IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Petek, 25.09.2020 || Oblasti v Parizu in Marseillu jezne zaradi novih omejitev  |  InStore Srbija 29. oktobra organizira "FMCG Brand Forum ONLINE"   |   WEBSI Spletni prvaki: "Digitalna agencija leta (ponovno) Agencija 101   |  Spar Slovenija ponosen na "Mlečne pravljice" in nagrado SOF-a za "Znamko leta"  |  Podjetje Plevnik d.o.o. s tehnološkimi novostmi za sirarstvo in mlekarstvo  |  DZ danes (ponovno) o nedeljskem zaprtju trgovin  |  Nov Univerexport na Bulevarju partijarha Pavla v Novem Sadu  |  Žabka na domačem trgu odprla prodajni objekt št. 6500   |  Prekinitev širjenja v Avstralijo je Kaufland drago stala  |  Lidl v Zaječarju in Zrenjaninu odpira trgovini 1. oktobra  |  Poročilo JTI opozarja, da se na črnem trgu "pripravlja k nevihti"  |  Danes razglasitev "Naj mladinskega startupa"  |  Corriere della Sera za najboljšega tujega vinarja izbrala Simčiča  |  Mars "pokopal" strica Bena - riž se odslej imenuje Ben's Original  |  Skupina Mercator tudi v prvem polletju z rastjo prihodkov in EBITDA  |  Amazon Prime Day letos 13. oktobra  |  Lastnik Violete Ćorluka vlaga 10 milijonov evrov v Lasto  |  Tudi Heineken se podaja v kategorijo Hard Seltzerjev  |  V Hišo vin Emino prihaja grozdje letnika 2020  |  Vlada liberalizirala še ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva  |   ||
   

Svet: Danes je svetovni dan čokolade

07.07.2020
Vsak sladkosned ve, kaj je čokolada, a kaj se na trgovskih policah lahko prodaja pod uradnim imenom čokolada določajo strogi standardi Evropske unije. 

Leta 1994 je Evropska unija uvajala različne standarde v prehrani, katerih namen je bil, da bi poenotili kakovost živil na trgih vseh članic Evropske unije. Belgija, Francija in Nemčija so pri procesu standardizacije čokolade zastopale stališče, da se lahko beseda "čokolada" uporablja samo za živila, ki vsebujejo vsaj 50% kakava.
 
Prav tako pa čokoladni izdelki ne bi smeli vsebovati rastlinskih maščob. Ti standardi so bili za marsikatero državo postavljeni precej visoko (predvsem Veliko Britanijo, pa tudi Švico čeprav ni članica EU).
 
Po dolgih pogajanjih se danes v Evropi za čokolado smatra vse, kar vsebuje vsaj 2,5% suhe nemastne snovi – kakavovih delov (izjema je bela čokolada), prav tako pa lahko čokolada vsebuje do 5% maščob rastlinskega izvora. A poslanci so izglasovali dodatno pravilo, ki določa, da morajo biti na vsaki čokoladici napisane sestavine in količine teh sestavin, ki jih čokolada vsebuje.
 
V Evropi drugače porabimo kar 48% kakavovih zrn. Največja uvoznica kakavovih zrn v Evropi je Nizozemska. Največja izvoznica kakava v Evropo pa je Slonokoščena obala, medtem ko je Nemčija največja izvoznica čokolade.


Nazaj
 


 
 
 
back to top