IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Nedelja, 08.12.2019 || Magnit odslovil pet vodilnih managerjev  |  ZANIMIVOST: Politik Salvini iz protesta ne uživa Nutelle  |  Istrabenz na predlog DUTB v prisilno poravnavo  |  Mercator odprl prenovljeno Minute prodajalno na Kongresnem trgu  |  MojeDelo.com:"Lek je najuglednejši delodajalec"  |  Mesnine PIK s 25 odstotki manj soli  |  Prizadevanja za interese slovenskih dobaviteljev in zaposlenih v Mercatorju  |  Manchester United okrepil sodelovanje z Alibabo  |  E. Leclerc bo na PL izdelkih navajal poreklo vseh sestavin  |  Rusi v Goraždu gradijo tovarno PET embalaže  |  Spider grupa odprla tovarno čaja v Pitomači  |  Dve novi prodajalni Univerexporta v Obrenovcu in Odžacih  |  NS Mercatorja potrdil največje investicije   |  Tedeschi:"Nakup Kolinske zadetek v polno"  |  Fortenova Počivalška (zaradi Mercatorja) prijavila Evropski komisiji  |  Oktobra z največjim padcem trgovine na drobno  |  Turk:"Za sodelovanje prepričati tudi politiko"  |  OZS danes praznuje abrahama  |  Lidl odprl trgovini v Apatinu in Gornjem Milanovcu   |  Prenovljen zagrebški Branimir mingle mall  |   ||
   

Slovenija: BIC gostil 5 konferenco: Trendi in izzivi v živilstvu, prehrani, gostinstvu...

30.10.2019
Biotehniški izobraževalni center (BIC) je v Ljubljani na 5 mednarodni konferenci: Trendi in izzivi v živilstvu, prehrani, gostinstvu, turizmu, izobraževanju in usposabljanju predstavil kar 156 trendov in izzivov.
  
Gin brez alkohola, testenine iz pivskih tropin, poklic stilista hrane, tradicionalna kuhinja s pridihom sodobnosti, turizem 4.0. ter izobraževanje, prilagojeno posamezniku, je le nekaj do mnogih trendov na področju živilstva, prehrane, turizma, gostinstva ter izobraževanja, ki so jih na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana) 23. in 24. oktobra 2019 izpostavili na 5. mednarodni strokovni konferenci "Trendi in izzivi v živilstvu, prehrani, gostinstvu, turizmu, izobraževanju in usposabljanju". V dveh dneh se je predstavilo 156 prispevkov slovenskih in tujih avtorjev v treh sekcijah (Živilstvo in prehrana, Gostinstvo in turizem, Izobraževanje in usposabljanje) in 197 avtorjev.

KULINARIČNA DEDIŠČINA JE ODLIČNA PRILOŽNOST ZA RAZVOJ TURIZMA

Poleg zanimive okrogle mize o kulinarični dediščini, ki se kaže kot odlična priložnost za razvoj turizma v Sloveniji (gostili so vrhunske kuharske mojstre in strokovnjake, med njimi Miro Šemić, Igorja Jagodica, Mojmirja Marka Šiftarja, Grega Repovža in Tomislava Kožića), so predstavili tudi projekt Uživam tradicijo,  ki se je začel pred dvema letoma in so ga zaključili o konec letošnjega leta. Z njim so vzpostavili kulinarično transverzalo od Panonije do Jadrana, ki obiskovalcem že ponuja edinstveno doživetje avtohtone tradicije, običajev in kulinarike v obliki privlačnih programov, ki na podlagi trajnostnega sodelovanja lokalnih ponudnikov in partnerjev potekajo v določenih območjih dediščine. Tudi avtorji prispevkov s področja turizma potrjujejo, da je"storytelling" oziroma "zgodbarjenje" sestavni del inovativne turistične ponudbe, vezni člen med dediščino in sodobnostjo turističnih doživetij.

GIN, TESTENINE IZ PIVSKIH TROPIN IN STILIRANJE HRANE

Obiskovalci so imeli priložnost slišati izvrstne plenarne predavatelje: Erika Sarkića z zgodbo o BrinGinu, Vivian Wigchert iz Nizozemske, ki je spregovorila o modelu izobraževanja, ki je prilagojeno posamezniku ter Grušenko Zorn, stilistko hrane, ki je svoje izkušnje nabirala v Parizu in New Yorku, danes pa sodeluje z podjetji, agencijami in produkcijskimi hišami v Sloveniji in tujini. Študenti BIC Ljubljana so na konferenci predstavili tudi Newdels, pšenične durum testenine z ječmenovimi tropinami, s katerimi so pod imenom NEWDLES tekmovali tudi na Tekmovanju Ecotrophelia 2019, ki ga organizira GZS, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij za študente s področja inovativnosti v živilstvu in razvoja novih izdelkov in osvojili bronasto priznanje (3. mesto) ter se uvrstili v finaliste tekmovanja EIT Food Innovation prizes 2019, kjer so zasedli odlično 2. mesto. 

Na svečani otvoritvi, kjer so prisotne nagovorili: direktorica BIC Ljubljana, mag. Jasna Kržin Stepišnik in direktor Centra RS za poklicno izobraževanje, mag. Janez Damjan, so gostili tudi državnega sekretarja na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Jožeta Podgorška, ki je izpostavil aktualna prizadevanja Ministrstva. To so: zagotavljanje varne hrane, sledenje okoljskim ciljem, sobivanje podeželja – prostora pridelave hrane  – in prebivalcev ter spodbujanje lokalne hrane izbrane kakovosti. Izpostavil je tudi dejstvo, da smo v Sloveniji z 64 kg zavržene hrane na prebivalca ena boljših držav. Izpostavil je tudi, da v Sloveniji 90.000 ljudi dela v verigi preskrbe s hrano.

Nazaj
 



 
 
 
back to top