IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sreda, 12.08.2020 || 29.SOF 10. septembra v Ljubljani  |  Eurospin jutri odpira najprej v Zadru!  |  ZANIMIVOST: Proizvajalec sladoleda Ben&Jerry's s koristnimi nasveti  |  Označevalni stolp Ikee v Ljubljani že postavljen  |  Prvi mož Appla Tim Cook med milijarderji  |  MKGP:"Pravice potrošnika: Pravica do varne hrane"  |  MKGP:"Pravice potrošnika: Pravica do obveščenosti"  |  Pitje alkohola med mladostniki upada, a še vedno nad mednarodnim povprečjem  |  Ministrstvo: "Mladi kmetje so ključni nosilci razvoja podeželja"  |  Carrefour kartice zvestobe omogočil na aplikaciji Wallet  |  Whole Foods zagnal projekt Home Ec 365 (VIDEO)  |  FMI: "Obeta se bliskovit vzpon v kategoriji športne prehrane"  |  Swisslion ponudbo za prevzem Agroploda razglasil za uspešno  |  Bingo zelenjavo pridobiva iz lastnih rastlinjakov blizu Tuzle  |  Aleya Sky na praznik s spremenjenim delovnim časom  |  Združeno kraljestvo zaradi covid-19 tudi uradno v recesiji  |  Despar Italija predstavil Despar Veggie  |  Unovčenih za skoraj 50 milijonov evrov turističnih bonov  |  PUL okrepila dobiček, zaradi epidemije v prilagoditev proizvodnje in investicij  |  Agencija Spirit prejela 156 vlog za okoli 1,34 milijona evrov sofinanciranja  |   ||
   

Slovenija: Luštovi pridelki v vrečkah iz stebla paradižnikov

09.06.2020
Večer poroča, da bo prekmursko podjetje Paradajz odslej nekatere izdelke blagovne znamke Lušt ponudilo v papirnatih vrečkah, ki so jih izdelali iz 700 kilogramov rastlinskega odpada stebel paradižnika.
 

Paradižnik iz podjetja Paradajz so po novem v lastni maloprodaji začeli pakirati v papirnate vrečke, ki so narejene iz stebel rastline, na katerih raste njihov paradižnik. Ta inovativni proizvod je narejen iz slovenskega materiala, ki je plod slovenskega znanja, poleg vsega pa diši po paradižniku, poroča vodilni štajerski spletni portal.
 
"Ko smo konec decembra stebla odstranjevali iz rastlinjakov, smo pomislili, da bi bilo iz tega smiselno kaj narediti. Letno pridelamo okoli 4500 ton paradižnika, ki ga znamo prodati, srečevali pa smo se z vprašanjem, kam  s 400 tonami odpadnih rastlin" je za Večer povedal agronom Andrej Smodič, pobudnik te ideje.
 
Opazili so projekt Mestne občine Ljubljana, v okviru katerega so iz japonskega dresnika, tujerodne invazivne vrste, ki se je razrasla po mestu, izdelovali papir. "In smo rekli, če se iz dresnika da narediti papir, zakaj ne bi poskusili iz stebel paradižnika," pravi Smodič.
 
Ena od zavez njihovega podjetja je, doda, da poleg trajnostnega gospodarjenja razvijajo krožno gospodarstvo. Pri razvoju zamišljenega produkta so se potem povezali s strokovnjaki Inštituta za celulozo in papir v Ljubljani, kjer izdelujejo papir, še nikoli doslej pa ga niso izdelali iz stebel paradižnika.
 
Ob kuhanju dišalo po paradižniku

"Za nas je bilo ključno vprašanje, kako najustrezneje pripraviti surovino za nadaljnjo predelavo, kakšna bi naj bila najustreznejša dolžina stebel, od česar je nadalje odvisna dolžina vlaken, pa tudi, koliko vlage naj v steblih ohranimo,"  so povedali pri podjetju iz Renkovcev. Pripravili so tri različne vzorce stebel in jih odpeljali na inštitut. Tam so sekance stebel najprej prekuhali, prečistili in iz nastale pulpe jim je v tretjem poskusu uspelo narediti papir.

"Tudi sam sem bil večkrat na Inštitutu, in ko se je kuhalo, je dišalo, kot bi kuhali paradižnikovo juho," se spominja prvih poskusov. Iz papirja, ki so ga naredili, so potem izdelali papirnate vrečke, ki imajo, kot so ocenili na Inštitutu, lepo naravno barvo, so močne in odporne na vlago. Hkrati pa še dišijo po paradižniku.V poskusni seriji, poimenovani 0, so iz 700 kilogramov suhe mase stebel paradižnika dobili 26 tisoč vrečk iz papirja.

Veselijo pa se že serije 1, ki bo še bolj dodelana. Izgled se ne bo veliko spremenil, bolj bodo delali na tehničnih karakteristikah in izboljšavah, predvsem na tem, da bo vrečka tanjša, lažja in še bolj stabilna. Skupaj z Inštitutom raziskujejo, kje so možnosti optimizacije proizvodnje in obstoječega izdelka, hkrati pa tudi o drugih vrstah embalaže ter o tem, da bi, ko bi lahko, proizvodnja papirja iz njihovih stebel trajala vse leto.



Nazaj
 


 
 
 
back to top