IN STORE in your country:
Slovenija   Hrvatska   Srbija   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SLOVENIJA Torek, 18.02.2020 || Januarja se je pri komunalah nakopičilo še 5700 ton odpadne embalaže  |  Otvoritev Lidla št.60 tudi s predajo donacije Spominčici   |  V Merkurju višje osnovne plače ob podpisani Podjetniški kolektivni pogodbi   |  Direktor Ahold Delhaize Frans Mulller: "V Belgiji je trgovin preveč"  |  Letna proizvodnja Sarajevskega kiseljaka lani presegla 120 milijonov litrov  |  Luksemburg se pridružuje državam z oznako Nutri-Score  |  Vrata odprl prenovljen Tuš supermarket Planet Kranj  |  Uporabo plastičnih vrečk prepoveduje tudi Črna gora  |  Salon penečih vin odprl novo ljubljansko vinsko sezono   |  Sladka Mannerjeva podpora projektu Skoči z nami  |  Koprski košarkarji tretjič zapored osvojili pokal Spar  |  Preurejena trgovina Ribola v Kaštel Starom  |  Ocado prihodke lani dvignil za 10,3 odstotka  |  Teta Violeta z novo embalažo (podobno kot za smeti)  |  Organski izdelki vse bolj popularni  |  Tesco konkurenci preprečeval gradnjo trgovin v svoji bližini  |  EKSKLUZIVNO: InStore na EuroShopu 2020 V Düsseldorfu  |  Finance:Rastoder bo partnerju iz ZAE prodal 51-odstotni delež projekta Stožice  |  Kadri med ključnimi izzivi za razvoj pekarstva  |  Potrošniški centri opozarjajo na pasti na družbenih omrežjih  |   ||
   

Mala trgovina, odprta vseh 365 dni v letu

21.06.2013
Nad delovanjem prodajalne 1.maj v Piranu že več kot 20 let bdi Javorka Križman, ki se je pred več kot 20-timi leti iz Šumadije (Kruševac) poročila na slovensko Obalo.
 
Posebnost trgovine 1. maj je predvsem v tem, da je odprta vseh 365 dni v letu, ne glede na praznike, nedelje ali ostale bizarne dneve, ko na ulicah Pirana ni žive duše. "Moj mož je Pirančan, tukaj skupaj živiva še s svojima dvema otrokoma. Hčerka Tijuana je balerina, 26-letni sin Dijego pa je uradni lastnik trgovine. Sama imam funkcijo prokuristke,” začne Javorka in se že takoj pohvali, da je nedavno postala babica mali vnučki Izabel. Prodajalna na majhnem trgu, ki se skriva le par korakov stran od piranske tržnice, deluje že 25. leto.
 
"Objekt smo najprej dajali v najem, potem pa smo se sčasoma odločili za prenovo in lastno vodenje kot družinsko podjetje. V vseh teh letih se je sicer pojavilo zanimanje s strani trgovinskih verig, a smo želeli – ker je Piran s starim mestnim jedrom specifičen kraj – za turiste ohraniti trgovino, ki bo imela pretežno domače izdelke. Slovenija je bogata z vini, ki jih imamo pri nas na pretek, potem so tu še posebna bučna, oljčna olja in tako naprej. Če bi dali nadzor neki trgovski verigi, takih izdelkov ne bi mogli prodajati,” zatrjuje sogovornica, ki je takoj nakazala, da zlasti v poletnih mesecih ciljajo na obisk turistov.
 
"Obiskovalci mesta imajo v tukajšnjih restavracijah možnost poizkusiti slovensko kulinariko, ki si jo po navadi želijo deliti z bližnjimi doma, za kar imajo pri nas odlično priložnost, saj lahko kot darilo kupijo naša vina, likerje ali čokolade.” Police majhne trgovinice tako zastopajo istrska olja, štajerska vina, kraški teran, vino z Goriških Brd in domače piškote, med ter kokošja jajca z žiti.
 
Za slednja, ki jih trgovini dobavlja podjetje Schwarzmann, naj bi restavracije na Obali potrdile, da ustvarijo najboljše pecivo.Dodana vrednost prodajalne je torej, poleg vsakodnevne odprtosti kupcem, tudi močan pridih slovenskega porekla vseh izdelkov. Križmanova se očitno ni zaljubila le v moža, temveč kar v celotno deželo.
 
"Trudimo se, da bi imeli večinoma domače izdelke in za to imamo vse argumente. Slovenija je lepotica, miss sveta med državami, njeni ljudje pa imajo spretne roke in zakaj na to ne bi bili ponosni? Piran je za moje pojme biser civilizacije in si kot tak zasluži, da vsak njegov obiskovalec tukaj nekaj prestižnega pojé, popije in odide zadovoljen.”
Zaradi prenove pomola, ki je trajal kar tri leta, se je prodaja trgovine krepko zmanjšala. Gostja naše redne rubrike navaja, da je tedaj prišlo do manjšega obiska bark, s katerih praviloma na piranska tla stopijo najbolj petični gostje – gurmani. Sezonska komponenta je v primeru obravnavane trgovine zelo močna, saj se promet ob zimskih mesecih zmanjša za kar štirikrat!
 
"V času sezone bi imeli trgovino zelo radi odprto še kaj dlje, recimo do 23. ure, vendar ob teh urah gostje praviloma ne bi kupovali ravno vode oziroma sladoleda, saj veste. Za kršitev zakonov o prodaji alkoholnih pijač obstajajo tukaj tako visoke globe, da se nam kršitev niti pod točko razno ne bi izplačala,” pojasnjuje Javorka in hkrati izda, da je že kar lep čas tudi članica Obrtno-podjetniške zbornice.
 
Sogovornica zaključi z mislijo, da ima Piran še velike rezerve kar se tiče obiska: "Na izgled mesta in kulinariko smo lahko ponosni. Obala premore enega najbolj prestižnih hotelov (Kempinski), v katerega bi lahko povabili še več elitnih gostov, s tem pa bi tudi Piran obiskalo več potencialnih kupcev slovenskih dobrot, ki jih pri nas ne manjka.”

 
 
 
 
back to top