IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Nedelja, 22.07.2018 || Potrjen projekt:" Modra frankinja - žametno vino Posavja!"  |  Št. 66. revije InStore že na poti k prejemnikom, kmalu tudi v elektronski obliki  |  Neugodno vreme lani oklestilo pridelek ekološkega sadja  |  Pridelovalci zelenjave želijo vstopiti v shemo izbrane kakovosti   |   Vodenje marketinga v podjetju Skaza prevzela Jasna Potisek  |  Gefco za svojo inovativno rešitev prejel nagrado "Innovation Leader"  |  Izmenjevalnica po petih letih zbrala 9 ton donacij  |  Walmart se povezuje z Microsoftom  |  Naziv "Evropska gastronomska regija" leta 2021 Sloveniji  |  Nova Korab Tirnica v skopski četrti Crniče  |  V Pekingu nakupe dostavi kar robotska kocka  |  Skupina mladih Slovakov iz vozičkov kradla torbice  |  Panvita odprla nov Ave mesni center v Mariboru  |  Priložnost slovenskih podjetij za preboj v trgovine skupine Rewe  |  Unilever v prvi polovici leta zmanjšal prihodke in dobiček  |  Domaćico uživala cela Rusija, prodaja se je doma podvojila  |  Cigarete večine proizvajalcev so se podražile  |  Prenovljena trgovina Tuš v Murski Soboti  |  Predlani nižja registrirana poraba alkohola  |  Lidl poskrbel za parkirna mesta nogometnih reprezentantov  |   ||
   

Slovenija/svet: Ali drži pravilo petih sekund o hrani na tleh in ali imajo testenine rok uporabe?

17.06.2018
V družbi obstaja kar nekaj mitov, ki se nanašajo na higieno hrane. Verjetno je najbolj znan ta, da če nam pade hrana na tla, ne bo okužena, če jo poberemo v petih sekundah.

Znanstvenica Barbara Jeršek z biotehniške fakultete je pojasnila, da je odgovorov na to, ali drži pravilo petih sekund, več, saj je odvisno od tega, kakšna vrsta hrana pade na tla, kakšna so tla in koliko so tla umazana.

Zato je preprosteje recimo jabolko pobrati in ga ponovno oprati. Če opazimo plesen na živilu, ga moramo obvezno zavreči, ne glede na to, za katero živilo gre.

Pod tekočo vodo je treba pred zaužitjem oprati vsa surova živila, tudi če so iz ekološke pridelave, je opozorila Jerškova. A to ne pomeni, da mora biti hrana sterilna. Roka uporabe ni treba upoštevati le pri hitro pokvarljivih živilih, ampak tudi pri denimo testeninah.
 

Nazaj
 


 
 
 
back to top