IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Sobota, 08.08.2020 || OZS predlaga znižanje stopnje DDV  |  Pivovarji ob mednarodnem dnevu piva predlagajo znižano stopnjo davka  |  Al Dahra načrtuje gradnjo tovarne za predelavo hrane za živino   |  Začenjajo odkup breskev, cena enaka lanski  |  Trgovci zagotavljajo, da so razkužila ob vhodih v trgovine ustrezna  |   ZDA napovedale umik kitajskih aplikacij iz ameriških trgovin  |  29.SOF 10 in 11. septembra v skladišču soli Monfort  |  Dm pred kratkim odprl trgovino v Hrastniku  |  Danes obeležujemo svetovni dan piva  |  ZANIMIVOST: Na naslednjih volitvah bo kandidirala Veganska stranka  |  V Konzumu več kot polovica ponudbe od domačih proizvajalcev  |  Prepoved Tiktoka in Wechata  |  Barcaffè Affogato med "hiti" letošnjega poletja  |  Tudi makedonski InStore natisnil "trgovinski zemljevid"   |  Chanel je lansiral svoj rose  |  Za ukrepa destilacije in skladiščenja vina doslej 81 vlog  |  Odprli novo Ideo Organic na beograjskem Senjaku  |  Wolt zavil tudi v Nemčijo  |  Nov Gomexov objekt v Rumi  |  Uber Eats v partnerstva s Carrefourjem in Asdo  |   ||
   

Slovenija: Hrana ni za tjavendan je projekt Lidla in Ekošole

20.11.2019
Začenja se šesta edicija projekta Hrana ni za tjavendan, ki ga izvajata program Ekošola in Lidl Slovenija. Namen projekta je otroke, mladostnike, starše in učitelje ozavestiti o količini zavržene hrane ter jim ponuditi orodja za reševanje problematike v njihovem vrtcu, šoli in doma.
 
V šolskem letu 2019/2020 se je v projekt prijavilo 94 izobraževalnih ustanov iz vse Slovenije, od tega 15 vrtcev, 63 osnovnih šol in šol za otroke s posebnimi potrebami ter 16 srednjih šol. Začetek projekta letos sovpada z Evropskim tednom zmanjševanja odpadkov, ki bo pozornost namenjal preprečevanju nastajanja odpadkov in njihovi ponovni uporabi, k čemur na področju zavržene hrane stremi tudi projekt Hrana ni za tjavendan.

Povprečen Slovenec zavrže kar tretjino hrane, ki jo kupi, od približno 132 tisoč ton hrane, ki jo zavržemo pa je skoraj 40 % užitnega dela, ki bi ga lahko z odgovornejšim ravnanjem s hrano zmanjšali. Program Ekošola in Lidl Slovenija z ozaveščanjem o problematiki zavržene hrane začenjata pri najmlajših in mladostnikih, ki bodo s svojim znanjem in ustvarjalnostjo tudi odrasle spodbudili k pravilnemu ravnanju s hrano. Projekt Hrana ni za tjavendan sodelujočim izobraževalnim ustanovam omogoča pripravo raznolikih ukrepov, s katerimi pripomorejo k zmanjševanju količin zavržene hrane, projekt pa vključuje tudi družinske člane vsakega sodelujočega. Lani je v projektu sodelovalo 3500 otrok in 250 mentorjev, v povprečju pa so kar za 40 odstotkov zmanjšali količino zavržene hrane. "Opažamo, da se zavedanje o problematiki zavržene hrane krepi in, da se v številnih slovenskih izobraževalnih ustanovah zavedajo dejstva, da je hrana vrednota, ki jo je treba spoštovati in z njo ravnati odgovorno. Z utrjevanjem aktivnosti in nadaljnjim izobraževanjem, tako najmlajših kot tudi starejših, se odstotek zavržene hrane vsako leto zmanjšuje. Verjamemo, da bo nova sezona projekta še pripomogla k temu," pravijo v programu Ekošola.

Z domačim zgledom nad problematiko

Za sodelujoče izobraževalne ustanove v projektu Hrana ni za tjavendan sta snovalca pripravila različne aktivnosti, glede na starostno skupino otrok. Najmlajše bosta o pravilnem ravnanju s hrano poučila gospa Kuhla in gospod Polentnik, srednješolci pa bodo o problematiki v lokalnem okolju pripravili novinarski video prispevek ali oglas. Ker pa lahko otroke največ naučimo prav z lastnim zgledom, so vse sodelujoče šole prejele ''Kuhlin dnevnik zavržene hrane'', ki ga otroci izpolnjujejo doma skupaj s svojimi starši, tako da v svojem gospodinjstvu zaznajo vzroke zavržene hrane in poiščejo rešitve. Vsaka družina bo pozvana tudi k zapisu družinske zaveze za zmanjševanje zavržene hrane in ustvarjanju družinskega recikliranega recepta. 

Lidl Slovenija ustvarja boljši svet, tudi na področju zavržene hrane

Lidl Slovenija je 2015 v sodelovanju s programom Ekošola zasnoval projekt Hrana ni za tjavendan, s katerim želi poleg ozaveščanja in izobraževanja o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane, spodbuditi tudi praktično uporabo neporabljenih izdelkov. Vsako leto s ponosom spremljajo aktivnosti sodelujočih ustanov, problematika zavržene hrane pa postaja pomembna tema pogovora tudi izven izobraževalnih ustanov. Lidl Slovenija projekt podpira v okviru svoje trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet, kjer združujejo družbeno odgovorne in okoljske projekte."V Lidlu Slovenija vsako leto s ponosom pospremimo projekt, saj se zavedamo soodgovornosti pri nastajanju in upravljanju področja zavržene hrane. Projekt Hrana ni za tjavendan je zato za nas zelo pomemben, saj verjamemo, da je otroke že od majhnega treba učiti spoštljivega odnosa do hrane, ker so prav naši najmlajši tisti, ki lahko ustvarijo največjo spremembo. Tudi v Lidlu se z različnimi ukrepi trudimo, da zavržemo čim manjšo količino hrane, k problematiki pa pristopamo tudi z razvitim sistemom donacij iz svojih trgovin za ljudi v socialni stiski v okviru projekta Donirana hrana Zveze Lions Slovenija," je dejala Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja v Lidlu Slovenija. 

Reciklirana kuharija – knjižica z recepti za prave kuharske mojstre

Gospodinje in gospodinjci vedo, da je največja mojstrovina, ko iz ostankov hrane od kosila ali večerje ustvarijo popolnoma novo in okusno jed. Tega se bodo v okviru projekta tudi letos lotili otroci v natečaju Reciklirana kuharija, kjer bodo z inovativnimi načini ponovne uporabe živil oblikovali nove recepte. Zmagovalni recepti bodo zbrani v priročni kuharski knjižici, ki bo zagotovo postala obvezna oprema vsakega gospodinjstva.
 
 


Nazaj
 


 
 
 
back to top