IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sobota, 15.08.2020 || Velika Britanija uvaja karanteno za Francijo  |  Črna gora spet odprta za sosede  |  Mediana: "Več kot polovica z manj obiski v trgovinah"  |  Voka Snaga poziva na pravilno zbiranje bioodpadkov  |  Nov Univerexport v Zrenjaninu  |  Za dezinfekcijska sredstva bo šlo 7,2 milijona litrov vina  |   ZDA zadržale (visoke) carine za evropske izdelke  |  Zavezništvo Agecore se je (po 200 dneh) pobotalo s Coca-Colo  |  Sky Cola na naslovnici z Wonder Woman  |  Nestlé razvija napitek iz grahovih proteinov  |  ZN v Libanon že poslali 50 tisoč ton moke  |  Amazon na jugu Indije zagnal spletno prodajo zdravil  |  Carrefour doniral 40 ton hrane Libanonu  |  Walmart in Instacart s skupnim projektom hitre dostave  |  Eurospin danes odprl najprej v Zadru!  |  Na Obali zadovoljni s turističnim obiskom  |  TC Voli odprl objekt v Danilovgradu   |  ZANIMIVOST: Nekdanja žrtev napada Edena Hazarda obogatela z vodko  |  "Jana summer alarm by Saatchi Croatia"  |  V Galiciji zaradi koronavirusa prepovedali kajenje  |   ||
   

Slovenija: Michelinova razkritja rezultatov najboljših restavracij

16.06.2020
Michelin je predstavil svoj prvi vodnik "Michelin guide Slovenia", ki prvič v svoji zgodovini prinaša seznam najboljših slovenskih restavracij z Michelinovimi zvezdicami. Dve Michelinovi zvezdici je dobila Hiša Franko (Kobarid), po eno pa:Hiša Denk (Zg. Kungota), Pri Lojzetu (Vipava), Vila Podvin (Radovljica), Dam (Nova Gorica) in Atelje (Ljubljana).

Michelin vstopa zgolj na destinacije z dokazanim kulinaričnim potencialom; s prihodom na slovenski trg potrjuje, da Slovenija sodi v sam vrh svetovne gastronomije. To je odlična spodbuda za naprej in priložnost. 

"Z vznemirjenjem pričakujemo rezultate prvega Michelinovega ocenjevanja slovenskih restavracij, saj bodo globalno izpostavili presežke slovenske gastronomije. Čeprav je mnoge naše načrte in prizadevanja spremenila nova realnost, ki je posledica pandemije novega korona virusa, prihaja Michelinov vodnik v pravem času. Meje se znova odpirajo in turizem dobiva ponoven zagon. Michelin  je še vedno najmočnejša blagovna znamka na področju gastronomije in Slovenija bo v torek tudi uradno postala  njegova nova, 34. destinacija. To nas bo uvrstilo na seznam globalno najbolj zaželenih gastronomskih destinacij in izpostavilo naše konkurenčne prednosti, kot so visoka kakovost, usmerjenost v trajnost, varnost, butičnost, avtentičnost, lokalnost. Michelinov vodnik bo izpostavil celoten gostinski sektor, saj Michelin poleg najbolj zaželenih zvezdic podeljuje še druge kategorije nagrad, namenjenih restavracijam z najboljšim razmerjem med ceno in kakovostjo in dostopnih širšemu krogu gastronomskih navdušencev," je poudarila mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.
 
Tuji neodvisni ocenjevalci

Michelinovi vodniki so svetovna blagovna znamka, veliko pripomorejo k prepoznavnosti dežele oz. države in njene gostinske ponudbe, je za STA pred razglasitvijo zvezdic poudaril etnolog Janez Bogataj. "Najbolj me veseli, da ocenjujejo tuji, neodvisni ocenjevalci, kar seveda pred razglasitvijo povzroča nekaterim gostincem in prebivalcem Slovenije velike travme," je dejal sogovornik.

Vsakršne špekulacije, da je kdo lahko prepoznal ocenjevalce in podobno, so trte izvite. "Zadeva je skrbno varovana," je glede ocenjevanja poudaril Bogataj. Razglasitev prejemnikov ene, dveh ali treh zvezdic bo "neke vrste streznitev naših pogledov na to, kdo je dejansko kakovosten in kdo ne", je prepričan Bogataj. Zvezdice vidi kot potrditev kakovosti in možnost za povečanje obiska, posledično pa tudi prihodkov. Predvsem pa je to zaveza, da tudi v prihodnje ostajajo vsaj tako kakovostni kot doslej.

Da Michelin zbuja strahospoštovanje, priznava svetovno znana kuharska mojstrica Ana Roš iz kobariške Hiše Franko: "Na eni strani se nam vsem tresejo kolena, hkrati pa ga željno pričakujemo, saj si želimo potrditve kakovosti opravljenega dela." Po besedah Roševe je prihod Michelina zanje morda manj pomemben kot za preostali slovenski prostor. "Hiša Franko je v vseh teh letih, ko Slovenija ni imela podpore mednarodnih vodičev oz. strokovne javnosti, že naredila tiste korake, ki jih druge restavracije oz. država običajno naredijo s pomočjo vodičev. Mi smo domačo nalogo naredili že pred Michelinom, saj je bilo to na kobariškem podeželju nujno, če smo želeli preživeti z določeno kakovostjo oz. vizijo," je pojasnila.

Za slovenski prostor pa je prihod Michelina, kot poudarja Roševa, vendarle pomemben. "Daje vidnost vsem restavracijam, ne le tistim, ki so morda s svojim preteklim in sedanjim delom bolj izpostavljene. Ga pozdravljam, se ga bojim in se ga veselim hkrati," zaključuje.



Nazaj
 


 
 
 
back to top