IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Nedelja, 19.01.2020 || Agrokor:"AVK si je izmislila razloge za zaseg delnic Mercatorja"  |  Hrvaška PPD grupa spremenila lastniško strukturo Fortenove  |  Trgovinska veriga Gomex zavila v Skorenovac  |  Konzum odprl 170. trgovino v Zagrebu  |  Carrefour odprl prvo trgovino v Ugandi  |  Predelovalci mleka morajo oddati poročila o lanskih količinah   |  Migros prodaja del poslovanja  |  Ikea z vodjo za slovenski trg  |  20. januarja prva regijska konferenca:"Slovensko kmetijstvo in gastronomija"  |  Odštevanje do spletnega kariernega sejma  |  Blizu New Yorka še naprej raste ogromen trgovski center American Dream (VIDEO)  |  Kam z odsluženimi prenosniki, delovnimi postajami, pametnimi telefoni, monitorji?   |  MKGP (od danes) na sejmu "Zeleni teden 2020" v Berlinu (VIDEO)  |  Na jugu Afrike 45 milijonom ljudi grozi lakota  |  Za steklenice mleka in jogurta od 2021 povračilo - 50 lip  |  Okolju (zelo) prijazna nova trgovina Biedronka v Varšavi  |  Do sledljivosti edine avtohtone pasme prašičev tudi s pomočjo evropskih sredstev  |  ZANIMIVOST: Ikeina trgovina za kupce brez avtomobilov na Dunaju (VIDEO)  |  Uprava zaradi suma ptičje gripe v odpoklic puranjega mesa z Madžarske  |  Iz Gorenja na Hisense Gorenje Europe "premeščenih" okoli 930 zaposlenih  |   ||
   

Slovenija: Evropski simpozij hrane marca prihaja v Ljubljano

12.12.2019
Evropski simpozij hrane se kot vrhunec gastronomske Evrope marca vrača v Slovenijo, Ljubljano. Z glavnimi poudarki na kulturi hrane, raznovrstnosti in trajnosti narekuje smer za prihodnost.
 
 
 
V Slovenijo od 28. do 30. 3. 2020 prihajajo vrhunski kuharski mojstri, znanstveniki, mednarodno priznani novinarji in posamezniki, ki svet spreminjajo na bolje.
 
Slovenija v zadnjem času doživlja pravi kulinarični preporod. Uvrstitve naših kuharskih mojstrov v sam svetovni vrh, pridobitev naziva Evropska gastronomska regija 2021, uvrstitev Ljubljane med najboljše kulinarične destinacije sveta, prihod mednarodnih kulinaričnih vodnikov, Gault&Millau in znamenitega Michelina – vse to Slovenijo postavlja med najboljše svetovne kulinarične destinacije.
 
Za vrhunska gastronomska doživetja postaja zanimiva in prepoznavna tudi zaradi odnosa do hrane. Slovenija namreč spada med države, ki zavržejo najmanj hrane, njeni prebivalci pa podpirajo lokalno hrano, zato ta prepotuje najmanjšo razdaljo od njive do krožnika.
 
A ni pomembno samo to, da so sestavine tako kakovostne, temveč tudi, da z njihovo pridelavo puščamo zelo malo ogljičnega odtisa. S takimi dejstvi se sicer ponaša še nekaj držav, vendar jih je še vedno premalo. 
 
Prav gastronomija je tista, ki ponuja veliko možnosti in izzivov za inovativnost. Na mizo nenehno postavljamo presežke v kulinariki in odgovore na vprašanja, kako s hrano izboljšati svet in kulturo prehranjevanja dvigniti na višjo raven. Resda danes težimo k trajnosti in odgovornemu ravnanju, ampak številke še vedno kažejo drugače.
 
Količina pridelane in zavržene hrane še kar narašča, število lačnih na svetu se povečuje. Sporočilo našega planeta je jasno – nekaj počnemo zelo narobe! Podnebne spremembe in globalno segrevanje so posledica problema, ki smo ga ustvarili s svojim večdesetletnim neodgovornim ravnanjem.
 
Znanstveniki so jasni: 40 % vseh rešitev, ki vodijo do zmanjšanja količin toplogrednih plinov v ozračju, je povezanih z našim prehranjevalnim sistemom. Čas je, da se zavedamo, da ima vsak posameznik pomembno vlogo.
 
O dogodku

Evropski simpozij hrane je eden najpomembnejših kulinaričnih dogodkov v Evropi. S poudarki na trajnosti, raznovrstnosti in kulturi hrane narekuje smer za prihodnost. Je več kot le vrhunski kulinarični dogodek, saj širi zavedanje o globalnih vplivih hrane, združuje velike ume z vsega sveta in ustvarja boljši jutri. 

Dogodek z vsakim letom raste in pušča nezamenljiv pečat v svetu kulinarike in družbene odgovornosti. Tako se bodo v partnerstvu s Slovensko turistično organizacijo (STO) in Turizmom Ljubljana ter v organizaciji podjetja Jezeršek gostinstvo v Sloveniji, na križišču evropskih geografskih poti in kultur, od 28. do 30. 3. 2020 na Evropskem simpoziju hrane pod krovnim sloganom HRANA za boljši JUTRI zvrstili številni vrhunski kulinarični dogodki in simpozij.
 
 
 
 
 
 
 

Nazaj
 


 
 
 
back to top