |  Priložnost slovenskih podjetij za preboj v trgovine skupine Rewe  |  Unilever v prvi polovici leta zmanjšal prihodke in dobiček  |  Domaćico uživala cela Rusija, prodaja se je doma podvojila  |  Cigarete večine proizvajalcev so se podražile  |  Prenovljena trgovina Tuš v Murski Soboti  |  Predlani nižja registrirana poraba alkohola  |  Lidl poskrbel za parkirna mesta nogometnih reprezentantov  |   ||
   

Slovenija: Mlečno-predelovalni sektor predstavil zaveze odgovornosti

17.11.2017
Sedem podjetij iz mlečnopredelovalnega sektorja se je podpisalo na listino sektorskih zavez odgovornosti, s katerimi želijo opozoriti na svojo proaktivnost in pripravljenost za konstruktiven dialog z ostalimi deležniki ter doseganje ciljev nacionalne prehranske politike. 
 
 
Doprinos sektorja k temu bo implementacija zavez. Slavnostni dogodek se je zgodil v prisotnosti 3 državnih sekretarjev – Tanje Strniša (MKGP), Ane Medved (MZ) in Tomaža Boha (MIZŠ).
 
"Danes je pomemben dan. Po letu razprav lahko javnosti predstavimo zaveze enega pomembnejših sektorjev v Sloveniji na področju prehrane in zdravja. Z njimi želimo opozoriti, da bodo tudi mlekarska podjetja sodelovala in prispevala k uresničevanju ciljev strategije Republike Slovenije na področju prehranske politike," je včeraj dejala direktorica GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjana Zagorc.

Sedem podjetij podpisnikov (Ekolat d. o. o., Ljubljanske mlekarne d. o. o., Loška mlekarna, KGZ z. o. o., Mlekarna Celeia d. o. o., Mlekarna Krepko, Kele & Kele d. o. o., Mlekarna Planika d. o. o., Pomurske mlekarne d. d.) se je zavezalo k izboljšanju sestave nekaterih kategorij mlečnih izdelkov, predvsem tistih, ki vsebujejo dodan sladkor.
 
Doseči želijo cilj zmanjšanja vsebnosti dodanega sladkorja v izbranih kategorijah mlečnih izdelkov in sicer za 10 % do konca leta 2020.
 
Poleg tega bodo v skladu z zavezami odgovornosti potrošniku ponujali in promovirali izdelke različnih prehranskih profilov, predvsem izdelke z znižano vsebnostjo dodanega sladkorja.

Preoblikovanje živilskih izdelkov ne poteka le na nacionalni ravni ampak tudi na ravni drugih držav članic Evropske unije ter na ravni celotne evropske skupnosti.
 
GZS-ZKŽP je leta 2015 predstavila program Zaveza odgovornosti, s katerim so podjetja iz sektorja proizvodnje brezalkoholnih pijač sprejela samoregulativne ukrepe in cilje kot prispevek k uresničevanju strategije prehranske politike v Sloveniji.
 
V okviru programa PREŽIVI, ki ga vodi GZS-ZKŽP, bo projekt Zaveza odgovornosti prerasel na celotno živilskopredelovalno industrijo. Triletni program PREŽIVI je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje RS. Program je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.
 
Programski partner je Nacionalni inštitut za javno zdravje, kar daje posebno težo programu in hkrati kaže na pomembno obliko sodelovanja med obema inštitucijama.
 
Eden od glavnih ciljev programa je razširiti ponudbo živilskih izdelkov z manjšo vsebnostjo sladkorja, soli in maščob ter večjo vsebnostjo hranil, ki so z vidika zdravja bolj zaželena (prehranske vlaknine, vitamini, minerali).

"Današnji dogodek je praznik, ker obeležujemo dogovor med ljudmi, kaj bodo dobrega naredili za ljudi. Živilska industrija se je odločila za samo-regulativo in omejitve, s tem postavlja nove smernice, kaj bo počela dobrega za družbo. Dogovor pa po drugi strani kaže, kako je živilska panoga holistično vpeta v vse tokove družbe, kar kaže tudi prisotnost visokih predstavnikov treh ministrstev na današnjem dogodku. Zaveze mlečnopredelovalnega sektorja so prispevek k zdravju in k temu, da se dejansko potrošnik lahko preuči okusa. Mlečnopredelovalnemu sektorju je zato potrebno čestitati, saj je našel skupni dogovor za koliko in kako bodo znižali vsebnost dodanega sladkorja v svojih izdelkih," je povedala Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS.


Nazaj
 


 
 
 
back to top