IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 17.09.2019 || Konec meseca v Sarajevu drugi sejem Halal (VIDEO)  |  Podgoršek: "Orač s plugom že od nekdaj simbolizira pridelavo hrane"  |  V četrtek Barcaffè Barista Cup finale  |  BAT bo odpustil 2.300 delavcev  |  Arabska trgovina Hasan supermarket v Ljubljani  |  Maja Vidmar, nova vodilna marketinga v ljubljanskem Cityparku   |  Zelenjava, sadje in mleko za šolarje  |  Nadomestilo zaradi oviranega ribolova  |  ZANIMIVOST: Brezalkoholni pub je "vroč"  |  Tikveš si od prodaje vina letos obeta 28,8 milijona evrov  |  Dve tretjini trgovcev še zmeraj brez spletne prodaje  |  Nova nagrada za oblikovanje Skazinega Bokashi Organka 2  |  Lidl od četrtka prisoten tudi v Zemunu  |  RAZISKAVA: Googlovo sporno zdravljenje (raka) na youtube  |  Mercator ponudil na prodaj TC v Novem Sadu (in še ostalih 10...)  |  V New Yorku dovoljena le še dva okusa e-cigaret  |  Novi izdelki projekta "Štartaj Slovenija" že na Sparovih policah   |  Walmart z neomejeno dostavo živil  |  V Bohinju tradicionalni 62. Kravji bal  |  13. izvedba Pivo & Burger Festa  |   ||
   

Slovenija: Inšpektorji ugotovili pomanjkljivosti pri obvladovanju tveganj transmaščob

20.08.2019
Potem ko je aprila začela veljati omejitev transmaščobnih kislin v živilih na največ dva grama na 100 gramov skupne vsebnosti maščob v živilu, so inšpektorji preverjali, kako v pekarnah in slaščičarnah, nekaterih trgovinah in pri uvoznikih oz. distributerjih hidrogeniranih maščob obvladujejo tveganja. Od 50 pregledov so neskladnosti zaznali v 42, poroča STA.
 
 
Inšpektorji uprave za varno hrano so v aprilu v pekarnah in slaščičarnah, nekaterih trgovinah in pri uvoznikih oz. distributerjih hidrogeniranih maščob preverjali skladnost nosilcev živilske dejavnosti glede obvladovanja tveganja vezanega na vsebnost transmaščobnih kislin v okviru notranjih kontrol in opravili vzorčenje izdelkov za laboratorijsko preverjanje vsebnosti transmaščob. 
 
V okviru akcije so odvzeli 12 vzorcev iz skupin pekovskih izdelkov, slanih prigrizkov in jušnih koncentratov, ki so jih dali v kemijsko analizo na vsebnost transmaščobnih kislin, ki so dodane živilom kot delno hidrogenerana maščoba, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Od vseh vzorcev je imel en preseženo mejno vrednost transmaščobnih kislin, to je bil vzorec jušne kocke. Živilo - šlo je za govejo kocko Jager, proizvedeno v Italiji - je bilo maja umaknjeno s trga. 

Od skupno 50 opravljenih pregledov so neskladnosti ugotovili v 42 primerih. Te neskladnosti so bile, da so bile transmaščobne kisline prepoznane kot kemijski dejavnik tveganja, a nosilci dejavnosti od svojih dobaviteljev niso pridobili ustreznih dokazil o njihovi vsebnosti, transmaščobe niso bile opredeljene kot dejavnik tveganja v sistemu notranjih kontrol, a so nosilci dejavnosti razpolagali z dokazili o njihovi vsebnosti. 
 
Neskladnost je bila tudi, da transmaščobne kisline niso bile opredeljene kot dejavnik tveganja v sistemu notranjih kontrol in tudi dokazil o njihovi vsebnosti za surovine ni bilo na razpolago, pa tudi to, da niso bile opredeljene kot dejavnik tveganja v sistemu notranjih kontrol, dokazil o njihovi vsebnosti ni bilo na razpolago, hkrati pa so ugotovili neskladnosti glede higiensko tehničnih pogojev. 
 
Inšpektorji so za neskladja izrekli 12 opozoril in 21 ureditvenih odločb, v osmih primerih pa poleg ureditvene odločbe uvedli tudi prekrškovni postopek. 
 
Stanje glede obvladovanja tveganja vezanega na transmaščobne kisline s strani nosilcev živilske dejavnosti kaže velike pomanjklivosti, saj je bilo popolnoma skladnih nosilcev dejavnosti le 16 odstotkov od vseh pregledanih, so ocenili na ministrstvu in dodali, da bodo inšpektorji tudi v okviru rednih pregledov še naprej izvajali nadzor nad skladnostjo s pravilnikom o največji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih.

Nazaj
 


 
 
 
back to top