IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Ponedeljek, 19.04.2021 || Jubilejni 30. SOF je prestavljen na jesen  |  Citypark praznuje 19. rojstni dan z novimi projekti  |  Strežba na terasah ob testiranju natakarjev in upoštevanju varnostnih ukrepov  |  ZANIMIVOST: Domino pico dostavlja vozilo Nuro, a brez voznika (VIDEO)  |  Vlada z akcijskim načrtom za izboljšanje prehranskih in gibalnih navad  |  ZANIMIVOST: Varteks izdelal moško obleko s protivirusnim premazom  |  Podgoršek razume protest in podpira ureditev odnosov v prehranski verigi  |  Raziskava: "Pogosti obiski restavracij s hitro prehrano lahko skrajšajo življenje"  |  Država za pomoč po škodi zaradi pozebe namenja milijardo evrov  |  Intermarché & Casino ustvarila novo zavezništvo  |  Donje Svetice bodo trajni sedež Kauflanda, nasproti gradijo trgovino  |  Spletna trgovina zabeležila rast za kar 58 odstotkov   |  Nova generalna direktorica Tetra Paka je Lyndsey Loyden-Edwards  |  Stanić Beverages z naložbo 1,35 milijona evrov v tovarno Juicy sokov   |  Anton Podlesnik:"Na kmetiji moraš delati s srcem in z veseljem"  |  Hrvaško ministrstvo zagnalo akcijo hrvaški otoki - območja brez covida-19  |  ZANIMIVOST: Slovenska vesoljska dišava za slovensko astronavtko   |  Sredi maja odprtje vseh lokalov?  |  Priprava pravnih podlag za pomoč po pozebi  |  Ave Grill izdelki v sveži, sodobnejši preobleki   |   ||
   

Slovenija: Italija glede balzamičnega kisa Slovenijo "zatožila" Evropski komisiji

05.03.2021
Italijansko ministrstvo za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo je na Evropsko komisijo naslovilo pismo, v katerem nasprotuje osnutku slovenskega pravilnika o kakovosti kisa in razredčene ocetne kisline, ki se nanaša tudi na balzamični kis. Komisija je državama dala čas za dodatna pojasnila do 3. junija, poročajo tuje tiskovne agencije.
 
 
V Italiji so se namreč pojavili ostri protesti na osnutek slovenskega pravilnika o kakovosti kisa in razredčene ocetne kisline, po katerem je lahko vsaka mešanica kisa s koncentriranim sadnim sokom ali moštom označena kot balzamični kis. Slovenija je osnutek pravilnika pri EU notificirala 2. decembra lani.
 
Rok mirovanja, med katerim po pravilih EU države članice ne smejo sprejeti določenega tehničnega predpisa, se je iztekel v sredo, italijanska vlada pa je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa še isti dan pisala v Bruselj in vložila podrobno mnenje.
 
S tem se je obdobje mirovanja podaljšalo še za tri mesece, in sicer do 3. junija. Slovenija bo morala v tem času argumentirati določila v pravilniku, piše nemška tiskovna agencija dpa. Italijanski minister za kmetijstvo Stefano Patuanelli je v sredo po poročanju italijanskih medijev poudaril, da je zaščita italijanskega vina in hrane ena od prioritet vlade.
 
"Zato bomo storili vse, kar je v naši moči, da balzamični kis iz Modene zaščitimo pred tovrstnimi nezakonitimi napadi," je dejal. Tako na ministrstvu za gospodarstvo kot na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so prejšnji teden poudarili, da Slovenija doslej na osnutek pravilnika ni prejela nobenih uradnih pripomb ali zadržkov Evropske komisije ali katere koli od držav članic.
 
Spomnili so, da je enake zahteve za uporabo navedbe balzamični kis določal že trenutno veljavni slovenski pravilnik o kakovosti kisa in razredčene ocetne kisline, ki je bil zadnjič spremenjen leta 2004. V primeru, da bodo v postopku notifikacije podane pripombe Evropske komisije oziroma posameznih držav članic, bodo predlog pravilnika na kmetijskem ministrstvu ustrezno dopolnili, so zatrdili.
 
Italija je sicer Aceto Balsamico di Modena (balzamični kis iz Modene) z zaščiteno geografsko označbo zaščitila leta 2009. Zaščiteno je tudi ime Aceto Balsamico Tradizionale di Modena (tradicionalni balzamični kis iz Modene), in sicer kot označba porekla. V Sloveniji je v nasprotju s tem balzamični kis generično ime v splošni uporabi.

Nazaj
 


 
 
 
back to top